Japanske leger frykter dødsfall i OL. Norges maratonhåp mener 2020-lekene burde vært flyttet

Japanske leger frykter Tokyo-været kan føre til dødsfall under OL-maratonen i 2020. Norges maratonstjerne, Sondre Nordstad Moen (27), håper arrangørene lytter til legene og flytter starttidspunktet.

BUSINESS AS USUAL: Sondre Nordstad Moen kommer ikke til å gjøre noen drastiske endringer på treningsopplegget for å forberede seg på Tokyo-varmen før OL i 2020.
 • Petter Fløttum-Angeltveit
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Forsvarlig og forsvarlig, jeg vet ikke jeg. Det blir et veldig spesielt løp, sier Europas nest raskeste maratonløper gjennom tidene om det som skjer i Tokyo om snaue to år.

Da er det OL i den japanske hovedstaden, midt i den varmeste perioden av året. Med et dagsnitt på 31 grader og 70 prosent luftfuktighet kan forholdene bli ekstreme.

Denne uken gikk Tokyos medisinske forening ut og krevde at OL-maratonen starter grytidlig på morgenen, melder NTB.

– Vi tror at den nåværende planen kan lede til dødsfall, sier Haruo Ozaki, leder i legeforening.

Les også

Sjokkerte verden med fantomtid. Så kom smellen.

Løpet skal egentlig starte 07.00 på morgenen, men legene vil flytte det til 05.30 for å unngå den verste varmen. Det forslaget støtter Sondre Nordstad Moen fullt ut.

– Jeg støtter å starte fire eller fem på morgenen, så får det heller bare være mindre folk rundt løypen, sier han.

– Er det forsvarlig å løpe maraton hvis det blir over 30 grader og høy luftfuktighet?

– Det er litt opp til hver enkelt. Blir man overopphetet, besvimer man. Og så må man sørge for at det er nok folk til å ta seg av løperne i løypen, og til å få dem rask nok mulig inn i en fryser, sier Nordstad Moen.

27-åringen synes egentlig det er rart at OL ble lagt til august, Tokyos varmeste måned. Både i Seoul i 1988 og i Sydney i 2000 var lekene lagt til månedsskiftet september-oktober.

– Å løpe i 30–35 grader når det er tørr luft er ubehagelig, men når du får 80 prosent luftfuktighet blir det nesten uutholdelig. Det blir som å sette en tredemølle i en badstue og så løpe så lenge det går, mener Nordstad Moen.

Les også

Derfor nekter Norge å sende dopingkontrollører til Tokyo-OL

Endrer ikke treningen

Trønderen, som i ti måneder var Europas raskeste maratonløper gjennom tidene, tror Tokyo-klimaet kan gi store og overraskende utslag på resultatlisten. Tidligere har han lansert seg selv som gullkandidat, før skader ødela årets sesong. Hvis det blir 35 grader og opp mot 80 prosent luftfuktighet, tror Nordstad Moen at mange av de afrikanske kanonene kommer til å slite.

– Det blir nærmest en helt annen idrett. Kipchoge (den kenyanske verdensrekordholdener Eliud Kipchoge, journ.anm.) og de vil trene der de alltid har gjort før mesterskap, i fjellene med 10–15 grader og lav luftfuktighet. Det er ikke gitt at en afrikaner vinner i Tokyo. Det kan bli en japaner som er liten av vekt, kvitter seg effektivt med varme og løper sitt løp, tror han.

FÅR DET VERST: Kappgjenger Håvard Haukenes fikk det hett også under EM i Berlin i sommer. Men det er ingenting mot slik det kan bli når han skal ut på det Olympiatoppens sjeflege mener blir Tokyo-OLs tøffeste konkurranse: 50 kilometer kappgang.

27-åringen bor og trener deler av året i kenyanske Iten, 2400 meter over havet. Der får han masse høydetrening, men luften er tørr og temperaturen langt lavere enn den vil være under OL. Nordstad Moen vil likevel ikke endre på opplegget før OL. Aller først skal han bli skadefri nok til å kunne løpe igjen, noe han håper skjer til nyttår. Deretter planlegger han å gjøre som han alltid har gjort.

– Jeg kommer ikke til å trene spesielt på det på forhånd, for det vil ha en kostnad for det andre jeg får gjort, sier han.

Utholdenhetsutøverne som skal til Tokyo har også mulighet til å få hjelp med varmeakklimatisering fra Olympiatoppen, men det har ikke Nordstad Moen tenkt mer over ennå.

Les også

Maraton-sensasjonen Nordstad Moen løper 200 kilometer i uken

Bygger eget «klimarom» på Olympiatoppen

Som en del av den hjelpen bygges det nå et eget «klimarom» som skal være i drift om få uker, forteller Olympiatoppens sjeflege under Tokyo-OL, Thomas Torgalsen.

Der kan de stille inn temperatur og luftfuktighet til å ligne det utøverne kan møte i Japan. Der skal de teste utøverne væske- og salttap, for å finne ut hvor mye de må ha i seg under trening og konkurranse før og under OL. Utøvere kan også bruke rommet som varmeakklimatisering rett før OL, hvis de heller vil det enn å trene et sted med Tokyo-lignende forhold. Denne akklimatiseringen tar normalt 14 dager, forteller Torgalsen.

Thomas Torgalsen er lege for håndballandslagene, samtidig som han er Olympiatoppens sjeflege for Tokyo-OL. Her sammen med Heidi Tjugum på landslagssamling Zagreb.

Klimarommet er en del av et eget varmeprosjekt, som Olympiatoppen startet før Rio-OL i 2014. I Tokyo i 2020 tror legen at det vil bli aller vanskeligst for dem som skal løpe maraton og de som skal gå 50 kilometer kappgang.

– Vil det være forsvarlig å konkurrere hvis det blir så varmt og fuktig som fryktet?

– Vi regner med at den medisinske ledelsen i IOC kommer til å sette grenser for hvor varmt og fuktig det kan være. De setter en øvre grense, og vi kommer til å stole på den.

Les også

 1. De aller fleste løper til høyre. Men hvorfor?

 2. Satte verdensrekord etter utrolig løpebragd

 3. Idrettsforbundet vil ha felles organ for dopingkontroller

 4. Hun begynte å løpe i voksen alder. Nå er hun 56 og Norges ukjente verdensmester.

Publisert:
 1. Friidrett
 2. Sommer-OL
 3. Sondre Nordstad Moen

Mest lest akkurat nå

 1. En seier for samfunnet vårt

 2. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

 3. Norge åpner opp igjen lørdag ettermiddag – meteren kan pakkes ned

 4. Utelivs­bransjen i gledes­rus: – En fri­gjørings­dag

 5. Sandnes-syklist historisk: Tok suverent VM-gull

 6. Oilers drømmer om full hall allerede lørdag