Skandalescener i Tyskland: Bayern München-kamp stoppet etter tribunehets

Dommeren valgte å sende spillerne i spillertunnelen da Bayern München-supporterne hetset Hoffenheims eier.

Bayern München-spillerne gikk av banen med et kvarter igjen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Hoffenheim – Bayern München 0–6

Det tyske storlaget feide Hoffenheim av banen, men den virkelig dramatikken oppsto først på stillingen 6–0 til Bayern München med et kvarter igjen.

Da viste bortesupporterne frem et banner rettet mot Hoffenheims eier. Teksten lød følgende: «Dietmar Hopp er sønn av en hore».

Kampen ble stoppet to ganger, før spillerne til slutt gikk inn i spillertunnelen. Bayern-sportsdirektør Hasan Salihamidžić oppsøkte tilskuerne og ba dem slutte. Det samme gjorde trener Hansi Flick.

Etter en stund kom samtlige ut på gresset igjen, men det siste kvarteret i kampen valgte spillerne å bare trikse og sentre ballen til hverandre. Hverken Bayern München eller Hoffenheim spilte de resterende minuttene, selv om kampen fortsatt pågikk.

Spillerne gikk rundt på banen og klappet. Det samme gjorde tilskuerne.

– Skammer meg

Styreleder i Bayern München, Karl-Heinz Rummenigge, har vært venn med Dietmar Hopp i flere år. De to og holdt rundt hverandre i det øsende regnværet etter kampen. Han skammer seg over fansen fra egne rekker som sto bak banneret.

– Slik spillerne gjorde det, viser hvordan man faktisk skal gjøre det, sa Rummenigge etter kampen.

– Jeg skammer meg dypt. Denne episoden tyder på at hele Bundesliga må stå sammen mot dette kaoset. Vi har lukket øynene for lenge for hva som skjer i skyggene. Vi må stå sammen. Dette er fotballens skyggeside, sa Rummenigge.

Den norske landslagsspilleren Håvard Nordtveit spiller for Hoffenheim, og spilte hele kampen mot Bayern München som midtstopper.

Les også

Målløs Haaland ble vitne til søppelstorm på banen

Hasan Salihamidžić oppsøkte tilskuerne.

Upopulær i Tyskland

Bakgrunnen for hetsen mot Hopp, er at mange supportere i Tyskland er uenig i hvordan han har ført Hoffenheim til toppen av tysk fotball ved å investere milliarder av kroner. Han har med andre ord kjøpt klubben til suksess. 79 år gamle Hopp er milliardær og gründer av det kjente tyske IT-selskapet Sap.

Laget lå opprinnelig i 5. divisjon da han overtok. På kort tid tok de turen helt opp til Bundesliga.

I Tyskland er det regler om at supportere skal eie størstedelen av klubben. Man kan søke om å bli unntatt fra regelen dersom en økonomisk velgjører med sterk binding til klubben kan vise til minst 20 år med betydelige bidrag til både proff- og breddeavdeling. Det gjelder for Hoffenheim.

Dortmund-protest ble sanksjonert

En del av Bayern München-fansen er ikke de første som har reagert mot Hopp. Noen Borussia Dortmund-fans har også sunget skjellsord mot klubbeieren, senest i en kamp 20. desember 2019. Fordi laget ble straffet for det samme i 2018, så har Tysklands Fotballforbund (DFB) nylig bestemt at Dortmund må spille uten fans på bortebane mot Hoffenheim de neste to sesongene.

Det fikk også Dortmund-fans til å aksjonere med sanger under lørdagens kamp mot Freiburg, ifølge DPA. Spillet ble stoppet i noen minutter mens en stadionkunngjøring ble lest opp til pipekonsert fra fansen. Kampen fortsatte etter det.

Dietmar Hopp takker dommerne etter kampen mot Bayern München.

Motstander av oppkjøpsregel

Sanksjonen mot Dortmund førte til at også en fraksjon av Borussia Mönchengladbachs tilskuere viste sitt hat mot Hopp med et banner under en kamp mot Hoffenheim forrige helg. Også da ble kampen stoppet. Den ble ikke satt i gang igjen før resten av fansen fordømte handlingene og banneret ble fjernet.

Hoffenheim-trener Alfred Schreuder sa at hans lag ikke ville fortsette kampen hvis ikke banneret hadde blitt fjernet, ifølge AP.

Hopp, som har vært tilknyttet Hoffenheim i rundt 30 år, fikk aksjemajoriteten i Hoffenheim i 2015. Siden da har han vært uttalt motstander av regelen som skal beskytte klubber fra oppkjøp av rike aksjonærer.

Det, sammen med klubbens pengebruk og kjappe reise i ligasystemet, har gjort at noen fans har gått hardt ut mot ham.

Publisert: