Norsk landslagsspiller fikk drømmejobb i næringslivet: - Jeg hadde ikke trodd det var mulig

Toppidrettsutøverne forstår det mer og mer. De må ha flere ben å stå på.

Cathrine Dekkerhus kan juble for jobb og ny kontrakt.
 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Cathrine Dekkerhus, landslagsspiller i fotball, har nettopp undertegnet en ny kontrakt med Stabæk. Samtidig har hun fått fast jobb i Nordea, og det skjedde etter at hun hadde en traineestilling.

– Det er en drømmehistorie. Jeg hadde ikke trodd det var mulig, at jeg skulle få jobb. Jeg vet kravene. Det er et CV-hysteri og et mastergradkrav uten like, sier hun.

Dekkerhus priser seg lykkelig fordi hun får mulighet til å kombinere toppidrett med jobb. Karrièreveileder Tonje Hinze i Olympiatoppen sier det slik:

– Olympiatoppen mener det er feilslått når landslagsmiljøer hevder at «skal du bli best, kan du ikke gjøre noe ved siden av».

Hun møter toppidrettsutøvere både tidlig og sent i karrièren. Mange ønsker hjelp til å finne ut hva de skal bli her i verden.

 • Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om norske utøveres tid etter idretten. Les de tidligere sakene her:
Les også

Norske idrettsstjerner har angst for fremtiden: - Jeg kunne sitte med tårer i øynene utenfor jobben og skjelve

Les også

Hammerseng-Edin: - Mange synes det er krevende å kutte ut toppidretten. De føler seg litt fortapt

Vil til OL og til en jobb

Roeren Ask Tjøm (20) er i starten på sin karrière, og har én plassering på pallen i verdenscupen fra siste sesong, og 5. plass fra EM. Nå har han fått hjelp av Olympiatoppen til å bli kjent med gründermiljøet.

– Ja, jeg er veldig usikker på hva jeg skal bli den dagen jeg er ferdig som utøver, selv om jeg tror det er lenge til. Akkurat nå er det OL i 2020 i Tokyo som er det store, sier lettvektsroeren.

Ask Tjøm har OL i Tokyo som mål, men tror veldig på at kompetanse utenom idretten er viktig.

Gründere har også egen mentalitet

Han tok kontakt nettopp med karrièreveilederen, som henviste både til Adecco og til StartupLab, gründernes svar på Olympiatoppen.

Det er tidligere toppidrettssjef Jarle Aambø som har vært en pådriver for at utøvere skal lære av andre som er i et prestasjonsmiljø.

– Dette kan være stimulerende og inspirerende for videre satsing og gir en mulighet for å reflektere over verdier utenfor sin egen arena samt muligheter for fremtiden. I tillegg har man erfart at gründere og toppidrettsutøvere har mange fellestrekk både når det gjelder mentalitet, tenkesett og ønske om å forbedre seg, sier Hinze.

Alt kan skje i idretten

Tjøm er kommet i kontakt med Learnlink, som har spesialisert seg på privatundervisning. – Jeg får se hvordan det er å starte en bedrift. Man blir alltid mye mer avslappet i toppidrett hvis man har en plan B.

Roeren Ask Tjøm (t.h.) må lære hvordan gründere tenker. Her sammen med teknisk ansvarlig Johannes Berggren i Learnlink.

Alt kan jo skje i idretten, at man blir skadet, det kan gå galt, eller man kan lykkes, sier Tønsberg-roeren.

Han har studert ett år på et universitet i England, men jobber nå litt for Norges Roforbund og Norges Dykkerforbund

– Roing er fysisk krevende, og man må ha mye hvile mellom øktene for å få øktene til å bli effektive nok.

Samtidig må man ha noe annet å tenke på, og Playstation er veldig lite givende.

– Jeg får et veldig bra innblikk i hva et gründerfirma driver med, og jeg ser hvor vanskelig det er. Jeg tenker uansett slik:

– Det er viktig å ha noe å fylle dagen med, slik at man føler man får fremgang på alle områder.

To miljøer – mange likheter

Nina Hoddø Bakås, kommunikasjonsansvarlig i Learnlink, forteller at toppidrettsutøvere og gründere har mye til felles.

– For å lykkes, kreves hardt arbeide og litt flaks, og bare noen få går helt til topps. Hun er selv tidligere alpinist og gikk på NTG på Lillehammer, men skadene ble for mange.

Må ha flere ben å stå på

Olympiatoppen ønsker at utøvere skal utvikle seg også utenfor idretten. Gjennom samarbeidet med StartupLab får utøverne mulighet til å lære og hente motivasjon fra andre som jobber iherdig.

– Det er to forskjellige verdener. Vi rører oss ikke så mye, så da vi var med Ask Tjøm på trening, var vi støle i ei uke, sier Hoddø Bakås.

Hun forteller at også Tom Hilde, Thea Therese Vingmark Næss, Lotte Sejersted og Carl Kaas er noen av utøverne som får følge ferske gründere.

Les også

Norges nye IOC-kandidat: - Man blir veldig skremt. Det er alvorlig.

Lurt å ta et steg tilbake

Verdens mest meritterte kickbokser Thea Therese Vingmark Næss har fått mulighet til å følge gründerbedriften Skiwo, som bant annet utvikler Tikktalk, en digital markedsplass for tolketjenester.

– Jeg observerer hvordan en startup jobber, får direkte gjennomgang av viktige temaer for å starte egen bedrift, er med på videokonferanser, og får mange ideer. Jeg har noen planer selv, og har fått masse input på hvordan jeg kan gå frem for å lansere dem. Jeg har i første omgang tenkt å lage et aktivitets og kostholdskonsept rettet mot barn, for å vekke nysgjerrighet og tidlig skape gode vaner, sier utøveren som er utdannet innen samfunnsernæring.

– Jeg ser at jeg ikke kan leve av kickboksing, og at det noen ganger er vanskelig å kombinere toppidrett med studier og jobb, men det er lurt å ta et steg tilbake.

Veteranen mener utøvere bør være opptatt av hva som skal skje når de er ferdig med idretten. Da er det lurt å ha skaffet seg noen kontakter.

– Plutselig sitter du der uten noe mer, og da kan det bli tungt. Det er viktig å starte med studier og jobb parallelt med idretten, og i alle fall tenke på tiden etterpå, lenge før karrièren går mot slutten.

Les også

– Jeg savner henne alltid når vi ikke er sammen, og det blir enda verre når barnet kommer

Thea Therese Vingmark Næss gjør stor suksess som kickbokser, men vil mer.

Olympiatoppen har ulike tilbud

– Det er viktig å huske på at utøvere er forskjellige og har ulike individuelle behov, og at de trenger forskjellig grad av «påfyll» fra andre områder enn idretten for å fungere optimalt både idrettslig og privat, sier karrièreveileder Hinze, før hun legger til:

– Det er ikke noe motsetning mellom det å investere noe tid i livet etter av idretten, og det å faktisk bli best. Gjennom samarbeidsavtalen med Adecco får utøvere også tilbud om karrièreveiledning og hjelp i jobbsøkerprosessen.

Les også

Hergeirsson i strupen på forbundet: - Det handler vel om penger

Traineestillingene er skreddersydd utøvernes toppidrettssatsing slik at jobbingen ikke går på bekostning av idrettssatsingen. De gir dessuten utøverne mulighet både til å få nyttig arbeidserfaring og ikke minst litt inntekt slik at de har «råd» til å satse på idretten.

De som for tiden er med i dette programmet er:

Brettkjører Stian Sivertzen, fotballspiller Cathrine Dekkerhus, kickbokser Tirill Nanet og skytter May Elisabeth Nordahl.

 • Hør Aftenpodden Sport hvor kulturminister Linda Helleland hylles for milliondrysset over norsk idrett, og en tøffing får tøff behandling:
Publisert:
 1. Kickboksing
 2. Toppidrett
 3. Fotball
 4. Roing

Mest lest akkurat nå

 1. E39 nord­gående i Stavanger stenges i natt

 2. 200.000 personer til Preike­stolen i juli: Usikre inntekter for Ryfast

 3. – Veldig skuffende

 4. Kvinnen (19) som omkom på rulleski i Strand var slovensk landslagsløper

 5. Laste­bilsjåfør siktet etter dødsulykken