USA legger seg flat etter iransk flaggraseri: – Kan bare beklage

USA ber om unnskyldning etter kontroversene omkring det iranske flagget under fotball-VM i Qatar.

BEKLAGER: USAs landslagssjefen Gregg Berhalter under mandagens pressekonferanse i Qatar.
  • NTB, VG
Publisert: Publisert:

Til støtte for demonstrantene i Iran viste USAs fotballforbund en kort stund søndag Irans flagg i sosiale medier uten Den islamske republikkens emblem. På Twitter-kontoen og Facebook-kontoen til forbundet USFF, der lagene i USAs gruppe presenteres, ble det iranske flagget vist kun med sine farger i grønt, hvitt og rødt.

Iran reagerte ved å beskylde USA for å fjerne Gud fra flagget og sa at behandlingen av Irans flagg er i strid med reglene til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Dermed fikk VM-arrangøren en ny politisk brannfakkel i fanget.

ENDRET IRANS FLAGG: Slik så det ut på det amerikanske forbundets Instagram søndag.

Beklaget

Mandag beklaget den amerikanske landslagssjefen Gregg Berhalter det inntrufne da han møtte pressen foran VM-møtet med Iran.

– Vi har fått vite hva som skjedde i helgen, og noen ganger skjer det ting som er utenfor vår kontroll. Vi prøver å ikke fokusere på ytre ting. Det eneste vi kan gjøre er å beklage, samtidig var vi ikke en del av det som skjedde, sa Berhalter.

– Vi har ingen kontroll på hva forbundet legger ut. Spillere og ledere har ikke anelse. For oss handler alt om kampen. Vi ønsker ikke å bli distrahert, la han til.

Emblemet i det iranske flagget består av fire kurver og et sverd som representerer ordene «Det er ingen gud utenom Gud».

Iran vant 2–0 mot Wales sist de var i aksjon:

Fjernet flagget

Søndag ettermiddag var det vanlige flagget med emblemet gjeninnsatt på Twitter hos Det amerikanske fotballforbundet. På Facebook og Instagram var flagget uten emblemet fjernet.

– Vi ønsket å vise vår støtte til kvinnene i Iran i 24 timer, het det i en uttalelse fra forbundet.

Forbundets talsmann Neil Buethe ville ikke utdype om initiativet var klarert med USFFs ledelse.

Tirsdag møtes USA og Iran til kamp i VM. Oppgjøret blir en sportslig sett avgjørende duell med politiske overtoner. De to landene har i flere tiår hatt hverandre nærmest som sine verste fiender.

USA og Iran kan begge sikre seg avansement til cupspillet i VM med seier.

I forrige kamp spilte USA 0–0 mot England, og sistnevnte måtte tåle knallhard kritikk for det resultatet:

Publisert: