Sykkelryttere oppspist av mygg: – Det var helt ekstremt. Jeg har aldri opplevd maken.

Deltagerne i et av verdens hardeste terrengsykkelritt ble angrepet fra luften.

Publisert: Publisert:

Blodig på bena. Alf Christian Losvar ble angrepet av mygg. Foto: Claus M. Jørstad

Leggene er blodige hos deltagere i et ekstremt sykkelritt i Finnmark.

OffroadFinnmark, som arrangeres for 10. gang, fikk de verst tenkelige myggforholdene på etappen sør for Karasjok.

Resultatet var blodige legger etter at myggen hadde bitt seg fast.

– Det var helt ekstremt. Jeg har aldri opplevd maken, sa en utmattet Alf Christian Losvar ved ankomst sjekkpunkt Karasjok. Da hadde han lagt bak seg 471 av tilsammen 700 kilometer i denne tøffe idrettskonkurransen.

Losvar har syklet alle rittene siden starten og blir betegnet som en supermann på terrengsykkel. Han har også syklet Birken flere ganger og var en av de aller første til å oppnå utmerkelsen Super-Birkebeiner, i 2010.

Hissig mygg

Sammen med makker Alf Åge Bjørklund hadde duen syklet en sløyfe på 53 kilometer sør for Karasjok – gjennom et terreng det til tider var umulig å sykle.

– Det var tøffe forhold og mye bæring av sykler. Men myggen var aller verst. Så mye og hissig mygg har jeg aldri opplevd tidligere, sa Losvar mens han viste frem blodige legger.

Ekstreme nedbørsmengder de siste døgnene har ført til usedvanlig krevende forhold på Finnmarksvidda for de beinharde deltagerne i OffroadFinnmark.

Alf Åge Bjørklund (t.v.) og Alf Christian Losvar på et av de finere partiene på Finnmarksvidda. Teten nærmer seg nå Alta etter snart 70 mil sykling. Foto: Steinar Vik

Perfekt for myggen

– Myggen trenger vann og litt varme – noe den har fått både i pose og sekk de siste dagene. Da spretter den opp fra myr, bekker og vann. Så det er ingen grunn til å betvile Losvar når han mener det er helt ekstreme forhold nå, sier tidligere kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta fra Maze. Hætta har vært på fjellet de siste dagene og arbeidet med rittet.

– Oppe på snaufjellet hvor det er litt vinddrag er det ofte greit, men nede i skogen og ved myrene, hvor lagene nå har syklet, kan det bli helt ekstremt, sier han.

«Strafferunde»

– Runden på 53 kilometer sør for Karasjok føltes som en sviende strafferunde. Dette er noe av det verste jeg har vært med på, sa en utmattet Losvar før han la seg ned for å få et par timer søvn før ferden går videre inn mot Alta og mål. Det er regnet med at de første deltagerne vil komme i mål fredag.

Skal ha skallbekledning

Presseansvarlig Morten Broks synes nesten litt synd på sykkelrytterne som er blitt spist opp av mygg.

– Jeg snakket med Alf Kristan. Han sa at dette opplevdes som et helvete.

– Har deltagerne vært klar over at det var så mange mygg i området?

– Ja, i regelverket står det at de skal ha med myggolje og skallklær. De to har likevel valgt å sykle med bare legger. Selv om de hadde på myggolje, hjalp det ikke. Det ble et festmåltid for myggen. Man forstår at det ikke er uten grunn av det skal være skallbekledning. Det er det eneste som hjelper. Verst var det sør for Karasjok, inn mot finskegrensen.

Alf Christan Losvar (t.v.) og Alf Åge Bjørklund i Team Harald Nilsen AS. Foto: Claus JM. Ørstad

Snart i mål

I alt 40 ryttere startet på den aller lengste etappen i dette rittet, 70 mil.

Det nederlandske teamet KMC med de profesjonelle terrengsyklistene Ramses Bekkenk og Bram Rood leder klart, og ser an til å stikke av med seieren dersom ikke noe uventet skjer.

Må regne med mye kløing

Deltagerne har fått noen påkjenninger underveis, og får litt å klø på de neste dagene.

Losvar understreker imidlertid at rittet også i stor grad byr på fantastiske natur- og sykkelopplevelser:

– Vi sykler noen helt fantastiske stier og spor som alle terrengsyklister drømmer om, på svært ulike terrengpartier.

Publisert: