Disse stjernene kan gjøre som Celina

Bersant Celina er ikke den eneste som kan vrake landet han vokste opp i for å spille for Kosovo. Her er en potensiell startellever for et kosovisk landslag.

Manchester City-spilleren Bersant Celina har valgt å spille for Kosovo.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Manchester Citys nordmann Bersant Celina (19) har skapt debatt i Norge, etter at han forrige uke annonserte at han kom til å vrake det norske landslaget til fordel for fødelandet Kosovo.

Kosovo, som erklærte seg som en uavhengig stat i 2008, er fortsatt ikke medlem av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) eller Det europeiske fotballforbundet (UEFA), men det er ventet at de vil bli det innen kort tid. Nasjonens mål er å kunne delta i kvalifiseringen til VM i 2018. * Celina avviser krav om spilletid

Siden de da vil være ny FIFA-nasjon, vil de kunne lokke til seg alle spillere med kosovisk etnisitet, selv om de har spilt for landskamper for andre nasjoner. Nordmenn som Veton og Valon Berisha vil derfor også kunne spille for Kosovos landslag.

Vi har sett på hvilke andre spillere som vil kunne være aktuelle, og satt dem opp i en tenkt startellever. Dersom alle velger å gjøre som Bersant Celina, vil Kosovo kunne stille med dette slagkraftige laget:

Keeper: Etrit Berisha, Lazio

SOLID SISTESKANSE: Etrit Berisha.

Lazios 26 år gamle keeper er født og oppvokst i Kosovos hovedstad Pristina, men spiller på det albanske landslaget. Der har han vært en av nøkkelfigurene i deres sensasjonelle EM-kvalifisering. Berisha, som har lang fartstid fra svensk fotball, sto samtlige kamper i kvalifiseringen, og slapp kun inn fem mål. På klubblaget må han ta til takke med å være andrevalg bak Federico Marchetti, men italienerens skadeproblemer har gitt kosovaren flere kamper i Serie A denne sesongen.

Forsvar: Taulant Xhaka, Basel

tac0d590.jpg

Taulant Xhaka, som er storebror av mer kjente Granit, spiller vanligvis på midtbanen til Basel i den sveitsiske ligaen, men er mer enn kapabel til å gjøre en god jobb som en av tre stoppere på dette laget. 24-åringen er født og oppvokst i Basel, men hans foreldre er begge kosovarer, som flyktet til Sveits før Taulant og Granit ble født. Xhaka, som nå har etablert seg som en nøkkelspiller hos de sveitsiske mesterne, spilte en drøss av aldersbestemte landskamper for Sveits, men valgte i 2014 å representere Albanias landslag. Siden har han spilt 10 kamper for den EM-klare nasjonen.

Forsvar: Lorik Cana, Nantes

TØFFING: Lorik Cana.

Den råsterke 32-åringen har muligens vært Albanias mest profilerte spiller de siste årene, men også han er faktisk født i Kosovo. Der vokste han opp med å se sin far, Agim, spille for det lokale laget KF Prishtina, som Cana senere har uttalt at han er supporter av. Midtstopperen, som har en fortid i store klubber som Paris Saint-Germain, Marseille og Lazio, spiller nå i franske Nantes. Selv om karrieren er på hell, forsvarer han en plass på det tenkte Kosovo-laget. Med sin rutine (89 landskamper for Albania) ville han også vært et soleklart kapteinsemne.

Forsvar: Mergim Mavraj, FC Köln

RINGREV: Mergim Mavraj.

29 år gamle Mavraj er født og oppvokst i den vest-tyske byen Hanau, men hans foreldre er begge flyktninger fra Kosovo. Den kompromissløse stopperen har to U21-landskamper for Tyskland, og er kanskje aller mest kjent for å ha vært kaptein for Greuther Fürth, da de spilte i Bundesligaen i 2012-13-sesongen. Nå spiller Mavraj Bundesliga-fotball for FC Köln og landslagsfotball for Albania.

Midtbane: Valon Behrami, Watford

OMSTRIDT: Valon Behrami.

Hardtarbeidende, aggressiv og med særegne frisyrer. Den 30 år gamle Watford-spilleren er et kjent fjes for mange. Men selv om han har hele 63 landskamper for Sveits, er også han født i Kosovo — nærmere bestemt i Mitrovica. Da Behrami var fem år gammel, mistet begge foreldrene jobbene sine og de bestemte seg for å flytte til den italienske delen av Sveits. Der fikk også Behrami sin fotballutdanning, selv om det var i Italia han fikk gjennombruddet. Siden har han spilt i store klubber som Lazio, Napoli, Fiorentina og West Ham. Fleksibel som han er, vil han være en høyre midtbanespiller i dette laget. Den rollen har han dog spilt i mange ganger før.

Midtbane: Granit Xhaka, Borussia Mönchengladbach

PLAYMAKER: Granit Xhaka.

Som lillebror av Taulant, er hans tilhørighet til Kosovo allerede blitt presentert. Og følgere av Bundesliga trenger vel heller ingen næremere presentasjon av spilleren. Uansett, playmakeren var en av Europas mest ettertraktede tenåringer, da han forlot Basel til fordel for Borussia Mönchengladbach i 2012. Der har han nå etablert seg som en viktig spiller, og han spilte en sentral rolle da Gladbach overrasket og kvalifiserte seg til Champions League forrige sesong. I motsetning til sin bror, har Granit valgt å spille sine landskamper for Sveits. I en alder av 23 år har han allerede spilt 29 av dem.

Midtbane: Përparim Hetemaj, Chievo

SLITER: Përparim Hetemaj.

Det kryr ikke av finner i internasjonal toppfotball, men Chievos midtbanespiller Përparim Hetemaj er en av dem. Hetemaj har vært en betrodd mann på Serie A-klubbens midtbane i en årrekke. Som en av Finlands største fotballspillere gjennom tidene, Shefki Kuqi, flyttet også Hetemaj til Finland som flykting. 29-åringen er egentlig født i Skenderaj i Kosovo, men flyttet til Oulu i de finske skoger da Hetemaj var åtte år gammel. Han har spilt 39 landskamper for Finland.

Midtbane: Almen Abdi, Watford

FORMSPILLER: Almen Abdi.

Abdi, som strengt tatt har sine styrker offensivt i banen, må finne seg i å bli benyttet som en toveisspiller på venstrekanten i dette laget. Det skal han dog ha løpskapasitet til å mestre. Sveitseren, som har spilt i Watford siden 2012, har fått mye spilletid i Premier League denne sesongen, og har blant annet markert seg med en scoring mot Stoke. 29 år gamle Abdi er født i Prizren i Kosovo, men flyttet til Sveits i ung alder. Han har på tross av en flott karriere kun spilt seks landskamper for Alpelandet.

Angrep: Xherdan Shaqiri, Stoke

STJERNE: Xherdan Shaqiri.

Lagets største stjerne. Den tidligere Bayern München-spilleren har lenge vært et av de heteste navnene i europeisk fotball, og har tidvis vist hvorfor for Stoke i årets Premier League-sesong. Lobben mot Everton i høst, viser bare litt av hans tekniske repertoar. Den 24 år gamle kantspilleren ble født i den lille byen Gjilan i Kosovo, men bare ett år gammel flyktet han til Sveits med sin familie. Der har han blitt landets største fotballstjerne, og har fått klengenavnet "Alpenes Messi".

Angrep: Donis Avdijaj, Sturm Graz/Schalke 04

STORTALENT: Donis Avdijaj.

Den tyskfødte 19-åringen omtales som ett av de største spisstalentene i verden. Avdijaj eies av den tyske storklubben Schalke 04, men har denne sesongen vært på utlån til østerrikske Sturm Graz, hvor han til nå har scoret åtte mål. Avdijaj har en drøss med aldersbestemte landskamper for Tyskland, men har som Celina uttalt at han ikke ønsker å representere sitt fødeland. Han er allerede blitt kalt opp til Kosovos tropp, men har ikke spilt noen kamper. Fortsatt kan han representere Tyskland, Albania eller Kosovo på A-lagsnivå.

Angrep: Adnan Januzaj, Manchester United

MULTINASJONAL: Adnan Januzaj.

Manchester United-vingen har allerede vært mye i medienes søkelys for valg av landslag. I 2013 forsøkte engelskmennene å få kloen i ham, ettersom han hadde fått engelsk statsborgerskap etter mange år i Manchester. Fra før hadde Januzaj muligheten til å representere fødelandet Belgia, farens fødeland Kosovo, Albania siden faren er født i den albanske delen av Kosovo eller Tyrkia, som morens familie ble deportert til under Balkan-krigen. Januazaj valgte Belgia, og den talentfulle 21-åringen ble en del av landets VM-tropp i 2014.

Publisert: