Berge tapte finalen i sin første turnering siden OL-suksessen: – Jeg var kjempenervøs

Stig-André Berge var ganske fornøyd, men trekker frem én ting han må luke bort før VM i Paris.

– Jeg var kjempenervøs, og følte det som jeg gikk til min første turnering igjen, sier Stig-André Berge. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bryteren Stig-André Berge kom lørdag ettermiddag på annenplass i den første turneringen han har deltatt i siden OL-bronsen han tok i Rio i fjor. Berge er for tiden i Georgia, der han deltar i Tbilisi Grand Prix.

Berge har hatt en lang treningsperiode uten konkurranse, så det var en nervøs bryter som stilte opp til første kamp i den georgianske hovedstaden.

– Jeg var kjempenervøs, og følte det som jeg gikk til min første turnering igjen. Men det var godt å kjenne på nervene igjen. Jeg føler at jeg kom tregt i gang, men når maskineriet kommer i gang igjen fungerer det bra, sier Berge etter finalen.

Han mener selv at han viste mange gode bevegelser, selv om han ikke er helt «sharp» på å følge de opp.

Berge sammen med trener Fritz Aanes i Georgia. Foto: Øystein Krohn-Holm / Team Berge

Fikk tidlig trøbbel

Etter å ha beseiret USA, Iran og Georgia i de innledende rundene, var det kasakhstaneren Ainagulov Meirambek som skulle stå i veien for triumf i «comebacket».

Første del kampen ble jevn, men kasakhstaneren Ainagulov Meirambek fikk inn det første poenget etter halv annet minutt. Berge slo tilbake med et poenget, men havnet i stortrøbbel etter å ha fått sitt første poenget. Kasakhstaneren fikk inn fire nye poeng før de tre første minuttene hadde gått, så pauseresultatet ble 1–5.

Stig-André Berge tapte finalen i Georgia. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Les også

Berge tok Norges første VM-medalje i bryting siden Jon Rønningen

For langt bak

Bare ti sekunder ute i omgangen havnet han nok en gang med magen på matten. Nok en gang fikk Meirambek poeng, og 2,5 minutter før slutt ledet han 7–1 mot Berge. Men omsider våknet nordmannen, og tok de tre neste poengene. Men den dårlige avslutningen på første omgang ble for tung å hente igjen, så Berge gikk tapende ut av finalen.

– Jeg føler jeg kommer bakpå, og må jage og jage. På dette nivået blir du straffet hardt om du gjør noe feil, og jeg gjør en liten feil. Jeg slår kasakhstaneren ni av ti ganger, men i dag var han bedre enn meg. Men jeg er greit fornøyd med dette siden det var den første finalen. Jeg skulle kjørt som jeg gjorde i den siste delen av andre periode fra start av, sier Berge.

Søndag reiser han tilbake til Europa for å trene mer, før han reiser til Japan for å få trening i å kjempe mot asiatiske utøvere.

– De har en spesiell stil som jeg ikke er spesielt komferabel med, og det synes i første omgang. Jeg har for mye respekt, og det må jeg bare legge vekk med en gang.

Gifter seg i juli

Men før Japan-turen lar han en annen person få all fokuset. I juli reiser han til Båtsfjord for å gifte seg med Rosell Utne, som han har vært sammen med i seks år.

– Det gleder jeg meg veldig til. Det er litt dårlig timet med tanke på VM i august, men det fortjener min kommende kone. At jeg prioriterer henne en gang i karrièren, det fortjener hun veldig, sier han.

Bryllupet er 8. juli, men festen vil vare fra fredag til søndag.

Selv om han ikke fikk ta plassen øverst på pallen i Georgia, synes han det er deilig å være tilbake i konkurranse.

– Jeg har gledet meg til å konkurrere igjen, og det er det vi har søkt etter også, så jeg ikke fikk en smell før Tokyo-OL. Det var veldig fornuftig å ha en konkurransefri periode, men det er utrolig deilig å være tilbake i sirkuset, og kjenne på nervene igjen, sier han

Berge er i Tbilisi sammen med Petter Karlsen, som røyk ut etter første runde i sin klassen.

Les også

Bryter-Berge ble kveldens store vinner: – Jeg har aldri blitt satt ut slik jeg ble nå

Satser mot Tokyo-OL

Berge ble for alvor helt i norske hjem da han vant bronse i OL 2016, etter seieren mot Rövsen Bayramov i bronsefinalen. Fra før har han sølv i VM i 2014 og bronse fra EM i 2007 på merittlisten, i tillegg til flere nasjonale titler.

På Idrettsgallaen i januar dro han hjem hele tre priser, for årets navn, årets forbilde og utøvernes pris.

Les også

Mor kom med til OL. Sønnen ønsket ikke at det skulle skje på denne måten.

Nå satser han videre mot VM i Paris i august, og så OL i Tokyo i 2020.

Publisert:
 1. Bryting

Mest lest akkurat nå

 1. Kraftsalve mot Smedvig fra Stavanger kommune

 2. Dette huset på Røyneberg har en 350 kvadratmeter stor underjordisk garasje med heis

 3. Her var det høyest temperatur i Rogaland søndag - mandag blir det enda varmere

 4. Treningssentre i villrede – noen er åpne, andre stenger

 5. Hytte totalskadet av brann i Sirdal

 6. – Andre stjerner legger gjerne ut bilder av seg selv i privatfly eller flotte biler