VG: Politimann slettet fotografens bilder fra T-baneulykke i Oslo

En politimann som var ikledt mørk kjeledress og balaklava slettet flere bilder som en VG-fotograf tok under T-baneulykken søndag.

  • Jan Gunnar Furuly
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Sjefredaktør Gard Steiro i Verdens Gang reagerer sterkt på Oslo-politiets fremferd mot et team fra hans avis da en 20-årig Brann-supporter ble hardt skadet etter å ha blitt påkjørt av T-banen.

– Dette er helt uakseptabelt. Jeg har aldri i min tid som redaktør i Norge opplevd noe lignende, sier Steiro til Aftenposten.

Les også

– Jeg har nesten ikke sovet i natt. Det som har skjedd, er veldig trist.

Oslo politidistrikt bekrefter i en e-post til Aftenposten mandag kveld at det var en politimann som hadde slette bildene – etter først å ha avvist det.

– Det har tatt noe tid å undersøke saken, men vi har fått mer klarhet i hendelsesforløpet så langt, skriver kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, Silje Tamara Daugstad

– Det er bare å beklage at det nå viser seg at en av våre tjenestepersoner har opptrådt kritikkverdig overfor journalisten fra VG i denne situasjonen. Vi vil videre gjennomgå våre rutiner for håndtering av media i lignende situasjoner i fremtiden. Oslo politidistrikt vil behandle klagesaken og gi VG et skriftlig svar etter saksbehandling.

Ba om hjelp, ble fratatt kameraet

VG-teamet ble sendt ut for å dekke ulykken som skjedde etter at et stort antall Brann-supportere gikk inn på T-banestasjonen, flere av dem med tente bluss.

I kaoset som oppsto, falt en av supporterne ned i skinnegangen og ble påkjørt av T-banen.

En Brann-supporter er alvorlig skadet etter at vedkommende ble påkjørt på Nationaltheatret T-banestasjon i Oslo søndag kveld. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

– Da vårt team kom til stedet for å gjøre jobben sin, ble de ganske raskt konfrontert og skjelt ut av en rekke svært aggressive personer. Fotografen og journalisten følte seg utrygge og henvendte seg da til en politimann som var på stedet, for å be om assistanse til å roe gemyttene, sier sjefredaktøren.

Ifølge Steiro skal politimannen istedenfor å hjelpe VG-teamet, umiddelbart ha røsket til seg fotografens kamera.

– Han opptrådte aggressivt og ga seg til å slette fotografier som åpenbart var av ham selv på stedet, forklarer VG-redaktøren.

Han har ikke oversikt over hvor mange fotografier som ble slettet fra billedkortet i kameraet.

Sender klage til Oslo-politiet

VGs medarbeidere har skrevet en intern rapport om hendelsen. De beskriver politimannen som en person kledt i en mørk kjeledress. Vedkommende hadde også på seg en balaklava.

Steiro vil nå sende et klagebrev til politimesteren i Oslo og be om en forklaring på det inntrufne.

– Bildene var tatt av vår fotograf, med vårt kamera og var VGs eiendom. Vi skjønner ikke hvilken anledning politimannen har til å slette dette, og ser alvorlig på det som har skjedd, sier han.

– Høres ikke ut som politifolk
Operasjonsleder Tor Jøkling hos Oslo-politiet stilte seg først helt uforstående til anklagene fra VG.

– Jeg var ikke på jobb i går under hendelsene og kan ikke gi førstehåndsinformasjon om vår håndtering. Men ut fra beskrivelsene du gir, høres ikke dette ut som politifolk eller oppførsel som er normal fra vår side, sa Jøkling.

Gjenskapte de slettede bildene
Ved 14.30-tiden mandag opplyser sjefredaktøren at VG har klart å gjenskape alle bildene som ble slettet fra fotografens billedkort.

– Mannen har en kjeledress med tydelig politimerke, han har våpen i et hylster og sambandsutstyr. Balaklavaen har han rullet ned på halsen. Dette er et bilde vi gjerne kan sende til politiet, om det er behov for å identifisere ham, sier Steiro.

– Det hersker ingen som helst tvil om at dette er en politimann, vektlegger han.

Publisert:
  1. SK Brann
  2. Vålerenga Fotball

Mest lest akkurat nå

  1. Sjekk programmet: Slik blir 17. mai i Stavanger

  2. – Få har vært så hyppig i tv-ruta, som en vennlig gjest i norske hjem, over så lang tid

  3. Hvordan blir programmet? Hvor mange gjester kan du ha? Få svar på det du lurer på om 17. mai i Sandnes og Stavanger

  4. Båtparade og korps i gater - dette er 17. mai-programmet i Sandnes

  5. Søreide om Jerusalem: – Stor risiko for at dette eskalerer

  6. Rådyr på bytur