Ny rasisme-episode i norsk fotball: – Jeg blir sjokkert og veldig, veldig lei meg

Vålerengas Ousmane Camara ble utsatt for rasistisk hets av en vakt under søndagens kamp mellom Vålerenga og Sandefjord, sier daglig leder i Sandefjord.

En vakt under kampen mellom Sandefjord og Vålerenga skal ha kommet med rasistiske tilrop mot Ousmane Camara.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det skjer samme helg som norsk fotball markerer kampanjen «STOPP!», hvis mål er å bekjempe rasisme og annen diskriminering. Den er et svar på at Kristiansunds Amahl Pellegrino ble utsatt for rasistisk hets etter en kamp mot Aalesund for to uker siden.

– Jeg fikk ikke med meg situasjonen selv, men rapportene går på at det er ytret rasistiske tilrop til Camara. Det ble reagert på det fra Vålerenga-benken, selvfølgelig. Det er helt uforståelig at det skjer. Vi kan ikke gardere oss mot hva enkeltmennesker ytrer, men vi kan gardere oss mot at de kommer tilbake på arenaen vår, sier daglig leder i Sandefjord, Espen Bugge Pettersen, til Eurosport.

Camara skal ha blitt kalt «apekatt», med et banneord foran, sier Sandefjord-lederen. Bugge Pettersen opplyser videre at vedkommende, som var vakt på arenaen under oppgjøret som endte med 3–0-seier til Vålerenga, har erkjent hendelsen.

Les også

Idretten tar nye grep etter rasistiske tilrop mot Pellegrino

– Jeg synes det er trist. Jeg synes det er håpløst. Nå har det skjedd, og da er det i vår makt å fjerne denne personen fra arenaen, ikke bare som vakt, men i det store og hele, fortsetter Bugge Pettersen.

– I hvert fall ikke i min levetid i klubben, og garantert ikke etterpå heller, svarer den tidligere keeperen på om vedkommende som hetset Vålerenga-spilleren blir å se på stadion igjen.

Ousmane Camara kom inn mot Sandefjord søndag kveld.

– Jeg blir sjokkert og veldig, veldig lei meg

Den tidligere Vålerenga-spilleren Freddy dos Santos er prosjektleder for den pågående kampanjen «STOPP!» -kampanjen.

– Jeg blir sjokkert og veldig, veldig lei meg, sier en tydelig preget dos Santos i Eurosport-studio etter å ha fått høre om hendelsen.

Alle spillerne hadde i helgen på seg et rødt armbånd med den hvite påskriften «#Stopp».

– Det er hjernedødt og viser hvor viktig denne kampanjen faktisk er, og hvor viktig det er at man slår ned på dette, sier Joacim Jonsson.

Ousmane Camara har på Instagram lagt ut et bilde av et hjerteformet norsk flagg. Til bildet skriver Vålerengas angrepstalent følgende:

«Ingen mennesker blir født til å hate andre mennesker på grunn av hudfarge, bakgrunn eller religion. Mennesker må lære å hate, og om de kan lære å hate, kan de lære å elske. Kjærlighet kommer mer naturlig til hjertet enn det motsatte».

Med det viser han til et kjent sitat fra Nelson Mandela.

Freddy dos Santos ble preget da han fikk høre om episoden i Sandefjord.

Andre episode på kort tid

Hendelsen i Sandefjord skjer to uker etter at norsk fotball ble rystet av at en supporter kom med rasistiske bemerkninger mot Amahl Pellegrino etter en kamp mellom AaFK og Kristiansund.

Supporteren er utestengt fra Color Line Stadion ut 2021-sesongen. Den straffen reagerte Eliteserien toppscorer kraftig på.

– Da er lista satt, den er grei. Ett skritt frem, ni tilbake, skrev Pellegrino på Twitter, tydelig misfornøyd med straffen.

I etterkant erkjente direktør Leif Øverland i klubbenes interesseorganisasjon, Norsk Toppfotball, at de har manglet felles rutiner for rasismesaker. Han møtte idrettspresident Berit Kjøll få dager etter episoden i Ålesund. De ble da enige om å trappe opp kampen mot rasisme med et nytt prosjekt – «STOPP!»-kampanjen.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk