Først ble de fratatt straffespark. Så røk Senegal ut av VM på gule kort.

Brutal VM-exit for Senegal. Japan slår følge med Colombia til åttedelsfinalen.

Dommer Milorad Mazic pekte først på straffesparket da Sadio Mané gikk i bakken, men VAR omgjorde avgjørelsen. I stedet vant Colombia kampen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

SENEGAL – COLOMBIA 0–1 / JAPAN – POLEN 0–1

Japan er videre i fotball-VM på færre gule kort enn Senegal. Begge lagene tapte sine siste gruppespillskamper. Dermed ble en spesiell regel tatt i bruk for å skille nasjonene.

Hadde lagene fortsatt vært likt etter sammenligning av fairplay-poeng, ville avansement blitt avgjort ved loddtrekning.

– Dette er det merkeligste jeg har opplevd; at et lag ryker ut av VM på gule kort, sa TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller.

– Vi gikk ikke videre fordi vi ikke fortjente det. Fairplay-poeng er en av reglene, og de var bestemt på forhånd. Vi ville heller bli slått ut på en annen måte, men slik er livet. Jeg er uansett stolt av mine spillere, sa Senegals landslagssjef Aliou Cissé.

Nektet å angripe

Det er kanskje et paradoks at Japan gikk videre på fair play, all den tid laget nektet å angripe på slutten av sin kamp mot Polen. Asiatene levde godt med å tape 0–1, slik situasjonen var i den andre kampen.

Kanskje ikke så overraskende da at spillerne ble møtt med pipekonsert fra tribunen.

– Det er helt vanvittig at et lag som ligger under ikke vil angripe, meldte den svenske fotballeksperten Hasse Backe til TV4.

Etterpå ble Japan-trener Akira Nishino spurt om avslutningen på kampen.

– Stillingen i den andre kampen tvang meg til å ha en defensiv tilnærming. Jeg er ikke altfor glad for at det ble slik, men jeg tvang spillerne til å gjøre som jeg sa, sa han.

Colombia er videre som gruppevinner.

Forutsetningen

Det sto mellom Japan, Senegal og Colombia før siste runde i gruppe H. Japan ville med seier sikre avansement, mens Colombia trengte å slå Senegal dersom ikke Japan tapte sin kamp.

17 minutter var spilt da dommer Milorad Mazic pekte på straffemerket. Davinson Sánchez så ut til å felle Sadio Mané, men reprisene viste at Sanchez var først på ballen.

VAR-systemet ble satt i gang, og dommeren ombestemte seg: Senegal fikk likevel ikke straffespark. TV-bildene viste nemlig at Sanchez hadde utført en nesten perfekt takling og vippet ballen unna med hælen før Mané falt over beina hans. Dommeren trengte ikke lang tid foran skjermen før han omgjorde beslutningen.

Les også

Han er klar for en siste VM-dans. Så tar Iniesta siesta.

Polsk scoring

Senegal hadde bra kontroll i store deler av 1. omgang. Nærmest for Colombia var Radamel Falcao som burde ha satt hodestøtet i mål etter 25 minutter.

Les også

Juks, flauser og drap. Her er ti av VM-historiens største skandaler.

Colombias store stjernespiller James Rodríguez måtte ut med skade etter halvtimen spilt, og nå så det mørkt ut for avansement. Det sto 0–0 til pause i begge kamper, og på dette tidspunkt var Colombia utslått.

Colombia slet veldig med å skape noe, men kvarteret ut i 2. omgang kunne fansen juble: Polen hadde tatt ledelsen mot Japan etter mål av Jan Bednarek. Nå var Japan plutselig ute av VM, mens Senegal og Colombia var videre.

Jan Bednarek sørget for at Polen avsluttet VM på verdig vis.
Les også

VM-studio: TV-skjermene kan gå i svart for 150.000 nordmenn

Så scoret Colombia

Etter 74 minutter snudde det igjen, da Colombia tok ledelsen etter et hjørnespark som ble kontant headet i mål av Yerry Mina.

Yerri Mina ble den store helten for Colombia. Samtidig sørget han for at også Japan gikk videre.

Nå var Senegal plutselig ute av VM på grunn av flere gule kort enn Japan. Både Senegal og Japan sto med fire poeng, 4–4 i målforskjell og 2–2 i innbyrdes oppgjør.

Men Senegal hadde to flere gule kort enn Japan, og det afrikanske landet er ute.

Dermed er det ti lag fra Europa, fire fra Sør-Amerika, ett fra Asia og ett fra CONCACAF i cupspillet, men ingen fra Afrika.

Publisert: