Bronsevinner i vektløfting dopingtatt

Vektløfteren Izzat Artykov fra Kirgisistan er første utøver som diskes fra Rio-OL på grunn av doping. Han mister sin bronsemedalje.

Izzat Artykov, som tok bronse i vektløfting, er første utøver som diskes fra Rio-OL for å ha avgitt positiv dopingprøve.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Vektløfteren Izzat Artykov fra Kirgisistan er første utøver som mister medalje i Rio-OL på grunn av doping. Han er fratatt sin bronse i 69-kilosklassen.

Det opplyste Idrettens voldgiftsrett (CAS) torsdag. For første gang er det CAS som har hånd om dopingsanksjoner under OL.

Artykovs dopingprøve var positiv på stryknin.

– Han mister medaljen og er ekskludert fra OL, står det i meldingen fra CAS.

Artykov ble nummer tre i mennenes 69-kilosklasse tirsdag 9. august. Luis Mosquera fra Colombia rykker opp og overtar bronsen.

Gullet i klassen gikk til kinesiske Shi Zhiyong og sølvet til tyrkiske Daniyar Ismayilov.

Anklaget de beste

Etter konkurransen uttalte franske Bernardin Kingue Matam, som ble nummer åtte, seg kritisk.

– Om det internasjonale forbundet og IOC gjorde jobben sin, ville jeg avansere minst fire plasser, for løfterne i topp fem er ikke rene, sa han.

Iallfall i Artykovs fall hadde han rett.

CAS sender Artykovs dopingsak videre til Det internasjonale vektløfterforbundet, som skal avgjøre lengden på utelukkelsen.

Stryknin er et farlig giftstoff som på WADAs forbudsliste er definert som et stimulerende stoff. Selv om det normalt brukes som rottegift, har det lenge vært brukt i prestasjonsfremmende øyemed av idrettsfolk.

Dopet med rottegift

Helt tilbake i 1904 innrømmet amerikanske Thomas Hicks at han inntok et milligram stryknin i et glass brandy før han løp inn til 2.-plass i maraton. Senere fikk han OL-gullet da vinneren Fred Lorz ble avslørt for å ha tilbakelagt en del av strekningen i bil. Etter løpet ble Hicks alvorlig syk.

Det har også vært rapportert bruk av stryknin blant deltakere i Tour de France.

Artykov er den fjerde OL-deltakeren som sanksjoneres for doping under lekene. Tidligere er den polske vektløfteren Tomasz Zielinski, den bulgarske hekkeløperen Silvia Danekova og den kinesiske svømmeren Chen Xinyi utelukket fra lekene.

Publisert: