«Valakari er god, men han kan ikke trylle»

Her er fem ting vi lærte etter TILs 1-4-tap mot Start i serieåpningen, skriver iTromsøs sportsjournalist Øyvind Sivertsen.

TIL-TRENER: Simo Valakari og TIL fikk en dårlig start på sesongen.
 • Øyvind Sivertsen
  iTromsø
Publisert: Publisert:

1) 3-5-2 passer TIL bedre

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

TIL hadde stor suksess med tre midtstoppere i fjor høst. Gutan tok 16 av 21 mulige poeng de siste syv kampene med denne formasjonen.

Foran årets sesong har TIL øvd mye på 4-3-3, noe som også ble også brukt fra start i serieåpningen. Men akkurat som i generalprøven mot Glimt, så Simo Valakari seg nødt til å skifte til 3-5-2 i pausen. Da ble også Gutan bedre.

Mushaga Bakenga er ingen kantspiller. Han så ut som en fisk på land i Kristiansand. Han må spille spiss, og i 3-5-2 får han det.

I forsvar virker TIL både usikre og keitete i firebackslinjen. Det er ikke mye hurtighet i de bakre rekker og det blir gitt bort for mye rom. Med tre stoppere blir avstandene mindre og i realiteten får man et forsvarsledd med fem spillere når vingbackene trekkes ned.

3-5-2 bør være formasjonen når Strømsgodset kommer på besøk på Alfheim søndag.

2) TIL må reise med full tropp til bortekampene

TIL hadde seks mann på benken i Kristiansand. De har lov til å ha syv. Dermed ble spillere som Hans Norbye og Mehdi Dioury hjemme i Tromsø. At TIL holder en plass på benken tom i bortekampene er ikke noe nytt. Det skjer ofte.

TIL gjør det for å spare penger, og det er flere eliteserieklubber som opererer på samme måte. Lillestrøm hadde også bare seks mann på benken i Bodø.

TIL sparer noen tusenlapper hver gang de dropper en ekstra mann på borteturene. Like fullt tar man en liten sjanse. Skulle sykdom eller skade oppstå i timene før kampstart, er det plutselig bare fem igjen og Valakaris valgmuligheter er kraftig begrenset.

Det ekstra spesielle her er at TIL reiste til Kristiansand med både en som lagde videointervjuer til klubbens hjemmeside og kanaler i sosiale media, samt sportssjefen. TILs videoprosjekt er riktignok sponset og går av markedsbudsjettet.

Om jeg hadde styrt pengesekken, ville jeg heller prioritert å stille med en fulltallig spillertropp til kampene. Det er tross alt de tre poengene det handler om.

3) TIL må forsterke troppen

TILs spillerstall er kraftig svekket siden i fjor. Salgene av Thomas Lehne Olsen, Mikael Norø Ingebrigtsen, Aron Sigurdarson og Ulrik Yttergård Jenssen merkes.

Det virker som om TIL-ledelsen har trodd at dette skal gå helt fint («Vi har jo Simo, han fikser dette»).

Vel er Simo Valakari en meget god trener, men han kan ikke trylle heller. Faktum er at han har mye dårligere stall i 2018 enn Bård Flovik hadde ved starten i 2017. Smak på den.

Tom Høgli er en fin signering og Oliver Kjærgaard kan bli bra, men 19-åringen fra Danmark må få tid. Bortsett fra dét har ikke TIL fått inn noe nytt.

TIL trenger sårt en offensiv midtbanespiller/kant og en forsvarsspiller. Og helst en målgarantist. Høgli er en kjempesignering og en bra fyr, men han kommer ikke til å banke inn mange mål.

Her må tiden brukes godt før overgangsvinduet stenger 4. april. Tikk-takk, tiden går.

4) Valakari må justere stilen på vinterføre

TIL-trener Simo Valakari er både sta, ærgjerrig og ambisiøs. Jeg liker det. Han vil at Gutan skal spille seg ut bakfra og holde ballen i laget.

Det fungerte i fjor, men akkurat nå har TIL store problemer med å mestre denne krevende stilen. Hvorfor er det slik? Forklaringen er nok sammensatt.

Andre lag vet selvfølgelig at dette er TILs stil, og forsøker å stresse keeper/forsvarsspillere, slik at de gjør feil. Dette fungerte både for Glimt og Start, og nå må Gutan finne et motmiddel. Dessuten fungerer dette kortpasningsspillet dårlig når det ligger snøskavler på banen og spillerne sklir bare de forsøker på en retningsforandring.

Svaret er å variere mer. Spill litt lenger noen ganger, bli mer uforutsigbar og la motstanderne få løpe mer. Finspillet kan vente til våren kommer. Og det er enda en stund til.

5) Det er ingen grunn til panikk

Dette er nesten et ordrett sitat fra Valakari etter kampen i går. Selvsagt har han helt rett i det. TIL har akkurat nå like mange poeng som Rosenborg, men der trønderne vet at de vil kjempe om seriegull, kan vi ikke med sikkerhet si at Gutan er for gode til å havne i nedrykksgjørma i år igjen.

Selve prestasjonen i Kristiansand gjorde at mange supportere fikk vondt i magen.

Tar TIL tre poeng mot Strømsgodset om seks dager vil serieåpningen være glemt. Det er ingen grunn til å slå alarm.

I alle fall ikke ennå.

Publisert:
 1. Hans Norbye
 2. Tom Høgli
 3. Bård Flovik
 4. Mikael Norø Ingebrigtsen
 5. Ulrik Yttergård Jenssen

Mest lest akkurat nå

 1. Ombo uten strøm i tre timer

 2. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet

 3. Viking har signert ny spiller

 4. Nytt slag for Rødne: – Dette kom som lyn fra klar himmel

 5. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen

 6. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet