Idrettspresidenten vil ikke sende utøvere til Tokyo-OL dersom lekene arrangeres i sommer

Idrettspresident Berit Kjøll ber idrettsstyret om å beslutte at Norge ikke sender utøvere til Tokyo-OL dersom lekene ikke utsettes.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) møtte idrettspresident Berit Kjøll mandag.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det er klart etter et møte mellom Kjøll og kulturminister Abid Raja (V) mandag.

– Min klare anbefaling til idrettsstyret er at det ikke sendes utøvere til OL dersom det ikke utsettes, sa idrettspresidenten etter møtet.

På spørsmål fra NTB opplyste Kjøll videre at hun tror idrettsstyret tar den endelige beslutningen i løpet av få dager.

– Vi kommer til å sette det på agendaen denne uken, men vi må også diskutere hele denne saken med idrettsstyret nå, sa hun.

Idrettspresidenten bekreftet også overfor NTB at anbefalingen om at norske utøvere ikke sendes til et eventuelt OL i sommer er diskutert med utøvernes representant Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Idrettspresidenten vil ikke sende utøvere til Tokyo-OL dersom lekene arrangeres i sommer

Umusikalsk

Fra norsk side bes nå Den internasjonale olympiske komité (IOC) om å komme med en ny dato for OL så snart som mulig. Kjøll kalte det å skulle gjennomføre Tokyo-lekene som planlagt for «umusikalsk».

– Jeg skulle ønske IOC allerede hadde tatt beslutning om å utsette, sa idrettspresidenten, som samtidig ikke ville rette for tøff kritikk mot IOC for å være i utakt med resten av idrettsbevegelsen.

Mer direkte var kulturministeren. Han mener IOC har vist passivitet.

– Når IOC ikke går foran og ikke vil ta den beslutningen, blir de tatt igjen av de andre landene, sa Raja.

Med mandagens anbefaling følger idrettspresidenten eksempelet fra Canada, der OL-komiteen søndag opplyste at det ikke blir aktuelt å sende utøvere til Japan i sommer uavhengig av hva Den internasjonale olympiske komité (IOC) måtte beslutte rundt gjennomføringen av lekene.

Thomas Bach er president i IOC.

Ba tidlig om utsettelse

Allerede fredag sendte Norges idrettsforbund et brev til IOC med en sterk anmodning om at Tokyo-OL ikke kan gjennomføres med mindre viruspandemien er kommet under kontroll.

Kulturminister Raja skrev i et innlegg på Facebook lørdag at han har vanskeligheter for å se at OL skal kunne gå som planlagt.

– Jeg støtter Berits beslutning om ikke å sende utøvere fullt ut, sa han mandag og la på spørsmål fra NTB til at en utsettelse av lekene er det eneste «forsvarlige og solidariske å gjøre».

I IOC har holdningen hele tiden vært at det er for tidlig å snakke om en mulig utsettelse av sommerlekene. Søndag sa imidlertid president Thomas Bach for første gang at det kan bli nødvendig å flytte arrangementet som følge av viruskrisen.

Japans statsminister Shinzo Abe fulgte i etterkant opp med å åpne for det samme.

IOC ga seg selv fire ukers frist på å fatte en beslutning om når OL skal arrangeres, men alt tyder på at komiteen må bestemme seg lenge før det.

(©NTB)

Publisert: