Ekspert på spansk fotball: – Tror Sevilla ville valgt en annen motstander om de kunne

Petter Veland tror Sevilla vil gjøre alt for å i praksis sikre avansement fra 16-delsfinalen allerede i kveldens kamp.

EKSPERT: Petter Veland tror ikke Molde er ønskemotstander for Sevilla.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Rbnett: Torsdag kveld spilles første oppgjør i 16-delsfinalen i Europa League mellom Sevilla og Molde. Det spanske storlaget er naturlig nok klare favoritter, og Viasats fotballekspert Petter Veland tror spanjolene er svært interessert i å mer eller mindre sikre avansement i torsdagens hjemmekamp. Veland er en av dem som kjenner spansk fotball aller best i Norge.

VIL ØDELEGGE STATISTIKKEN: Ole Gunnar Solskjær leder Moldes trening i Sevilla kvelden før kvelden.

– Jeg tror ikke Sevilla frykter å spille på kunstgress i Norge i slutten av februar, men det er absolutt ikke noe de er glad i. Om de kunne valgt motstander, er jeg ganske sikker på at de hadde valgt noen andre enn Molde. Det er en bortekamp som gir utfordringer med tanke på temperatur og banedekke, så de vil nok prøve å gjøre en solid kamp på hjemmebane. Jeg tror ikke de topper laget med de elleve antatt beste, men sannsynligvis åtte-ni av dem. Sevilla sitt mål er nok å holde nullen, og score minst et par-tre mål. Og da blir det jo ikke urealistisk for Molde å slå tilbake, men da reiser Sevilla nordover med en følelse av at de kan gjennomføre dette med stil, og kan hvile noen, sier Veland til Rbnett. MER OM MOLDE:

Les også

Moldes nye kaptein: - Stolt og overrasket

Les også

Berg Hestad: - Vi spillerne får en voldsom tenning av en slik ramme

Les også

Solskjær: - Sevillas seiersrekke må ta slutt snart

Les også

Umulig å være Molde-optimist

Tolvte mann på tribunen

Sevilla har vunnet hele 13 hjemmekamper på rad, og er i eventyrlig form på hjemmebane. På bortebane har det imidlertid gått ditto tråere, og laget er blant de svakeste bortelagene i den spanske serien.

– De møter det som er Spanias aller beste hjemmelag. De 13 strake hjemmeseirene er ikke bare i kamper mot dårlige lag. Det er kamper mot Juventus, Barcelona og Real Madrid for å nevne noen. Store lag har forsøkt seg der uten hell, og det handler først og fremst om kvaliteten på Sevilla. De har et meget bra lag for tredje sesong på rad, sier Veland.

– Hva kan du si om supporterne om Ramón Sanchéz Pizjuan?

– De har en supporterskare som er lagets tolvte mann i hjemmekampene. De er blant de som er mest kjent for å lage lyd sør på kontinentet. De er en europeisk gigant, og har jo vunnet Europa League to år på rad. Laget har gang etter gang vist at de er konkurransedyktig mot de aller beste, mener Veland.

– Hva er styrkene i Sevillas lag?

– De har enkeltspillere på et veldig høgt nivå. Gameiro er bedre enn noensinne, og har et målsnitt som er bedre enn de beste spissene som har vært i Sevilla de siste 15 årene. Ever Banega er kanskje den aller beste spillere, og den med det høyeste toppnivået i laget. Heldigvis slipper Molde sannsynligvis å møte midtbanespilleren Krychowiak, som er ute med skade. Han er en jordfreser, men når han ikke spiller får nok Molde-spillerne noen mindre blåmerker, tror Veland.

Om de kunne valgt motstander, er jeg ganske sikker på at de hadde valgt noen andre enn Molde.

Rangeres høyt i Europa

Veland regner Sevilla som rundt Europas tiende beste lag. I den spanske serien rangerer han dem som fjerde best, etter gigantene Real Madrid, Barcelona og Atletico Madrid.

– Om man sammenligner med Premier League, vil jeg si at de er Spanias svar på Arsenal. Med de siste års resultater kan man definitivt ta til orde for at Sevilla er hakket bedre enn dem også, sier Veland.

Til tross for at Sevilla er skyhøye favoritter, ser han likevel svakheter i Sevilla-laget som kan utnyttes.

– Ja, rommet bak backene. Men det kommer litt an på tilnærmingen Sevilla har til kampene, og hvordan de går ut fra start. De har spesielt en høyreback som etterlater seg en del rom. Jeg antar at Mohamed Elyounoussi er kapabel til å utnytte det. Om MFK kan ha kompakte lagdeler som ikke gir bort rom, plage Banega litt og i tillegg skape noen brudd høgt i banen, så er det definitivt muligheter å sette en støkk i Sevilla. Men om det finnes svakheter i Sevilla-laget, så er det jo enda flere svakheter i Molde som de kan utnytte. Om MFK skal reise fra Sevilla med håp om avansement, må de ha en svært god dag, samtidig som Sevilla har en svært dårlig dag. Men det skjer jo titt og ofte. Jeg skal ikke avfeie mulighetene, sier Veland.

Tror ikke på undervurdering

MFK har gjort mange utskiftninger fra troppen som spilte kampene i gruppespillet. Harmeet Singh, Etzaz Hussan, Martin Linnes og Tommy Høiland har blitt erstattet med Petter Strand, Fredrik Aursnes og Pape Pate Diouf. De mange utskiftningene og rokkeringene tror Veland er en stor ulempe for MFK.

–På sikt kan det jo hende at de kommer friskt ut av det, og at 2016-laget blir bedre enn 2015-laget. Men det tar tid å sette et nytt lag med så mange utskiftninger. Akkurat det er jo Sevilla hovedeksponent for i Spania. De har en filosofi i klubben på å kjøpe billig og selge dyrt. De bytter mye fra sesong til sesong. Sesongstarten deres i år var jo katastrofal, og de lå på sisteplass i den spanske serien etter fem runder. De kom også skeivt ut i Champions League, som til slutt gjorde at de røk ut der. Tar man i tillegg med i betraktningen at Molde er utenfor sesong, og at de egentlig ikke skulle spilt sin første tellende kamp før om en måned, så er det vel ikke utenkelig at Molde-spillerne ikke er i toppform riktig ennå, sier Veland.

– Er det en mulighet at Sevilla tar litt lett på disse kampene?

– Det tror jeg ikke når Molde har kommet såpass langt. Hadde det vært i en Champions League-play-off eller første kamp i et Europa League-gruppespill, så hadde det kanskje vært mulig. Det er mange positive ting med å komme langt i Europa, men undervurderingsmulighetene forsvinner jo lengre du kommer, mener Veland.

Publisert: