Norges nye IOC-kandidat: - Man blir veldig skremt. Det er alvorlig.

Ferske avsløringer i internasjonal idrett skremmer Kristin Kloster Aasen (55). Dopingsspørsmålet kan bli en av hennes største utfordringer i ny rolle.

Kristin Kloster Aasen under torsdagens møte på Olympiatoppen. Hun ble håndplukket av Gerhard Heiberg som hans etterfølger.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det er veldig hyggelig å få den tilliten, og jeg er både stolt over å få den tilliten og veldig ydmyk, sier 55-åringen.

Hun er nettopp blitt presentert som Norges nye IOC-kandidat. Går alt i orden, skal hun ta over plassen Gerhard Heiberg forlater etter 22 år i IOC.

Heiberg beskrev henne som «den perfekte etterfølgeren». Idrettspresident Tom Tvedt mente man ikke kunne ha funnet en bedre kandidat.

– Jeg har veldig store sko å fylle. Gerhards sko kommer jeg ikke til å klare å fylle, men jeg har mine egne sko, sier Aasen.

Hun er utdannet jurist, og er nå visepresident i Norges Idrettsforbund.

Les også

Heiberg har pekt ut sin norske etterfølger i IOC

Skremt av ferske rapporter

Det har vært et utfordrende år for internasjonal idrett, der stadige dopingopprullinger har lagt en skygge over mye – sist gjennom del to av den mye omtalte McLaren-rapporten, som sa at over 1000 russiske idrettsutøvere har vært del i systematisk doping.

Kristin Kloster Aasen, Tom Tvedt og Gerhard Heiberg under dagens møte med pressen på Olympiatoppen.

– Man blir veldig skremt. Det er veldig alvorlig. Det ble vi i sommer da den første rapporten kom. Det ble underbygget i rapport nummer to også, sier Norges nye IOC-kandidat.

Hun omtaler det som en stor problemstilling. En de må komme til bunns i, og som er kjempeviktig for idretten.

– Det er en ny situasjon man ser nå. Tidligere har man hatt brudd på reglementet med at utøvere jukset. Nå har han et annet bilde med systematisk og statsdrevet doping på en helt annen måte. Da må de relevante aktørene sette seg ned og lage regelverk og systemer, sier hun.

Les også

1000 russiske utøvere i dopingskandale: Brukte salt og kaffe i urinprøvene

Måtte tenke seg om

For noen måneder siden snakket hun med Gerhard Heiberg. Da fikk Aasen beskjed om at hun var en av flere mulige personer for kandidaturet. Nylig fikk hun vite at hun ble Heibergs valg, og siden ble saken behandlet i idrettsstyret.

– Det er klart man vurderer om man skal stille seg til disposisjon. Man gjør ikke det uten å tenke seg om. Jeg syns det er veldig spennende og har veldig lyst, og håper vi får det til, sier 55-åringen om vervet hun nå går inn i.

Hun har foreløpig ikke lagt noen strategi for hvordan man skal sikre en plass i IOC.

Det er slettes ingen automatikk at han Gerhard går av og velger hvem som kommer inn. Dette er et langt løp, sier hun.

Hør Aftenpodden Sport hvor kulturminister Linda Helleland hylles for milliondrysset over norsk idrett, og en tøffing får tøff behandling:

Publisert: