Thorir Hergeirsson: – Russland skal være stengt ute til Putin er borte

Thorir Hergeirsson vil ikke se Russland i høstens håndball-EM – selv om krigen i Ukraina skulle være avsluttet i november. Landslagssjefen mener russerne burde ha vært kastet ut av internasjonal idrett tidligere.

KLAR MELDING: Thorir Hergeirsson vil holde Russland ute i kulden inntil Vladimir Putin ikke lenger er russisk president.
Publisert: Publisert:

– Jeg mener at Russland skal være stengt ute til Putin er borte og det er kommet et annet regime. Punktum, sier landslagssjefen til VG.

Det europeiske håndballforbundet (EHF) har stengt Russland og Hviterussland ute av den pågående kvalifiseringen til EM. Hergeirsson håper «inderlig» at krigshandlingene i Ukraina er over når sluttspillet i Montenegro, Slovenia og Nord-Makedonia starter 4. november.

– Tommelskruen skal bare skrus videre til. Idretten skal stenge av Russland fullstendig. Vladimir Putin har idretten som en av sine tre viktigste propaganda-arenaer. Internasjonal idrett skal bare lukke Russland helt av. Det skulle vært gjort for en stund til siden, sier Hergeirsson som lørdag leder Norge mot Montenegro i Larvik.

– Synes du det burde vært gjort før?

– Ja, det mener jeg. Dette er i grevens tid. Du kan si at idrett og politikk ikke skal blandes, men idretten er en stor del av politikken i Russland.

Thorir Hergeirsson omtalte under Tokyo-OL sist sommer russerne som Russland og ikke «Den russiske olympiske komité» som var betegnelsen IOC benyttet.

– Det har vært hykleri av internasjonale forbund og IOC. Det har bare vært «liksom», beskriver Hergeirsson.

INGEN RUSSERE: Nora Mørk feirer scoring mot Ekaterina Ilina (33) og Elena Mikhaylichenko under VM i desember. Nå er russerne fjernet fra EM-kvalifiseringen.

– Du endrer ingen ting med å ta vekk et navn. Det er helt latterlig, beskriver 57-åringen som har hatt en rekke tøffe oppgjør med russerne i mesterskap. Senest da «Det russiske håndballforbundet» ble slått 34–28 på vei mot VM-gullet i desember.

– I forhold til Russland invasjon av Ukraina, så måtte bare handles med en gang. Når det gjelder doping har de blitt straffet med å konkurrere under andre navn. Jeg skjønner ikke hva som oppnås ved å kalle dem noe annet. Hvis Russland skal straffes så må de få en straff, mener Hergeirsson.

Etter IOC oppfordring om å utelukke Russland og Hviterussland mandag har en rekke internasjonale særforbund fulgt oppfordringen. Inkludert EHF. Men fra president Hassan Moustafa og det internasjonale forbundet IHF har det hittil vært taust.

– Det er ikke overraskende at IHF er litt sene på labben, sier Thorir Hergeirsson.

– Jeg blir ikke spesielt overrasket. Det pleier å ta tid. Jeg vet ikke hvorfor, men det kan ha med noen arbeidsmåter og kulturen å gjøre noe.

HÅNDBALLPRESIDENT: Hassan Moustafa leder det internasjonale håndballforbundet.

– Forventer du samme konklusjon fra IHF?

– Ja. jeg forventer at de på lik linje med resten av verden fordømmer det Russland gjør, svarer landslagssjefen.

Håndballjentene slo onsdag Montenegro 32–27 i den første kampen etter VM-gullet. Torsdag ble de fraktet gjennom Europa i et chartret fly.

– Krigen er helt forferdelig. Når Russland gjør som de gjør fortjener de sanksjoner. Det er rimelig at det også kommer sanksjoner fra idretten, sier Henny Reistad.

Også Nora Mørk støtter at Russland er kastet ut av internasjonal håndball. Hun spilte med Vipers mot CSKA Moskva på bortebane i januar.

– Jeg tenker det er fornuftig ut fra situasjonen som er nå. Både for sikkerheten til de som eventuelt skal spille mot russiske lag og lag som skulle komme seg ut av Russland. Selvsagt er det synd for alle parter, men sånn må det være, sier Mørk til VG.

Publisert: