Derfor frydet Brækhus seg ekstra over Lundbys OL-gull

Bokseren følger vinter-OL tett.

Cecilia Brækhus trekker frem OL-gullet til Maren Lundby.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Cecilia Brækhus tror Maren Lundbys OL-gull gjør at Anette Sagen sitter igjen med den samme følelsen hun selv hadde da hun fikk proffboksing tilbake til Norge.

Brækhus følger vinter-OL fra Oslo, og trekker, sammen med Aksel Lund Svindals utforgull, frem Lundby-gullet som hennes høydepunkt så langt.

Kolbukameratene-hopperen tok tidenes første norske kvinnelige hoppgull i OL da hun suverent vant i Pyeongchang for akkurat en uke siden. Mye av æren for at Lundby og de andre kvinnehopperne i det hele tatt får lov til å delta i OL, skal Anette Sagen ha.

– Det var så moro med Maren Lundby. Jeg tror hun (Sagen) føler akkurat det samme som når jeg ser boksestevner på norsk jord. Det er den samme gleden og stoltheten som ligger bak. Forskjellen er bare at hun har lagt opp og jeg fortsatt er aktiv, sier Brækhus til NTB.

Cecilia Brækhus tror Anette Sagen (til høyre) føler voldsom stolthet etter OL-gullet til Maren Lundby (til venstre).

Den 36 år gamle bergenseren kunne i 2014 endelig juble da forbudet mot proffboksing i Norge ble opphevet. Fra sofakroken fikk hun se Lundby ta gull i en idrett Sagen i en årrekke kjempet for at kvinner skulle få lov til å hoppe på samme vilkår som herrene.

Les også

Her startet gulleventyret: – Jeg trynet i annethvert hopp

– Kan ta et glass rødvin

Hun tror Sagens følelse av å se kvinnehopper etter kvinnehopper sette utfor i Pyeongchang er forholdsvis lik den hun selv hadde da hun tok boksingen hjem etter å ha slått Anne Sophie Mathis i Oslo Spektrum i oktober 2016. Brækhus bokset både i Oslo Spektrum, Bergen og i Stokke etter at proffboksingsforbudet ble opphevet.

– Jeg tror det er den samme følelsen. Når man har jobbet dag og natt over flere år og virkelig har kjempet for noe, for deretter å se resultatene av det. Å se at andre får en lettere tilværelse, utnytter det og at idretten blomstrer gjør at hun bare kan sette seg ned i sofaen, lene seg tilbake mens hun tar et glass rødvin og tenke at det var verdt det, sier boksedronningen.

Sagen var i en årrekke foregangskjemper for at kvinnelige hoppere skulle ha like vilkår som de mannlige. I 2004 startet hun kampen mot Det internasjonale Skiforbundet (FIS), da hun og flere andre kvinnelige hoppere ikke fikk lov til å være prøvehoppere i Vikersund. I 2014 kom endelig kvinnehopping på OL-programmet, et mesterskap Sagen selv ble vraket fra og måtte se fra tribunen.

I 2015 la 33-åringen hoppskiene på hyllen, men i Sør-Korea fikk hun se det første norske kvinnegullet i hopp da Lundby landet på 110 meter i finaleomgangen.

Les også

Én ting gjør Maren Lundby bekymret etter OL-gullet

Like historier

For historiene mellom Sagen og Brækhus' kamp om få sine idretter opp og frem, er forholdsvis lik. Brækhus har vært hele Norges boksedronning i en årrekke, og i 2014 fikk hun endelig se forbudet mot proffboksing i Norge bli opphevet. Seieren mot Mathis markerte det første norske proffstevne i boksing på norsk jord på 36 år, og nylig fikk hun se nok et proffstevne på norsk jord da Kai Robin Havnaa slo Daniel Vencl forholdsvis enkelt i Arendal.

For Anette Sagen var kampen hele veien at kvinnelige hoppere skulle få delta i mesterskap og slippe til i de store bakkene. 33-åringen ble i 2004 nektet å hoppe i Vikersund, men etter at FIS gjorde helomvending fikk kvinnene lov til å være prøvehoppere i den store skiflyvningsbakken.

Hun ble kjent langt utenfor Norges grenser for sin kamp for kvinnehoppernes muligheter, og er en pioner innenfor hoppsporten den dag i dag.

(©NTB)

Cecilia Brækhus trekker frem OL-gullet til Maren Lundby.
Cecilia Brækhus trekker frem OL-gullet til Maren Lundby.
Publisert: