Oilers-profilens skademareritt: – Det desidert verste jeg har vært med på

Skadeforfulgte Dennis Sveum har kun spilt halvannen kamp denne sesongen. Nå er Oilers-backen endelig på vei tilbake.

Dennis Sveum i aksjon for sitt Oilers. Snart er det tre måneder siden han sist spilte kamp for laget. Men det går fremover etter skaden han pådro seg i september. Foto: Fredrik Refvem

 • Kjetil Flygind
  Kjetil Flygind
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det går greit. Det går fremover.

Dennis Sveum står med armene i kors i gangen utenfor garderobeanlegget i DNB Arena. I joggedress. Presser frem et smil. Lagkompisene skal snart på is. Det skal ikke han.

Neste uke er det tre måneder siden Oilers-backen sist spilte kamp for Oilers. I sesongens andre kamp, borte mot Sparta (Oilers tapte 2–1), måtte 31-åringen fra Lillehammer forlate isen med nok en alvorlig skade.

Denne gangen var det albuen som røk.

Dette er historien om nok en skade, nok en opptrening og nok en tålmodighetsprøve. I en tid der laget han har vært en del av i ti år, har slitt voldsomt.

Les også

Oilers-eier Christiansen om krisen: – Vi er tålmodige en stund til

Sen takling – lenge å vente

– Dette er det desidert verste jeg har opplevd. Det var helt forferdelig vondt. Jeg kan ikke beskrive det en gang. Og ikke sammenlignes med noe av det andre jeg har hatt. Det var helt forferdelig. Jeg begynte å hyperventilere.

Skader har forfulgt Sveum som en ekkel skygge de siste årene. Men mannen som har spilt med A på brystet i Oilers i åtte sesonger, kan ikke huske noe verre enn det som skjedde i Sparta Amfi i september.

– Jeg fikk en takling i ryggen. Lenge etter at jeg hadde pucken. Så på en eller annen måte havnet jeg inn i vantet. Det meste i albuen røk. To av tre leddbånd, det tredje delvis av, en muskel rett av, en knust leddkapsel som skal holde alt dette på plass. Det kan ikke bli så mye verre enn det.

Dennis Sveum sammen med Philippe Cornet. Det er en stund siden de to var på isen sammen. Foto: Jan Kåre Ness. NTB scanpix

Sveum kom seg av isen. Rett i garderoben. Der ble han liggende i 55 minutter før han fikk smertestillende. Midt oppe i smertehelvetet var han rasende. Ingen ambulanse sto klar til å frakte ham til sykehus.

– Det tok evigheter før ambulansen kom. Så kjørte vi til det nye sykehuset i Østfold. Så i taxi til Gardermoen, før vi tok første fly til Stavanger. Der bar det rett på sykehuset, sier Sveum.

Han kaller det som skjedde i Sparta Amfi helt håpløst.

Les også

Sjefen aner ikke når Oilers kan friskmeldes

Må tåle ny smell

– Når er du tilbake?

– Det er vanskelig å vite. Jeg vet ikke mer enn at jeg føler meg mye bedre enn jeg skulle ha følt meg. Så får vi se i ukene som kommer om situasjonen fortsetter å bli bedre. Men det går nok noen uker til. Men eksakt hvor mange vet jeg ikke. Det føles bra nå, men det er forskjell på å føle seg bra i styrkerommet og føle seg bra når man har en fyr på 100 kilo på ryggen i 40 km/t som kjører over deg.

I utgangspunktet var beskjeden at det skulle ta fire til seks måneder. Nå har det snart gått tre. Sveum er tålmodig. Men også utålmodig.

– Det har vært tungt å se på laget. Det er ikke noe gøy å være skadet. Men når det går bra for laget, så er dagen som den pleier. Da går det sin gang, liksom. Alle er blide. Men når det går dårlig så går jo det ut over mitt humør, også. Det er dette laget jeg brenner for, det er dette laget jeg har opplevd alt jeg har vært med på i alle disse årene. Det er vondt å se at de sliter og ikke selv få bidratt.

– Men når du er skadet har du heller ikke så mye du skulle ha sagt. Jeg vet hvordan jeg ville ha tenkt selv om en som har vært skadet lenge flyr rundt og melder. Jeg prøver bare å backe opp guttene og være positiv. Jeg er i garderoben og prøver å bidra så godt jeg kan, sier 31-åringen.

Les også

Søberg etter tapet: – Vi må gå i oss selv, alle som én

«Flyttet inn» i hallen

Han finner ikke så mye motivasjon i at laget sliter. Og ikke går han rundt med holdningen om at han selv skal komme tilbake for å styre skuten trygt inn i bedre farvann.

– Jeg trener livet av meg for å komme tilbake og prøver å lede litt vei på den måten. Vise at det er hardt arbeide som må ligge i bunn. Jeg vil at de andre skal se hvor mye jeg trener og hvor hardt jeg jobber for å komme tilbake. Ellers prøver jeg bare å spre godt humør, sier han.

Han har selvsagt meninger om det som skjer. Men de holder han for seg selv med mindre han blir spurt.

For tre uker siden fikk han endelig slippe til på is. Trene såkalt «power skating». Ellers har han fått seg åtte til fire-jobb.

– Jeg er i hallen så å si hele dagen. Det er litt lunsj og sånn mellom øktene, så jeg trener ikke åtte timer i strekk. Men det blir lange dager her. Jeg må trene mye mer enn alle andre så lenge jeg er skadet. Det er sånn det er, det vet jeg fra tidligere skader.

I tillegg til skøytegåing er det styrke på overkroppen, styrke på beina, behandling og rehabilitering. Alt for å komme tilbake så fort som mulig.

– Hvor mye styrke har du mistet?

– Jeg gikk med armen i fatle i seks uker. Jeg mistet mye muskler, men også mye bevegelighet. Det er nesten det verste. Da jeg fikk lov å begynne opptreningen lå jeg på null i styrke. Men nå føler jeg meg nesten bedre enn før jeg ble skadet. Nå må vi bare være sikre på at alt av vev og sånne ting inni der er sterkt nok til å tåle en ny smell. Det er vi ikke helt sikre på ennå, sier Dennis Sveum.

Fraværslisten er lang

I kveld møter Oilers Lørenskog på bortebane. Det kan bli en kamp uten flere av de faste innslagene på plass.

Sveum er definitivt ute. Det samme er Peter Lorentzen, Phil Cornet, trolig også William Strøm, muligens er Josh Soares tilbake, mens Markus Søberg og Magnus Hoff begge har slitt litt i det siste. Eirik Børresen var syk tidligere denne uken.

Even Myreng Kjellesvik og Markus Vikingstad er opptatt med landslagsspill og er ikke med til Østlandet.

Publisert:
 1. Ishockey
 2. Stavanger Oilers
 3. Eliteserien (hockey)

Mest lest akkurat nå

 1. De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene. Nå har de omsider funnet roen på Tau

 2. Solberg: – Kan bli hardere nasjonale tiltak

 3. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år

 4. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

 5. Trafikkuhell på E39 ved Skurve

 6. Borghild Fiskå er død