Vålerenga og Lillestrøm straffes med knallharde bøter etter blussbråk

Lillestrøm og Vålerenga må ut med tilsammen 370.000 kroner etter bruk av pyroteknikk.

Derbyet mellom LSK og VIF var preget av bråk etter ulovlig bruk av pyroteknikk.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

I en pressemelding fredag ettermiddag opplyser Norges Fotballforbund (NFF) at Lillestrøm og Vålerenga straffes med bøter etter hendelsene i kampen mellom de to klubbene på Åråsen 26. oktober.

Doms- og sanksjonsutvalget hos fotballforbundet har valgt å gi Lillestrøm en bot på 125.000 kroner, mens Vålerenga må ut med 175.000 kroner i bøter.

På spørsmål om hvordan Vålerenga reagerer på boten, svarer daglig leder i klubben, Erik Espeseth:

– Vi er i en prosess, og vi har foreløpig ikke vedtatt boten formelt, sier han.

På spørsmål om klubben har tenkt til å klage på NFFs avgjørelse, svarer Espeseth at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere før prosessen er over. Den daglige lederen kan ikke svare på hvor lang tid prosessen vil ta.

Mener NFF burde stanset prosessen

Styreleder i Lillestrøm, Morten Kokkim, er ikke fornøyd med NFFs avgjørelse,

– Jeg synes generelt at NFF bør ta en gjennomgang av praksisen i slike saker. Når det gjelder denne saken var blussen en reaksjon fra supporternes side rettet mot NFF, en reaksjon som også har kommet fra supportere til flere av de andre klubbene. LSK hadde ikke mulighet til å stoppe det. Dette er NFF fullstendig klar over. Vi får altså en bot på en reaksjon overfor NFF som vi som klubb ikke har muligheten til å forhindre, sier Kokkim.

I etterkant av hendelsen på Åråsen har NFF inngått en dialog med NSA om hvordan de kan forbedre forholdene med pyroteknikk på fotballkamper i Norge. Det tok ikke doms- og sanksjonsutvalget hensyn til.

– De kunne stanset, og bør stanse, prosessen i en periode til en finner ut hva man kommer frem til i dialogen mellom NFF, klubbene og NSA. Ingen ville reagert om de hadde gjort dette, mener Kokkim.

Hva synes du om størrelsen på boten?

– Det er jo vant praksis fra NFF å bare øke bøtene hver gang slike ting skjer. Men vi er totalt oppe i nærmere en million kroner i bøter siden 2015, svarer Kokkim.

Han forventer samtidig at Kanarifansen tar regningen.

– Jeg har ikke snakket med dem om dette ennå, men det forventer jeg. Det har vært en vanlig at Kanarifansen selv har samlet inn penger for å dekke slike bøter, sier han.

Les også

Norges Fotballforbund får straff etter disse scenene

Bluss i leilighet

Ifølge pressemeldingen har doms- og sanksjonsutvalget kommet frem til at Lillestrøm sine tilhengere hadde antent en betydelig mengde bluss ved ti anledninger.

Utvalget vektlegger også det at LSKs fans gjennom en lang sesong over lengre tidsperiode er sanksjonert for ulovlig bruk av pyroteknikk, som en faktor i botens størrelse.

Når det gjelder Vålerenga ble det påtent en betydelig mengde bluss under kampen, der noe i tillegg ble kastet inn på gressmatten. Etter kampen ble det også kastet inn bluss i en leilighet på Åråsen, som lå bak bortetribunen.

Les også

Forvirring, fortvilelse og frustrasjon over tid: Derfor skaper pyroeffekter splid i Fotball-Norge akkurat nå

75.000 etter Brann-kamp

Ifølge NFF kommenterte Vålerenga klagen fra doms- og sanksjonsutvalget med et brev der de blant annet skrev at det er «urimelig og svært lite konstruktivt å sanksjonere enkeltklubber». Dette valgte utvalget å ikke ta til grunn.

I tillegg til bøtene fra kampen på Åråsen, straffes også VIF ytterlige 75.000 kroner etter hendelsene mellom Vålerenga og Brann på Intility Arena 3. november.

En supportergruppe hos hjemmefansen stjal et Brann-banner, der en supporter løp tvers over banen med flagget. Flagget ble også senere påtent. Supportere fra Vålerenga tok også i bruk ulovlig bruk av bluss under kampen, i tillegg til at enkelte supportere hos hjemmefansen oppholdt seg i teknisk sone like etter kampen var ferdigspilt.

Anerkjenner høyt botsbeløp

Leder i doms- og sanksjonsutvalget, Sven Olav Larsen, forteller at utvalget anerkjenner at det er et svært høyt beløp som både VIF og LSK botlegges for.

– Men vi mener at det var et riktig nivå. Det er to faktorer til dette: selve omfanget av bluss, i tillegg til at dette er gjentagende, sier Larsen.

– Tror du at botsbeløpene bare vil bli høyere og høyere hvis slike hendelser fortsetter?

– Ja, det er jo dilemmaet. Så ser jeg at Vålerenga og Lillestrøm brukte det at NFF og Norsk Supporterallianse (NSA) er i en dialog om bruk av pyroteknikk i norsk fotball. Og det er beundringsverdig det arbeidet klubbene gjør for å forhindre dette. Men vi er nødt til å forholde oss til regelverket til enhver tid. Derfor er avgjørelsen riktig. Om dialogen vil føre til endringer i regelverket gjenstår å se, svarer Larsen.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk