Svensk OL-vinner raser etter norsk regelbrudd: – En skandale

VM-håpet Susann Bjørnsen er overrasket over at hun ikke ble disket.

TV-bildene viste tydelig at Susann Bjørnsen ikke var nær kanten med hånden. Etterpå innrømmet hun regelbruddet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Susann Bjørnsen (25) er et av de norske håpene under kortbane-VM i Hangzhou, Kina. Men på semifinalen i 100 meter medley torsdag gikk det galt.

Ikke bare endte Bjørnsen helt sist i heatet. Hun begikk også et klart regelbrudd.

For i den andre vendingen – fra rygg til bryst – er utøverne pålagt å være nær kanten med hånden. Det var ikke Bjørnsen.

– Jeg er overrasket over at jeg ikke ble disket, sier Bjørnsen til SVT.

– En skandale

Susann Bjørnsen var ikke alene om å være overrasket. Det var også SVT-ekspert Lars Frölander.

Frölander sa først at det «iblant er vanskelig for dommerne» å se tekniske ting som dette. Men etter å ha sett reprisen endret han mening.

– Det der var ganske grovt, det der burde dommeren ha sett. Det er jo ingen hånd som er i nærheten av kanten. Dommeren sto nok og sov, og det er en skandale. Jeg vet ikke hva han gjorde, for det der er jo helt klart en disking, sa Frölander, som selv tok OL-gull i 2000.

Lars Frölander reagerer mot dommerstanden under kortbane-VM i Kina. Her er han under OL i London i 2012.

Forklarer reglene

Alice Boyd er leder av dommerutvalget i Norges Svømmeforbund.

Hun har ikke sett Bjørnsens heat, men forklarer på generelt grunnlag at de strenge reglene for både svømming og vendinger har en klar misjon.

– De er der for at du ikke skal kunne jukse, og for at det skal være likt for alle. I overgangen fra rygg til bryst må man vende som om man avslutter den individuelle øvelsen rygg, sier Boyd til Aftenposten.

Ble satt ut

I NRKs direktesending antydet imidlertid ekspert Aleksander Hetland at Bjørnsen ikke fikk noen fordel av den ureglementerte vendingen.

– Fra denne avstanden klarte heller ikke jeg å se at hun ikke var borti kanten, men da var det en grunn til at hun ikke fikk med seg farten i det hele tatt. Rygg-til-bryst-vendingen er så uhyre viktig for at en 100 meter skal sitte bra, sier Hetland.

Selv fortalte Bjørnsen at hun ble litt satt ut.

– Det resulterte i at tankene mine begynte å fly overalt, og jeg fikk ingen fart med meg i det hele tatt. Jeg ga nesten opp på de siste 25 meterne i frisvømmingen. Jeg visste at alt var ødelagt.

Kortbane-VM i Hangzhou varer til 16. desember.

Publisert: