Han er den store favoritten til å bli "Årets spiller": - Ingen som kan stoppe ham

Engelske tallknusere og eksperter er enige

SUVERENE: Eden Hazard er en av Premier Leagues største profiler. Han er favoritten til å stikke av med premien for Årets Spiller for sesongen 2014/15.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Med tre fjerdedeler av sesongen fullført, begynner det å dra seg til Premier League. I kampen om ligatittelen sitter Chelsea i førersetet med 67 poeng på 29 kamper. Rett bak følger Manchester City, Arsenal og Manchester United henholdvis seks, sju og åtte poeng bak med én kamp mer spilt. Selv om det langt ifra er avgjort, ser det ut som om Chelsea vil sikre seg sin første ligatittel på fem sesonger.

Og om ikke ligatittelen skulle være nok, er en av lagets fremste stjernespillere favoritten til å stikke av med prisen for "Årets spiller"; Eden Hazard.

Det belgiske ballvidunderet ble kåret til "Årets Unge Spiller" i fjor og topper en oversikt satt sammen av Sky Sports og anaylsesiden whoscored.com over den beste spilleren i sesongen 2014/15. Der vurderes antallet kamper, mål, målgivende pasninger, skudd pr kamp, nøkkelpasninger pr kamp (sjanseskapende pasninger, jour.anm.), driblinger pr kamp, pasninger pr kamp, taklinger pr kamp, skuddeffektivitet, treffsikkerhet på skudd og treffsikkerhet med pasninger. Alt dette gir en samlet poengsum mellom 1 og 10. Hazard har en klar ledelse på resten av ligaen med 8.02 så langt i sesongen. Nærmest følger Arsenals Alexis Sanchez med 7.84. Mens mye av snakket rundt Chelsea i sesongens første måneder handlet om Diego Costas scoringer og Cesc Fabregas sine målgivende pasninger, har Hazard sakte, men sikkert tatt over rollen som lagets fremste offensive våpen fra uke til uke. Han har bidratt med 11 mål og seks målgivende pasninger denne sesongen. I tillegg leder den rappe teknikkeren ligaen når det gjelder fullførte driblinger med 136, 42 flere enn noen annen i Premier League, og nøkkelpasninger med hele 80.

Les også

Costa tvilsom mot Stoke

Støttes av ekspertene

Og det er ikke bare analytikerne som mener Hazard fortjener prisen. Seks av 11 Sky Sports-eksperter, Thierry Henry, Phil Thompson, Charlie Nicholas, Paul Merson, Tony Cottee, Tony Gale og Alan McInally, ga belgieren sin stemme

— Akkurat nå er det ingen som kan stoppe han. Han en så enorm kontroll på ballen. Han kan skape noe ut av ingenting og det er et tegn på en spesiell spilller, sier én av ekspertene. Thierry Henry, som selv vant prisen to ganger i henholdvis 2003 og 2004. TV2s fotballekspert Petter Myrhe gir også sin stemme til Hazard.

— Akkurat nå hadde jeg gitt min stemme til Hazard. Men det er i tøff konkurranse med mange. Jeg mener David de Gea har hatt en enorm betnydning for at Manchester United ligger der de ligger, men å sammenligne en kantspiller og en keeper er vanskelig. Alexis Sanchez har hatt en imponerende førstesesong i Arsenal, Harry Kane og Diego Costa har bøtta inn mål og Charlie Austin har vært veldig god på et svakt QPR-lag, sier Myhre

Nå høster Hazard mest lovord, men har tidligere fått kritikk fra sin manager for manglende arbeidsvilje. Nå er det mest ros fra José Mourinho, som mener Hazard kan bli verdens beste spiller.

— Han har en unggutt som levde på et utrolig naturtalent, men etter hvert så har han også fått taktisk undervisning og mental undervisning. Han er allerede en stjernespiller og utviklingen hans har vært fantastisk, sier Chelsea manageren.

— Han fikk passet påskrevet av Mourinho i fjor. Han sa klart at Mata hadde ingen plass i hans lag siden han ikke hadde de ferighetene, og at Hazard måtte skjerpe seg i den defensive jobbingen. Det har han gjort, sier Myrhe, men legger til:

— Men han har nok enklere arbeidsforhold denne sesongen. Chelsea er mer komplette i år med Costa og Fabregas. Flere angrep avsluttes og de forsvarer oftere ledelser. Så det har kanskje ikke vært et like stort krav til defensivt arbeid fra Hazard denne sesongen.

Les også

Van Gaal: - Umulig å vrake Fellaini nå

Dårlig odds for forsvarere og keepere

Mens over halvparten av Sky-ekspertene valgte Hazard, gikk de øvrige fem for Harry Kane (tre) og David de Gea (to). Kane har den beste poengsummen i 2015, men samlete er han like utenfor topp 10-lista fra Sky Sports og whoscored.com. David de Gea ikke er i nærheten, siden anaylsegrunnlaget primært bygges på offensive statistikker.

— De mest jevne spillerne, som kanskje har hatt mest innflytelse på sitt lags ligaplassering, har vært David de Gea og John Terry. Men historikken til slike priser og hvordan man har stemt tidligere, gjør at ingen av dem har en reell sjanse til å vinne, skriver whoscored.com i sin artikkel.

John Terry har hatt en strålende sesong i Chelseas midtforsvar, men regnes ikke som en favorittene til Årets Spiller.

Og de har et poeng. Siden Aston Villas Paul McGrath vant prisen i 1993, har kun en forsvarspiller vunnet; John Terry i 2005. Og siden man startet å dele ut prisen i 1974, har kun to keepere vunnet. Pat Jennings i 1976 og Peter Shilton i 1978.— Vi liker å la oss underholde. Den jobben Terry gjør i Chelsea er vanskelig å få øye på og ikke like spektakulær som det Costa, Hazard og de andre gjør, men den er minst like viktig. Du vinner ikke kamper med ti Eden Hazard på banen, påpeker Myhre.

Les også

Rodgers: - Vi har gjort det vanskelig for oss selv

Ingen fra Man United og Liverpool

Og skal man dømme ut ifra listen til Sky Sports og Whoscored.com, blir det ingen defensiv spiller som vinner prisen. Samtlige spillere er midtbanespillere og angripere.

Det er heller ingen fra Liverpool og Manchester United som er på listen. Martin Skrtel og Raheem Sterling er sammen med Harry Kane og Branislav Ivanovic de som var nærmest og komme med, men ingen fra de røde djevlene hevder seg helt i toppen.

I stedet er det spillere fra Chelsea (4), Arsenal (2), Manchester City (3) og Southampton (1) som har fått plass på listen.

1. Eden Hazard (Chelsea) — 8.02

2. Alexis Sanchez (Arsenal) - 7.84

3. Cesc Fabregas (Chelsea) - 7.73

4. Santi Cazorla (Arsenal) - 7.65

5. Diego Costa (Chelsea) - 7.60

6. Sergio Aguero (Manchester City) - 7.58

7. David Silva (Manchester City) - 7.52

8. Nemanja Matic (Chelsea) - 7.51

9. Yaya Toure (Manchester City) - 7.47

10. Morgan Schneiderlin (Southampton) - 7.47

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal14121133112237
2Manchester City14102240142632
3Newcastle United1586129111830
4Tottenham Hotspur1592431211029
5Manchester United148242020026
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk