Her er de viktigste og rareste regelendringene før ny Premier League-sesong

Den største endringen til årets Premier League-sesong er at VAR tas i bruk, men det er også mye annet nytt spillerne må forholde seg til.

Det blir en ny hverdag for Michael Oliver og Premier League-dommerne. Foto: LEE SMITH / Reuters / NTB Scanpix

 • Vebjørn Olsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

VAR-diskusjonen har gått for fullt siden det ble brukt i VM i Russland i 2018. I sesongen før hadde Bundesliga og Serie A testet det ut, mens La Liga gjorde det samme sist sesong.

Nå står også Premier League for tur til bruke assistentverktøyet, som skal hjelpe dommerne i avgjørende situasjoner.

2019/2020-sesongen blir også første gang Premier League tar pause midtveis. Det tøffe juleprogrammet i England har vært snakket om lenge, men nå får altså lagene viljen sin gjennom med en pause på to uker i februar.

International Board (IFAB), som forvalter fotballens regelverk, har også kommet med flere endringer. Noen av dem er mer viktige enn andre.

 • LES OGSÅ: Tre spørsmål som kan avgjøre Solskjærs fremtid: – Vil være et kjempenederlag

Nå får også dommerne i Premier League hjelp av VAR. Foto: RODOLFO BUHRER / Reuters / NTB Scanpix

Mål med armen

Handsregelen er nok den mest diskuterte regelen i fotball. Det virker uklart på hva som er hands og ikke, og en identisk situasjon kan bli dømt på i den ene kampen, men ikke i den neste.

Fra kommende sesong vil et mål som er scoret eller skapt ved hjelp av armen, ikke telle. Tidligere har mål kun blitt annullert hvis det var viljehands, men nå gjelder det også hvis det ikke er med vilje.

Selvmål scoret med armen teller fortsatt.

Samtidig sier regelen at å ha armen over skulderhøyde sjelden er en naturlig posisjon, og spillerne tar en risiko ved å ha den der.

Kort til lagledere

Tidligere har trenere blitt sendt på tribunen, men nå kan managere og lagledere også få gule og røde kort. Hvis dommeren er usikker på hvem som har gjort gjerningen, er det hovedtrener som får kortet.

Bytter

De fleste har vel irritert seg over spillere på motstanderlaget som bruker lang tid på å gå av banen når de blir byttet ut mot slutten av kampen. Nå har IFAB gjort en regelendring som skal minimere denne type drøying av tid.

Spillere som blir byttet ut, må nå gå av banen ved nærmeste linje, enten det er sidelinjen eller dødlinjen.

Spillere må nå gå ut ved nærmeste linje, og ikke ved innbytterbenken. Foto: Rui Vieira / AP / NTB scanpix

Utspark

Den tidligere regelen sa at ballen ikke er i spill før den forlater 16-meteren. Dermed kunne ingen spillere ta ballen før den hadde gått utenfor feltet.

Med den nye regelen er ballen i spill fra første berøring, altså utsparket, og spillere kan nå ta imot ballen inne i 16-meteren.

Endringen «skaper en raskere og mer dynamisk omstart av spillet» heter det i reglene.

Mur

Nå vil det ikke lenger være lov for angripende lag å ha spillere i motstanderens mur på frispark. Angrepsspillere må holde en avstand på minst én meter - dersom muren har minst tre spillere.

«Det er ingen legitim taktisk begrunnelse» og «det er mot spillets ånd» sier den nye regelen. Hvis en spiller bryter regelen, blir det frispark til det andre laget.

Det er ikke lenger lov å stå så nærme muren som Chelseas Pedro gjør her på frispark. Foto: ANDREW YATES / Reuters / NTB Scanpix

Feiringer

Hvis en spiller scorer og drar av seg trøya, vil han få gult kort. Hvis målet deretter blir annullert av VAR, vil kortet bli stående. Dette gjelder ikke bare når man tar av seg drakten, men også andre feiringer som kvalifiserer til kort.

«Innvirkningen på sikkerhet og inntrykket av spillet er det samme om målet blir godkjent eller ikke.»

Her får Didier Drogba gult kort for å ha tatt av drakten under feiringen av et mål. Foto: ALASTAIR GRANT / AP / NTB SCANPIX

Keeper kan ikke kaste ballen i mål

Ja, du leste riktig. Det er nok en av de mindre viktige regelendringene før ny sesong, men den er altså sann.

Keeper kan ikke score ved å kaste ballen direkte inn i motstanderens mål. Hvis det skjer, blir det utspark fra motstanderens keeper.

Hvis keeperen kaster ballen i eget nett, dømmes det mål.

Publisert:
 1. Premier League
 2. Internasjonal fotball

Premier League

SVUTMP
1Manchester City38275683325186
2Manchester United382111673442974
3Liverpool38209968422669
4Chelsea381910958362267
5Leicester City382061268501866
 • Champions League
 • Europaliga
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Camilla Herrems verste opplevelse: – Jeg følte meg som en sviker

 2. Dette skjer i OL søndag

 3. Stavanger-kvinna er reisande lege i naud: – Eg ser på oppdraga mine utanlands som ein slags vaksinasjon mot det å ta vår velstand for gitt

 4. Deltavarianten har tatt over. Disse grafene viser hva som nå kan skje i Norge.

 5. MC-fører kjørt til SUS etter ulykke i Sandnes

 6. Risikoen for å bli truffet av lynnedslag er liten. Likevel skjedde det med Vegar Engdal.