Manchester United-stjernen ønsker å forandre fotballen: Vil at alle spillere skal gi bort deler av lønnen

Juan Mata går foran i det han håper skal bli en global bevegelse.

VINNER: Juan Mata etter Europa League-finalen i vår. Manchester United slo Ajax.
 • Reidar Løfaldli
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Manchester Uniteds Juan Mata er ikke som andre profesjonelle fotballspillere. Spilleren med over 40 landskamper for Spania vil donere bort én prosent av lønnen sin til veldedighet. Han oppfordrer også andre spillere til å gjøre det samme.

– Jeg ønsker ikke at dette skal være tomme ord. Ideen er genial, sier han ifølge The Guardian.

I et nylig blogginnlegg på The Players Tribune begrunner Mata avgjørelsen sin. Han forteller om sin egen trygge oppvekst nord i Spania, og om hvordan hans familie alltid støttet ham mens han var en ung og lovende spiller.

Les også

Neymars debutkamp ryker på grunn av tabbe

Viktig bestefar

Spesielt bestefaren var et viktig forbilde for Mata, som startet sin karriere i lokale Oviedo før han havnet i Real Madrids junioravdeling.

Den offensive midtbanespilleren slo gjennom etter en overgang til Valencia i 2007. Bestefaren så alle hans kamper og var Matas viktigste samtalepartner i en karriere hvor han blant annet har vunnet VM i 2010 og EM 2012 for Spania og Champions League med Chelsea i 2012.

POKAL: Juan Mata hever EM-trofeet etter finaleseieren over Italia i 2012. Han scoret det siste målet i 4–0-triumfen. Fernando Torres til venstre, Sergio Ramos til høyre.

Da Mata var etablert i den røde delen av Manchester i 2014, ble bestefaren syk og døde, noe som fikk Mata til å reflektere over livet. Han beskriver en følelse av tomhet etter en ligacupkamp mot Southampton.

– En av de tingene jeg er mest stolt av i fotball, såvel som i livet, er at jeg har kunnet dele mine største øyeblikk med familien min. Men da jeg desperat ønsket å prate med bestefar, kunne jeg plutselig ikke det, skriver han.

Les også

Spillet rundt Neymar får TV 2-ekspert til å reagere sterkt: – En gjørmete affære

Tenker på ettermælet

En tur til slummen i Mumbai i India nylig skal også ha vært avgjørende for 29-åringens avgjørelse om å gi en fast sum - én prosent av sin lønn - til fondet Common Goal som ledes av den veldedige organisasjonen streetfootballworld, en gruppe av 120 veldedige grupper i 80 land.

– Det var vanskelig å forstå graden av fattigdom. Ingen barn burde være nødt til å leve slik. Jeg ble nedfor etter å ha opplevd levevilkårene deres.

Mata beskriver det voldsomme energiløftet han fikk da han begynte å spille fotball med barna i slummen.

- Hvis jeg smilte, smilte de, hvis jeg løp, løp de. Disse barna ga meg nytt liv, på samme måte som jeg ga min bestefar liv.

Les også

Her er alle de største overgangene i de europeiske ligaene

Vil ha en egen førsteellever

– Jeg tenkte på alt som fotballen har gitt meg. Og jeg tenkte på hva jeg ønsket at mitt ettermæle skal være. Jeg vet hvor heldig jeg er, som har fått de mulighetene jeg har fått - og at mange ikke har en familie som jeg har, skriver Mata.

Mata ber sine kolleger i fotballen om å bli med på å danne et eget «Common Goal Starting XI», et lag av spillere som er med på å gi deler av sin lønn til bekjempelse av fattigdom.

– Det kan høres ut som en klisjé, men det er sant, sier han.

United-stjernen skriver at hovedfokus nå er å få spillere til å delta, men at langtidsmålet er å få den globale fotballindustrien til å donere én prosent av sine totale inntekter til grasrotbevegelser og veldedighetsorganisasjoner. Mata tror at at hans initiativ gradvis kan bli en automatisk del av systemet.

– Hver gang noen signerer for et lag, når lønn blir utbetalt, når regnskapene gjennomgås i klubber, forbund og hos agenter, vil én prosent gå rett til sosiale prosjekter. Ingen vil stusse på at det er slik en gang. Hvis Fifa og Uefa kan verdsette dette, ville det vært fenomenalt, sier han.

GLEDE: Juan Mata (bak til høyre) er den første til å gratulere Didier Drogba med scoring mot Bayern München i Champions League-finalen i 2012. Chelsea vant kampen etter straffesparkkonkurranse.

Mye skepsis

Spanjolen er fullstendig klar over at en del personer vil være skeptiske til forslaget, etter å ha deltatt i prosjekter som ikke har gitt ønsket resultat.

– Jeg har pratet med en del folk allerede. De forstår mesteparten av det, og muligheten fotballen har til å utgjøre en forskjell. Det vanskeligste er å overtale dem, men vi må bare vise dem at dette er ekte og gjennomsiktig. De må se direkte hvor pengene går.

– Vi er heldige som driver med et spill for barn. Vi er så heldige som lever drømmen vår. Sammen kan vi skape en bevegelse basert på felles verdier som kan sette dagsorden i fotballindustrien - til evig tid, skriver Mata.

PS: Hvis initiativet hadde vært gjeldende nå - for Neymars rekordovergang til Paris Saint-Germain - ville den overgangen alene gitt snaue 25 millioner kroner til Matas bevegelse.

Publisert:
 1. Juan Mata
 2. Manchester United
 3. Premier League
 4. Chelsea FC
 5. Spanias herrelandslag fotball

Premier League

SVUTMP
1Chelsea129213042629
2Liverpool1384139112828
3Manchester City128222561926
4West Ham United127232314923
5Arsenal137241517-223
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul

 2. Julekort er en egen greie. Et år dro familien til Ikea for å ta bilde i julepysjamas i soveromsavdelingen

 3. Helsearbeider forsøkt voldtatt på jobb

 4. Tore Renberg har fått korona: Utsetter turné

 5. Trafikkuhell på Solasplitten

 6. Studie avslører hvorfor kaffedrikking reduserer risiko for demens