Gullhelten reiser hjem som en ny mann

På vei hjem fra OL, satte gullhelten Simen Hegstad Krüger (24) seg et nytt mål: Vinne femmila i Kollen.

Publisert: Publisert:

Disse to reddet Norge på herrestafetten. Johannes Høsflot Klæbo avgjorde på siste etappe. Men det var Simen Hegstad Krügers utrolige tredjeetappe som satte Norge i en gullposisjon. Etter medaljeseremonien viste de frem medaljene. Foto: Rune Petter Ness

Denne artikkelen er over to år gammel

PYEONGCHANG: – Jeg synes det er vanskelig å forstå at jeg har klart dette ...

Han vinket forsiktig ned til folkemassen etter gullseremonien på Medal Plaza. Norges redningsmann på stafetten smilte seg gjennom TV-intervjuene.

Simen Hegstad Krüger ristet på hodet og så ned på de tre medaljene hengende rundt halsen.

OL-gull på 30-kilometeren.

OL-gull på stafetten.

OL-sølv på 15-kilometeren.

Det var ikke til å forstå for en mann få i Norge visste hvem var før OL i Pyeongchang startet. Ungguttens skiliv ble snudd på hodet i løpet av en uke.

For i skigale Norge er du folkehelt når du kommer hjem med en slik samling medaljer. Populariteten ble ikke noe mindre av måten det skjedde på. Hegstad Krüger berget gullhåpet i den idrettskonkurransen som trolig betyr mest for nasjonen i 2018: Herrestafetten i OL.

Les også

Bekreftet: I morgen sendes gullhelten hjem fra OL

Dette er medaljefangsten til Simen Hegstad Krüger: To OL-gull og ett OL-sølv. Foto: Rune Petter Ness

Startet å pakke før stafetten

Simen Hegstad Krüger slet med å finne ord da Aftenposten snakket med OL-vinneren på vei fra medaljeseremoni til pakking av koffert på hotellet.

– Dette ... dette er noe jeg har drømt om siden jeg var liten. Men å faktisk stå her med alle disse medaljene ... som olympisk mester ... er surrealistisk.

Svarte den beskjedne Lyn-løperen. Så dro han på hotellet for en liten kakefest. Deretter var det rett på rett på rommet for å fullføre pakkingen som han startet på før herrestafetten.

Han varslet at det ble et tidlig besøk i sengen. For klokken 04.00 koreansk tid skulle han fraktes til flyplassen for hjemreise til Norge. Med mindre noe helt uventet skulle skje.

Som at landslagsledelsen ombestemte seg og tok ut OL-helten til å gå enten lagsprint eller femmil. Eller begge deler.

– Nei, det skjer ikke. Jeg skal hjem nå. Og det gleder jeg meg veldig til.

Les også

Svenskene knust etter stafettfiasko: – Det er verre enn et mareritt

Simen Hegstad Krüger tok imot ankermann Johannes Høsflot Klæbo da gullet var sikret. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Hadde møte før stafetten

Han forteller om et møte med landslagsledelsen dagen før stafetten. Der ble det avgjort at han skulle reise hjem som bestemt før OL, mandag morgen etter stafetten.

Norge har allerede tatt ut de fire som skal gå den avsluttende femmila (Klæbo, Sundby, Dyrhaug, Holund).

Krüger ble ikke vurdert som god nok i klassisk til å gå den distansen. Og han var heller ikke fremst i køen til å bli Johannes Høsflot Klæbos makker på lagsprinten.

– Etter det som har skjedd de siste dagene, har jeg fått en liten utladning, og jeg er usikker på om meg klarer å være like bra på onsdag. Det er vurderingen bak det. Vi fant ut i fellesskap at det var det beste. Jeg lever veldig godt med det.

– Men det må være rart å reise hjem når du er i så god form?

– Jo, det er for så vidt det.

– Men jeg har forberedt meg på de tre løpene jeg har gått nå. Det har vært eneste fokus. Da tror jeg rett og slett at det er noen andre løpere som er bedre forberedt til de siste dagene. Da er det like godt å dra hjem.

Les også

Med fremtiden i sine hender

Gikk superetappe

Norge ble fragått på de to første etappene.

Men Hegstad Krüger tok igjen alt det tapte, gikk fra konkurrentene, og sendte ankermann Johannes Høsflot Klæbo ut i drømmeposisjon før siste etappe.

24-åringen gjorde som han pleier: Han gikk jevnt, fokuserte på å ikke la seg stresse, visste at han ville knipe sekunder dersom han gikk kontrollert. Han måtte ikke ta alt i et jafs. Det var mange nok kilometer å gjøre det på.

– Se for deg at dette et distanserenn med intervallstart. Gå ditt eget løp, sa den indre stemmen til Hegstad Krüger da han kjente på nervøsiteten rett før han skulle ut.

– Etter én runde så jeg på russeren i tet at han var litt kantete i stilen. Jeg skjønte at han var sliten. Jeg visste jeg ville ta ham igjen. Jeg visste også at vi hadde en veldig god ankermann. Det var veldig godt å se Johannes gå.

– Hvor trygg var du på at han skulle sikre gullet?

– Halvveis ut i etappen så jeg at Johannes bare lekte seg. Da var jeg veldig sikker på at Johannes hadde et par ekstra gear som Spitsov ikke hadde.

Det var en riktig antagelse.

Klæbo virkelig lekte seg med konkurrentene og sikret Norge det første OL-gullet i herrelangrenn siden 2002.

Les også

Tønseth røper: Femmilslaget var klart allerede før OL

Skal gå rolige markaturer

– På tide, mente Hegstad Krüger som de neste dagene gleder seg til å gå rolige langturer i marka.

– Nå skal jeg først nyte følelsen av å lykkes i OL. Så sette meg nye mål når jeg kommer hjem. Det er ei femmil i Holmenkollen som jeg gleder meg til. Jeg skal forsøke å bevare formen jeg har nå til Kollen-femmila. For meg som Oslo-gutt er det et veldig stort og viktig skirenn. Jeg har jo bortimot vokst opp i de løypene.

– En seier der hadde vært noe?

– Ja. En seier der hadde vært noe, ja ...

Helt siden han var liten gutt har Hegstad Krüger sett Kollen-femmila som tilskuer. Han har aldri sovet i telt, men han har fulgt løpene fra teltleirer.

– Er du forberedt på at du nå kan bli stoppet i marka for å stille opp på selfier?

– Nei. Jeg er spent på hvordan det der blir. Det blir i så fall en ny opplevelse. Det spørs hvor mye ting forandrer seg.

– Har du opplevd å bli gjenkjent på gaten?

– Neeeei. Hehe. Om det har skjedd, har det ikke vært ofte. Vi får se hva som skjer. Vi får ta ting som de kommer.

Om Simen Hegstad Krüger ikke er blitt stoppet på gaten tidligere, blir han nok det nå.

Det er bare å forberede seg på et nytt liv. Gullgutten kommer hjem som en ny mann.

Men først skal han faktisk forstå at han virkelig er olympisk mester.

Simen Hegstad Krüger var ikke i nærheten av det da vi sa «takk for nå» i går kveld koreansk tid.

Publisert: