Griezmann storspilte og sendte Frankrike til kvartfinalen

Vertsnasjonen unngikk kjempeblemme mot hardtkjempende Irland.

HELTEN: Antoine Griezmann storspilte etter pause, scoret to, sørget for irsk utvisning og reddet Frankrike i åttedelsfinalen.
  • Reidar Løfaldli
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

FRANKRIKE — IRLAND 2-1

Mens vi lørdag fikk se tre åttedelsfinaler av nokså svak kvalitet, var søndagens oppgjør i Lyon fartsfylt, dramatisk og spennende. Et tidlig irsk mål på straffespark gjorde at Frankrike måtte satse offensivt, og etter en god irsk førsteomgang, kom vertene sterkt etter pause og snudde kampen helt fortjent i sin favør.

TOMÅLSSCORER: Antoine Griezmann kan feire, mens Irlands James McClean depper etter fransk scoring.

Atlético Madrids Antoine Griezmann ble den store helten med sine to flotte scoringer, og 25-åringen var også mannen bak Irlands utvisning på stillingen 2-1. Men også lagkameratene skal ha ros for å ha tatt seg selv i nakken etter en meget svak førsteomgang av vertsnasjonen.– Vi spilte ikke så bra i første omgang. I pausen ble spillerne og trenerne enig om en del ting. Det var et annet fransk lag på banen i annen omgang, og supporterne ga oss støtten vi trengte, sa Griezmann ifølge NTB.

– Forhåpentlig kan jeg fortsette på samme måte og hjelpe laget videre i EM, sa tomålshelten.

– Å komme under så tidlig var det verste som kunne skje, men vi hadde mye tid til å komme tilbake. I annen omgang startet vi å spille vårt spill. Da er vi vanskelige å spille mot, sa EMs kanskje beste spiller så langt, Dimitri Payet.

Nå venter England eller Island i kvartfinalen på Stade de France søndag 3. juli.

Tidlig straffe

Momentene å gripe fatt i før kampen, var mange. Irske «underdogs» mot franske hjemmefavoritter under enormt press fra sitt publikum, et fransk lag som hadde hatt tre dager mer hvile etter gruppespillet enn motstanderlaget, og ikke minst, den berømte VM-playoffkampen fra 2009, da Thierry Henry handset før Frankrike scoret målet på Stade de France som sendte Frankrike, og ikke Irland, til VM i Sør-Afrika.

Ville vi få utløp for dramatikken på Parc Olympique Lyonnais?

Irene gikk offensivt ut, og etter litt frem og tilbake i Frankrikes sekstenmeter ble Shane Long felt av Paul Pogba på klønete vis. Dommer Nicola Rizzoli fra Italia var sikker i sin sak, og tildelte straffe til Irland allerede etter et drøyt minutt!

SCORING: Robbie Brady setter straffesparket i stolpen og i mål bak Frankrikes keeper Hugo Lloris.

Robbie Brady, matchvinneren mot Italia i gruppespillet, satte ballen via stolpen og i mål og David ledet mot Goliat i Lyon. Hva kunne vertsnasjonen svare med?Frankrike tok naturlig nok over, og Olivier Giroud og Antoine Griezmann kom nær på headinger fra kort hold. Men Irlands keeper Darren Randolph var sikker ved begge anledninger.

Oppstykket spill preget resten av første omgang, og flere spillere pådro seg gule kort som gjør at de må stå over neste kamp. Både N'Golo Kanté og Adil Rami er suspendert i kvartfinalen for «Les Bleus».

Frankrike fikk en sjansebonanza like før pause, men både Dimitri Payet og Griezmanns avslutninger ble blokkert av et helhjertet irsk forsvar, og lagene gikk til pause med irsk ledelse. Det var slett ikke ufortjent, Frankrike hadde totalt sett vært ganske blodfattige i de første 45 minuttene, og Frankrike-trener Didier Deschamps hadde nok noen velvalgte ord å si til sine gutter i hvilen.

Les også

Islands kommentatorprofil fikk sparken i fotballklubben

Ni hektiske minutter

Deschamps tok ut Kanté i pausen, inn med Kingsley Coman, og «Les Bleus» gikk ut i et høyt tempo og med stor aggressivitet.

Frankrike kom i bølge etter bølge offensivt og kom til en del nesten-muligheter, men Irland var på ingen måte sjanseløse. Da James McClean la inn fra venstrekanten etter drøye 50 minutters spill var Irland bare en lang tå hos Daryl Murphy unna sin andre scoring.

Men Frankrikes press betalte seg, og snudde kampen etter ni meget hektiske minutter i Lyon.

UTLIGNING: Antoine Griezmann header inn 1-1.

De blå fikk sin fortjente utligning da den ikke akkurat høyreiste Antoine Griezmann inn sitt andre mål i EM så langt. Atlético Madrid-angriperen på 175 centimeter viste eminent heade-teknikk på et godt innlegg fra Bacary Sagna og vertslandet var à jour.Bare fire minutter etterpå var Griezmann på farten igjen. Et langt fremspill mot Olivier Giroud ble vakkert headet ned til en fremadstormende Griezmann som dundret ballen i mål bak Randolph. 2-1 til Frankrike, vel fortjent etter spill og sjanser etter pause.

Vondt ble til verre for Irland. Etter 65 minutter stormet en lynhurtig Griezmann alene mot Irlands mål, nok en gang etter et nydelig fremspill av Giroud. 25-åringen ble felt av Shane Duffy like utenfor Irlands sekstenmeter. Resultat: frispark til Frankrike og rødt kort til Irlands midtstopper.

Griezmann forsøkte seg selv på det påfølgende frisparket, men ballen gikk via en fransk spiller i muren og ut. Uansett, det skulle bli svært tøft for et irsk lag med ti mann å snu denne kampen.

Les også

Ingen skudd på mål på 117 minutter - så avgjorde Portugal

Les også

«Riktig vinner? Tja. Det riktigste ville kanskje vært at ingen vant»

Fransk dominans

Naturlig nok ble resten av kampen preget av de to kjappe franske målene og den irske utvisningen. Irene klarte aldri å sette Frankrike under skikkelig press, og de sjansene som kom, var det hjemmenasjonen som hadde.

Innbytter André-Pierre Gignac dundret ballen i tverrliggeren etter 77 minutter, og Frankrike var ytterst nær 3-1. Frankrike styrte alt i den siste fasen av kampen, og angrepsspillerne Payet, Coman, Griezmann og Gignac boltret seg med de irske forsvarsspillerne.

Griezmann burde og kunne økt til ledelsen helt på slutten, men 2-1 sto seg inn, og vertsnasjonen er trygt videre i fotball-EM.

– For meg har det vært sånn hele sesongen. I Atlético vinner vi mange kamper 1-0 og må lide til siste sekund. Jeg hadde et håp om at det skulle bli annerledes med Frankrike, men så langt har det vært veldig likt, sa tomålsscorer Griezmann.

NB: Frankrikes motstander i kvartfinalen 3. juli blir vinneren av kampen melllom England og Island. De to øynasjonene møtes i Nice mandag kveld.

Publisert: