Kravene til Russland har vært klokkeklare. Nå bekrefter WADA at de mykner opp egne retningslinjer

Innrømmer i en pressemelding at de har kommet med forslag til kompromiss med Russland.

WADA sendte lørdag kveld ut en ny pressemelding, som påpeker at det må bevegelser på begge sider til for å få en avslutning på utestengelsen. Her er WADA-president Craig Reedie.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fredag kom nyheten om at den såkalte Compliance Review Committee’s anbefaler at Det internasjonale antidopingbyrået WADA tar det russiske antidopingbyrået, RUSADA inn i varmen igjen etter utestengelsen i 2015.

I løpet av helgen har flere dokumenter og kommunikasjon mellom WADA og sportsdepartementet i Russland blitt lekket, og flere har reagert på at WADA har myknet opp i de absolutte kravene de har stilt. Lørdag kveld kom en ny pressemelding fra byrået.

Der bekrefter de at det som tidligere har vært absolutte krav, ikke lenger er så absolutte.

– WADA har ledet prosessen med å sikre at Russland møter kravene. Men lederskap krever også fleksibilitet. Forslagene som har kommet fram i de lekkede brevene er pragmatiske, og er nye tolkninger av veikartet for å få en endelig konklusjon rundt den store prosessen det russiske antidopingbyrået har gjennomgått de siste to årene, skriver de i pressemeldingen.

Les også

Komiteen anbefalte å ta Russland inn i varmen. Nå trekker et av medlemmene seg

Publiserte lekkede dokumenter

I brevene som er lekket, som WADA selv har publisert lørdag kveld, kommer det frem at Russland fortsatt nekter å anerkjenne McLaren-rapporten - rapporten som avslørte intitusjonalisert doping i Russland.

Det russerne derimot har gått med på, er å følge en annen rapport, som var basert på funnene i McLaren-rapporten. I denne rapporten, utarbeidet av Samuel Schmid på oppdrag fra IOC, blir det beskrevet at det russiske dopinglaboratorier bevisst jukset med prøver.

Videre i pressemeldingen skriver WADA at alle parter ønsker det samme, nemlig et effektivt og solid antidopingsystem i Russland som sikrer at rene russiske utøvere får konkurrere igjen.

– Det kommer aldri til å bli oppnådd om det ikke er små bevegelser på begge sider, skriver WADA.

Les også

Mannen som avslørte det russiske dopingsystemet, avleverte rapport til FIFA. Siden har han ikke hørt noe.

Uenighet om rekkefølgen

Dersom anbefalingen til komiteen blir fulgt, vil RUSADA bli tatt inn igjen i varmen etter 20. september. Men WADA påpeker at det innebærer at de får en kopi av databasen til det tidligere Moskva-laboratoriet og rådata via en uavhengig ekspert i løpet kort tid. Dersom det kravet ikke blir oppfylt vil Russland fortsatt være utestengt.

Den russiske sportsministeren Pavel Kolobkov skrev i et brev til WADA at Russland først skal gjeninnsettes, deretter skal WADA få tilgang til laboratoriet og dataen.

Canadiske Beckie Scott er leder av utøverkomiteen i WADA, og sitter i komiteen som anbefalte å gjeninnsette Russland. Lørdag kveld trakk hun seg fra komiteen, trolig i protest til anbefalingen.

Les også

Putin tar til orde for nulltoleranse for doping

Utestengt i tre år

RUSADA har vært utestengt fra WADA siden november i 2015, etter at den nedslående McLaren-rapporten om statsstyrt og systematisk doping i russisk idrett ble offentliggjort.

Da RUSADA ble utestengt fikk de en liste på 31 punkter de måtte oppfylle før de kunne bli gjeninnsatt. Russerne har oppfylt de fleste, men mangler fortsatt to sentrale punkter:

  1. Å anerkjenne McLarens rapport om organisert doping i Russland.
  2. Å gi eksterne tilgang til dopinglaboratoriet i Moskva, samt alle dokumenter som ligger lagret i dette laboratoriet.
Publisert: