Frankrike-helten om drømmemålet og tårene: - Alle følelser skulle ut

Han var banens gigant. To minutter før slutt sendte Dimitri Payet Frankrike til himmels i EM-åpningen.

Dimitri Payet jublet for vinnermålet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

FRANKRIKE-ROMANIA 2-1

STADE DE FRANCE: West Ham-profilen skyter vanligvis med høyrefoten. Men to minutter før slutt brukte Payet venstresleggen da han avgjorde kampen med sin drømmescoring. Han var en hel nasjons helt sent fredag kveld. Da var det ikke rart at tårene kom da han ble tatt av banen kort tid etter.

Erlend Nesje er i Frankrike.

29-åringen satt på benken og gråt, mens han så lagkameratene sikre seieren.Lettelsen var enorm, både for Payet og hele den franske landslagstroppen etter seieren i åpningskampen.

— Hvis noen hadde fortalt meg at det kom til å gå slik i kveld, ville jeg ikke trodde på dem, sa den svært lykkelige matchvinneren på pressekonferansen.

— Det var mange følelser i denne kampen. Alle de følelsene skulle ut, sa 29-åringen som har hatt en stor sesong med West ham i Premeir League.

— I starten av sesongen var det nok ikke mange som hadde sett for seg at jeg skulle være med i EM, men jeg har jobbet hardt og kom med i troppen.

"Forteller hvor mye han vil spille for Frankrike"

I BBCs studio på Stade de France satt en spiss som vet hva det betyr å vinne for Franrike på Stade de France. Thierry Henry ble verdensmester her i 1998. — Det (tårene) forteller hvor mye han ønsker å spille for Frankrike. Det var en stor scoring og en stor kamp. Målet hans fikk meg til å sprette opp av stolen, sa Henry til BBC.

Landslagssjef Didier Deschamps virket også lettet da han gikk fra TV-intervju til TV-intervju og etterhvert tok plass på podiet på pressekonferansen 50 minutter etter kampslutt.

— Det finnes ingen lette åpningskamper. Vi spilte for å vinne, med fire angripere på banen. For vi visste at rumernerne ville bli slitne mot slutten. Vi fikk heldigvis uttelling på slutten. Det var viktig at vi vant den første kampen, fastslo Deschamps.

Spent stemning

Vi merket det på veien til Stade de France mange timer før avspark.

Dagene før EM-åpningen handlet om terrorfrykt, streiker og kaos. Nå så vi endelig franske flagg og landslagstrøyer i gatebildet. Det ble snakket om Les Bleus. Om landslaget, det som folket ikke helt har klart å trykke til sitt bryst, kunne levere på hjemmebane.

Slik de gjorde med Michel Platini i EM 1984. Og Zinedine Zidane i VM 1998. Vi 80.000 på giganten av en fotballstadion i Paris-forstaden Saint-Denis satt der med samme spørsmål.

Har Frankrike et nytt mesterlag på gang?

MER OM EM:

Les også

Politiet måtte bruke tåregass mot aggressive EM-supportere igjen

Les også

Eventyrhistorien om Kane og Vardy kan ende i Hollywood

Les også

De Gea om anklagene: - Alt er løgn

Nær sjokkstart

Vi fikk se et Frankrike med høye skuldre i åpningsminuttene. Vertskapet virket preget av stunden. Og det er ubegripelig at Bogdan Stancu ikke sendte Romania i ledelsen etter bare fire minutter.

Olivier Giroud headet Frankrike i ledelsen.

Han hadde blant mål på bakre stolpe. Men Frankrike-keeper Hugo Lloris reddet mesterlig. Det var alle sjansers bestemor, der burde Romania ledet.Frankrike hevet seg betraktelig, de spilte i perioder bra fotball, og de skapte sjanser. De første 20 minuttene var både livlige og åpne. Me tempoet dalte etterhvert.

Frankrike hadde åtte avslutninger og fire sjanser i den første omgangen.

Mye kritiserte Olivier Giroud hadde to farlige headinger.

Antoine Griezmann traff stolpen én gang. Og plasserte ballen millimeter utenfor mål på en annen sjanse.

Usikkert forsvarsspill

Frankrike har svært mye å by på offensivt. Men bakover er det mildt sagt mye å ta tak i. De satte seg selv i farligheter gang på gang, og noen få minutter ut i den andre omgangen var Romania igjen nær ved å ryste EM-verten, da Stancu ikke traff rent og ballen gikk utenfor.

Så var det Frankrike for alle pengene. Giroud fikk en en ny stor sjanse. Det samme gjorde Paul Pogba.

Bogdan Stancu utligner på straffe for Romania.

Etter 58 minutter satt den endelig. Svært gode og sjanseskapende Dimitri Payet la inn, Giroud vant duellen med Romanias keeper Ciprian Tatarusana, og headet ballen i målet.For å si det sånn: Da var det liv på Stade de France. Marseillaisen runget i flere minutter. Det var en ellevill stemning.

Men det ble fort stille. I syv minutter var Frankrike i fotballhimmelen. For midtveis i omgangen felte Patrice Evra Romanias Nicolae Stanciu. Straffe — og Bogdan Stancu sendte Frankrike-keeper i motsatt ende.

1-1. Tapre Romania hadde utlignet. Kampen levde. Veldig.

Helt til det 89. minutt. Vi er vant til å se West Ham-spiller Dimitri Payet dundre inn frispark i Premier League med sin høyrefot. Fredag valgte han en annen vri: Payet gikk innover i banen og klinket til med venstrefoten. I motsatt kryss. Med det som kan ha vært turneringens beste mål, allerede i åpningskampen.

Scoringen ble også kampens avgjørende øyeblikk, og fullsatte Stade de France fikk utfallet som (nesten) alle de tilstedeværende håpet på: Vertsnasjonens drømmestart.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

Publisert: