Svensk skøytesensasjon tok VM-gull – de norske skuffet

Svenskenes stjerneskudd Nils van der Poel (24) sørget for svensk VM-gull på 5000 meteren da distanse-VM åpnet torsdag. Parkamerat Hallgeir Engebråten ble beste nordmann på 13. plass.

SVENSK SKØYTE-ESS: Nils van der Poel kunne strekke armene i været etter å ha sikret Sverige VM-gull på 5000 meter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Svensken har tatt eventyrlige karrieresteg den siste måneden og blir beskrevet som en «ekstrem type» av verdensmesteren på samme distanse fra 2019, Sverre Lunde Pedersen. Torsdag tangerte Nils van der Poel sin personlige rekord på 6.08,39 minutter – og var 1,65 sekunder bedre enn forhåndsfavoritt Patrick Roest.

– Det var jo en opptur på en ellers grå dag. Det er kult å se at godeste Roest ikke vinner VM på 5000-meteren, forteller Lunde Pedersen om svensken etter løpet.

Van der Poels gullmedalje er det første svenske VM-gullet i et enkeltdistanse-VM. Svensken er også favoritt til å vinne gull søndagens 10 000 meter. Det er under en måned siden han kvalifiserte seg for å gå distansen.

Patrick Roest kom på andreplass mens Sergej Trofimov tok bronsemedaljen.

Les også

Sveriges nye gullgutt: – Ikke den vanlige typen toppidrettsutøver

Van der Poel har vekket oppmerksomhet etter solide prestasjoner på skøytebanen. Det første varselskuddet ble avfyrt da han vant 10.000 meter og ble nummer to på 5000 meter i allround-EM i midten av januar.

– Han er ikke nær grensen for hva han kan prestere, tror jeg. Måten hans å trene på vekker oppmerksomhet. Han kan bli en del bedre på langsidene. Men han har også mye å hente når det gjelder utholdenhet, sa Nils van der Poels trener, tidligere toppløper og norgesvenn Johan Röjler (39) denne uken om Sveriges nye skøyteyndling.

Les også

Lunde Pedersen kaster gullskøytene før VM

De norske herrene fant imidlertid ikke formen under åpningen av mesterskapet. Sverre Lunde Pedersen ble nummer 17 med 6.31,40, Peder Kongshaug nummer 18 med 6.33,28.

– Nei, hva skal man si. Det ble en skivebom. Det var rart og et sånt type løp har jeg ikke opplevd før, sier Lunde Pedersen til V4 etter løpet.

Hallgeir Engebråten ble beste nordmann og han endte på en 13. plass.

Publisert: