Aftenpostens tabelltips - 12. plass: Lillebror Riise fra utstøtt til kaptein og brobygger

Det har stormet rundt Riise-familien og Aalesund mer enn én gang. Nå er Bjørn Helge Riise klubbens nye kaptein.

Bjørn Helge Riise returnerte til Aalesund i fjor sommer. I år blir han klubbens kaptein. Spørsmålet er om det blir en sesong med spesielt mye å juble for eller en kamp «nedi der».
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det var få som trodde at de skulle få se en av Riise-brødrene spille fotball i Aalesund-drakt igjen. Men i fjor sommer ble stridsøksen lagt død en gang for alle.

— Du kan krangle så mye du bare vil, alt kan virke helt urealistisk, men så skjer det likevel. Det sier litt om hvordan fotball kan være, det handler mye om følelser og engasjement. Det å få være kaptein er utrolig stort, sier 32-åringen til Sunnmørsposten.

Les også

Dette er trolig AaFKs nye spiller

Krangel og bråk har vært tema i føljetongen Riise-familien og Aalesund. Men da Bjørn Helge Riise signerte for gamleklubben i fjor sommer var det nok et bevis på hvor brobyggende og fredfull fotballen kan være.

Les også

Legenden slakter nederlandsk fotball: - Vi klarer ikke engang å slå Island eller Molde

— Ikke hatt problemer på flere år

Også storebror John Arne har hatt sine runder med gamleklubben. Men da lillebror reiste hjem, avblåste også den klubbløse venstrebacken med 110 landskamper for Norge, flest av alle, feiden med AaFK.

Les også

Bruttern: - Rotete. Upresist. Oppkavet. Og dårlig

Nå er det forsoning og ro som gjelder. Det trenger Aalesund. For laget, etter å ha mistet flere blant annet Sten Grytebust og Leke James, to av bærebjelkene de siste sesongene, trenger fullt fokus på det som skjer på banen.

— Det er bare å se på Magne Hoseth (mangeårig Molde-profil, red.anm.) som også kom i fjor, det var ingen som hadde sett for seg det heller. Men jeg har egentlig ikke hatt noen problemer med AaFK på mange år før jeg kom. Men ting ble dradd frem hver gang jeg skulle opp hit for å spille kamp, sier Riise.

City-overgang i vasken

Historien om yngstemann Riise og Aalesund kom skjevt i gang. Stortalentet Bjørn Helge var ønsket av Kevin Keegans Manchester City på begynnelsen av 2000-tallet. Tenåringen imponerte på prøvespill. Men forhandlingene mellom Aalesund og Premier League-klubben gikk i stå, og dermed måtte den talentfulle og energiske spilleren bli hjemme.

At det ikke ble noen proffovergang gikk hardt inn på Riise, som skal ha uttalt at han ville gi seg med fotball. Han mistet gleden.

Forholdet til AaFK og hjembyen kjølnet. Riise forsvant til Standard Liège, før han sommeren 2005 returnerte til Norge og Lillestrøm. Etter suksess der ble han hentet til Fulham, hvor han i en periode spilte sammen med storebror John Arne. Fulham-karrièren tok aldri skikkelig av, og etter låneopphold i Sheffield United og Portsmouth, vendte han tilbake til Åråsen sommeren 2012. ## Kyniske, ikke naive

I fjor sommer, med blanke ark, tok 32-åringen fatt på sin andre periode i Aalesund. Tiden leger alle sår.

Aftenposten tror Aalesund under ledelse av Trond Fredriksen må belage seg på en sesong på nedre halvdel. I fjor var antall baklengs for mange og antall scorede mål for få. Er de i stand til å snu den trenden?

— Vi har et spennende lag som kan overraske mange, selv om vi har mistet noen viktige spillere. Vi har en klar filosofi og vil spille underholdende fotball. Jeg liker måten vi spiller på, at vi skal styre spillet. Samtidig har vi jobbet mye med å stenge igjen bakover, for vi slapp inn en haug med mål i fjor. Det handler om å være litt mer kyniske på bortebane. I fjor var vi litt for naive til tider, sier Aalesund-kaptein Riise.

ANALYSEN

Aalesund har mistet sentrale brikker fra i fjor. Spissen Leke James, med sine 13 seriemål i fjor, er blant dem som er borte. I år legges ansvaret på Franck Boli. Riise blir viktig. Har to greie keepere. Flere spillere med solid erfaring fra dette nivået, men mange leverer litt for ofte helt ordinært. Scoret for lite og slapp inn for mye i fjor. Den trenden må snu. Aftenposten tror det blir en sesong på nedre halvdel.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk