Gullgutten må ta grep: – Jeg kan ikke gjøre noe med høyden, men vekten

Da Olaf Tufte tok OL-gull i 2004 og 2008, veide han 93 kg. I år skal Kjetil Borch teste om det kan bli gullvekten hans også.

Styrketrening er svært viktig for å holde seg skadefri og få opp et visst muskelvolum.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

De er like høye – 193 cm. Olaf Tufte og Kjetil Borch fra Horten roklubb har mye til felles.

De har begge VM-gull i singlesculler, men Tufte er i tillegg olympisk mester to ganger.

Før OL i Tokyo 2020, vil Kjetil derfor kopiere klubbkameraten når det gjelder vekt.

Frem til VM i Linz i september, skal han justere vekten ned 4 kg fordelt på muskler og litt fett. Og muskler er det nok av. Borch har utrolige 88 prosent muskelmasse, noe som er uvanlig for utholdenhetsutøvere med syv minutters konkurransetid.

Borch er 3 kg unna hundre. Det er for mye for å være matchvekt, har han funnet ut. På grunn av en kneoperasjon før fjorårets gullsesong, så veide Kjetil 100 kg i mars, og 91 kg da han krysset mållinjen først i VM i september i fjor.

– I 2018 hadde jeg et stort fokus på energioverskudd og muskelmasse for å hente igjen de to kiloene i muskelmassen jeg mistet i låret etter en kneoperasjon. Utover i sesongen i fjor trente jeg mer enn noen gang, og jeg gikk naturlig ned ett kilo i måneden da jeg også nedprioriterte styrketrening. Jeg startet årets sesong med en ny kneoperasjon i januar, og i år vil jeg redusere vektnedgangen mot VM for å teste ut Olafs gullvekt.

Les også

Birgit Skarstein vant gjev pris. Etterpå hyllet hun den norske idrettsmodellen.

Det gikk litt for sakte i Luzern. Nå vil Kjetil Borch (t.h.) ta bort noen kg.

Unødvendig ballast?

29-åringen merker at han har 6 kg mer å dra på siden han dominerte over 2000 meter i Bulgaria i fjor. Noen av verdens beste roere i singlesculler, Mahé Drysdale, Ondrej Synek og Oliver Zeidler, er alle to meter eller mer, og veier godt over 100 kg. Det mener Borch er en fordel. Derfor må han kompensere ved å finne den rette vekten for sin høyde.

De neste ukene vil han få hjelp av Olympiatoppen til å justere vekten på en riktig måte. Det skal ikke være noe tull. Han kan ikke risikere å miste energi.

I EM klarte ikke Borch å forsvare tittelen fra året før, etter å ha vært skadet i tre uker før mesterskapet. Oliver Zeidler, utøveren som gikk fra å være en svømmer i eliten til å bli en topproer, tok sin første tittel. Borch ser at tyskeren blir en stor utfordrer i OL.

Kjetil Borch går en spennende tid i møte. VM i høst er også OL-kvalifisering.

Hadde noen plager

Vestfoldingen mener imidlertid at han i EM i Sveits var langt unna sitt beste jeg. Det skyldes blant annet at han slet med en overbelastning av musklene i venstre underarm i tre uker før dette mesterskapet, og det ble kun sykling fremfor roing inn mot EM. Han hadde ingen muligheten til å legge inn noen formtopp.

– Jeg hadde belaget meg på å få litt juling, og det fikk jeg. EM går to måneder tidligere enn i fjor, så jeg ser meg ikke blind på resultatene. Jeg satser på å bygge opp formtoppen til VM, sier han.

Kjetil Borch har brukt mange timer med vekter i sin karriere.

Motorkraft er også viktig

Med 3. plass i B-finalen, kunne ikke Borch komme fort nok hjem for å ro. Nå har han og resten av laget trent på Årungen den neste tiden, før verdenscupen om halvannen uke.

Norge sto over den første verdenscupen, så dette blir neste sjanse til å se om gapet til konkurrentene er blitt mindre.

Borch har prioritert «å øke motoren» – eller som han selv uttrykker det – få litt mer slagvolum. Baktanken med styrketrening er å øke kapasiteten og muskelmassen, men han visste at det ville gå ut over farten i første del av sesongen.

– Jeg ville leke litt med muskelmassen. Man blir aldri utlært når det gjelder kroppen.

Olaf Tufte kan juble etter OL-gull i 2004. Han var også i matchvekt.

Les også

 1. Verdensmesteren: – Jeg har aldri hatt det så vondt i muskler og sener før

Publisert:
 1. Kjetil Borch
 2. Olaf Tufte
 3. Roing

Mest lest akkurat nå

 1. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

 2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 3. Ryfylke har fått sin første vingård

 4. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

 5. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

 6. Ny utrolig rekord for Haaland