I 2017 var Tuva nummer 70 i klassen sin. Nå er hun Sørlandets store langrennshåp

Tuva Lislevand (19) fra Kristiansand er Sørlandets første juniorlandslagsløper siden Betty Ann Bjerkreim Nilsen herjet i skisporet for snart 15 år siden.

Publisert: Publisert:

– Det er veldig motiverende å få sjansen på juniorlandslaget. Men jeg vinner ikke skirenn av å være der. Jeg må bare jobbe enda hardere for å ta steg, sier Tuva Lislevand, som her trener i rulleskiløypa på Kongsgård. Foto: Bjelland, Kjartan

 • Åge Harald Drangsholt

KRISTIANSAND: – Hvis noen for tre-fire år siden hadde sagt at jeg skulle komme på juniorlandslaget, hadde jeg nok ledd av dem.

Fædrelandsvennen møter Tuva Lislevand i rulleskiløypa på Kongsgård. Det er bare gått noen dager siden drømmen gikk i oppfyllelse. Som første sørlending på 14 år fikk hun plass på juniorlandslaget i nasjonalsporten.

– Først og fremst synes jeg det er en veldig kul mulighet. Også er det veldig gøy å representere Sørlandet i en slik sammenheng, sier 19-åringen.

Les også

Kristiansander fikk landslagsbeskjed

Torridøl med VM-medaljer

Ifølge Arild Jørgensen, som gjennom snart en mannsalder har fulgt sørlandsk skisport tett, må vi tilbake til Betty Ann Bjerkreim Nilsen for å finne forrige langrennsløper fra Sørlandet på juniorlandslaget.

Betty Ann Bjerkreim Nilsen (t.v.) vant flere medaljer i junior-VM. Her jubler hun for sølv i 2007 bak Charlotte Kalla, men foran bronsevinner Eva Nyvltova. Foto: Primoz Lovric

Torridal-jenta, som etter hvert flyttet til Lillehammer, fikk med seg både sølv og to bronse individuelt foruten to stafettgull i junior-VM. Som førsteårs senior gikk hun inn til 20. plass Sapporo-VM i 2007 før skikarrieren etter hvert begynte å butte, og hun vendte tilbake til orienteringsløypa hvor hun blant annet vant VM-gull i stafett.

– Vi har hatt Øystein Andersen på rekrutteringslandslaget og Geir Ludvig Aasen Ouren på elitelandslaget etter det, men Betty Ann var den forrige på juniorlandslaget, sier Jørgensen.

Årets U23-norgesmester i sprint, Aron Rysstad fra Valle, som gikk inn til sjetteplass i junior-VM i fjor, fikk aldri sjansen på juniorlandslaget – men er for tiden Sørlandets store håp på herresiden.

Les også

To sørlendinger klare for ski-VM: – En drøm

Les også

Lokal klubb med klar toppidrettsprofil: – I KCK skal det være naturlig å bli god

Lovende fotballspiller

For bare få år siden var det lite som tydet på at Lislevand skulle bli det på damesiden. I Hovedlandsrennet i 2016 og 2017 endte hun opp med henholdsvis 68. og 70. plass i klassen. I sprint var hun enda lenger nede.

1. mai startet sesongoppkjøringen for Tuva Lislevand, som planlegger å trene 720 timer på 12 måneder. Foto: Bjelland, Kjartan

Samtidig var hun en lovende fotballspiller i Donn. Likevel var det etter 70.-plassen hun tok valget om å satse på langrenn i stedet for fotball.

– Jeg var lenge usikker på om jeg skulle velge fotball eller ski, men da jeg kom inn på Hovden, noe jeg ikke var sikker på, gjorde det valget enklere. Jeg hadde mest lyst til å drive med en idrett hvor alt er opp til meg selv.

Etter at hun begynte på Hovden Ski gikk hun «all in». Og det ga raskt resultater. I sin første sesong ble hun nummer 24 i junior-NM, før hun i fjor smalt til med NM-sølv – bak suverene Helene Marie Fossesholm, som nå nettopp ble tatt ut på elitelandslaget. Denne sesongen, hvor Lislevand har vært yngst i 19–20-årsklassen fikk hun to femteplasser i junior-NM – og billett til junior-VM.

Les også

Denne strategien tror Olympiatoppen vil gi flere toppidrettsutøvere i Agder

– Løsnet i fjor

– Det var i fjor at det virkelig løsnet for meg. Men jeg er veldig fornøyd med at jeg likevel klarte å fortsette framgangen i år, sier Oddersjaa-jenta, som ble nummer 20 i junior-VM.

Siden hun begynte på Hovden har hun knapt vært syk eller skadet.

Tuva Lislevand blir ferdig med gymnaset på Hovden nå i vår, men skal fortsette å bo øverst i Setesdal for å få best mulig satsingsforhold. Foto: Bjelland, Kjartan

– Det er mulig jeg har vært heldig, men jeg prøver også å være ekstremt nøye med små detaljer som kan bidra til å holde meg skade- og sykdomsfri. Som restitusjon, skifte tøy raskt etter trening, søvn og kosthold.

Nå er hun på et så høyt nivå at det handler om å stjele marginer, og det gjør man ikke bare mens man trener.

– Der jeg kanskje skiller meg ut er mye av det jeg gjør utenfor selve treningen. Som å forberede meg til økta, som det jeg gjør etter økta. I tillegg legger jeg meg tidlig og spiser sunt. Store deler av dagen legger jeg opp rundt det å bli en best mulig skiløper, sier jenta fra Sødal Terrasse.

Les også

Kristiansander med maktdemonstrasjon i langrenn: – Tror aldri det har skjedd før

Les også

De kommer fra sørlandskysten – og herjer med norgeseliten: – Helt uvanlig

– Hun gjorde ting med hjertet

Etter to år med Tina Bøgseth som trener på Hovden, tok Svein Olav Utistog over foran denne sesongen. Han hadde ikke sett for seg at det var Lislevand som skulle ta steget opp på juniorlandslaget.

– Hun hadde neppe drevet knallhard langrennstrening da hun kom hit, men hun hadde vært allsidig og det viste seg tidlig at hun var veldig seriøs og dedikert. Det tok litt tid før hun virkelig blomstret, men det ser ut som vi har truffet bra med både trenings- og totalbelastning, sier Utistog.

– Men med så stor framgang på tre sesonger har hun kanskje tatt ut potensialet?

– Det kan man fort tenke, men Tuva er langt ifra den som trener mest i juniorklassen. Derimot har hun hatt fin progresjon hele veien, sier Utistog.

Arild Jørgensen husker Lislevand godt fra tiden før hun flyttet til Hovden, og da hun leverte langt mer ordinære resultater.

– Men allerede den gang var at hun veldig dedikert. Hun gjorde ting med hjertet. Og når du gjør det over år, og klarer å tilpasse det til hva troppen trenger så kommer resultatene, sier Jørgensen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 1. Tuva Lislevand
 2. Langrenn
 3. Hovden
 4. Torridal
 5. Oddersjaa SSK