FIFA vil teste klubb-VM med 24 lag. Samtidig settes omstridt forslag på vent

FIFA-rådet vil under sitt møte i Miami fredag bli bedt om å godkjenne at man sommeren 2021 tester et klubb-VM med 24 lag.

FIFA-president Gianni Infantino under en pressekonferanse i slutten av februar.
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Derimot er planen om å vedta en global nasjonsliga for landslag, etter mønster av den europeiske som ble innført i fjor, foreløpig lagt på is. Det viser dokumenter nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

FIFA-president Gianni Infantino har skapt debatt og møtt betydelig motstand fra europeisk hold ved å tenke høyt om planer for et kraftig utvidet klubb-VM og en global nasjonsliga. I fjor informerte han FIFA-rådet om at investorer var villige til å bla opp 25 milliarder dollar for prosjektet.

Det fikk det europeiske fotballforbundet (UEFA) og europeiske klubbrepresentanter til å steile. De følte at egne turneringer som mesterligaen og den europeiske nasjonsligaen ville komme under press og gikk så langt som å hevde at planene ville kunne utløse en utbryterliga bestående av store klubber som velger å operere utenfor dagens fotballmyndigheters kontroll.

Planen som vil bli lagt frem under FIFA-rådsmøtet i Miami vil være langt mindre omfattende enn Infantinos tidligere formidlede visjon. Han vil erstatte dagens lite prestisjetunge klubb-VM, som omfatter mesterlagene fra de seks kontinentale forbundene og en representant for vertsnasjonen, med en ordentlig turnering som har åtte europeiske lag blant de 24 deltagerne.

 • LES OGSÅ: TV-giganten HBO lager reportasje om norsk idrett. To ting vekket interessen deres.

Prøveturnering

Prøveturneringen skal etter planen avvikles fra 17. juni til 4. juli 2021. Investorene og deres 25 milliarder dollar er ikke nevnt i dokumentene som legges frem for rådet. Det står bare at FIFA vil jobbe for at de ekstra inntektene som genereres, skal forbli i fotballen og ikke havne i lommene på utenforstående.

Tidsperioden for klubb-VM var opprinnelig satt til side for kontinentcupen, som tradisjonelt er prøve-VM ett år før VM-sluttspillet. Det var før VM i Qatar ble flyttet til senhøsten på grunn av den ekstreme sommerheten i ørkenstaten.

FIFA ønsket egentlig 12 europeiske lag i klubb-VM, men på grunn av motstand fra UEFA har man redusert det til åtte. UEFA frykter at turneringen ellers vil være en trussel mot mesterligaen.

Sør-Amerika skal få seks plasser, Afrika, Asia og Concacaf (Nord- og Mellom-Amerika og Karibia) tre hver, Oseania en. Turneringen skal avvikles med åtte grupper à tre lag, der vinnerne går videre til kvartfinaler. Hvert lag skal spille minst to, høyst fem kamper i løpet av 18 dager.

Innvendinger

Blant de europeiske innvendingene er at sesongen for de involverte klubbene vil bli forlenget i den grad at det vil gå kraftig ut over spillernes sjanse til å hente seg inn etter en lang sesong før den neste.

FIFA har ikke gitt opp planene om en global nasjonsliga. Konseptet ble lansert da Infantino var generalsekretær i UEFA, og han mener at FIFA bør gå videre med tanken om å ha et «mini-VM» med landslag fra alle kontinenter i alle oddetallsår.

– Det virker klart at vi må se nærmere på inngåtte rettighetsavtaler før vi går videre med dette, står det i konklusjonen fra arbeidsgruppen som har jobbet med dette.

(©NTB)

Publisert:
 1. FIFA
 2. Internasjonal fotball
 3. Gianni Infantino
 4. UEFA

Mest lest akkurat nå

 1. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

 2. Nå kutter flere skoler ned på leksene

 3. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

 4. Sandnes Ulfs nye radarpar: - Vi kjenner hverandre ut og inn

 5. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

 6. – Denne gang gikk det vår vei!