Politiet må jage bort barn og ungdommer: Fotballsjefer vil stenge alle banene i landet

Politiet melder om at mange barn og ungdommer samles på ulike baner i landet. Norges Fotballforbund (NFF) ber om at alle banene stenges inntil videre.

NFF oppfordrer til at landets fotballbaner stenges.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

12. mars ble alle kommunale idrettsanlegg i Norge stengt. Dette forbudet er senere blitt opp til kommunene og de ulike klubbene å bestemme. Flere steder i landet har man sett at flere barn og unge, til tross for markerte skilt om stengte baner, har samlet seg for organisert fotballspilling.

Norges Fotballforbund (NFF) ber Helsedirektoratet om å presisere forbudet mot organisert idrettsaktivitet. Inntil dette er klart, oppfordrer NFF til at landets baner stenges.

På bakgrunn av dette er klubbene i Eliteserien og 1. divisjon kollektivt blitt enige om å utsette gruppetreninger i påvente av svar fra helsemyndighetene.

Topptrener ønsker nasjonalt forbud

Jørgen Isnes, hovedtrener for KFUM Oslo i 1. divisjon, reagerer også på det han ser på ulike fotballbaner rundt omkring.

– Det er merkverdig at folk ikke klarer å følge enkle retningslinjer, forteller han.

– Skal man bli kvitt det, eller flate ut kurven med antall smittede, er dette et av tiltakene som må iverksettes. Alle sånne tiltak som blir satt i gang lokalt ser jeg ikke voldsomt stort utbytte av. Det høres fornuftig ut å kjøre de samme reglene overalt, sier Isnes.

Han forteller at man i klubben har måttet bortvise flere barn og ungdommer fra KFUM-banen den siste tiden.

– Alle har lyst til at banene skal åpnes så fort som mulig. Det blir de sannsynligvis ikke med det første om dette fortsetter. Det må et felles ansvar til, poengterer han.

Jørgen Isnes reagerer på at det er ulik praksis i de forskjellige kommunene.

Ber om at alle banene stenges

Forbundet opplever at de fleste forholder seg til helsemyndighetenes råd, men at flere klubber opplever regelverket uklart, og videre melder om uorganiserte grupper som bryter smittevernlovgivningen.

– Helsedirektoratet har besluttet forbud og stenging av idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs. NFF ser at dette tolkes ulikt og har derfor bedt Helsedirektoratet om å presisere denne bestemmelsen, for eksempel med hensyn til egentrening på fotballbaner. Inntil dette er presisert oppfordrer NFF at alle fotballbaner stenges i Norge, sier Terje Svendsen, president i Norges Fotballforbund, i pressemeldingen.

Oppfordringen om å stenge alle baner inntil videre gjelder for alle fotballklubber.

– Vi har vi hele tiden vært tydelige på at vi følger rådene fra helsemyndighetene. Nå ber vi om tydeligere råd. Inntil dette er klart, er alle best tjent med at vi opptrer solidarisk med hverandre, sier Svendsen.

I Trondheim holdes Kattem-banen stengt.

– Må ivareta barna

Trønderske klubber har også stilt seg undrende til avgjørelsen om å åpne for ikke-organisert aktivitet. Trøndelag Idrettskrets er også uenige og oppfordrer til at alle idrettsanlegg holder stengt.

– Vi kommer de neste dagene til å se om det finnes løsninger for å følge opp den aktiviteten som er på banene, via vårt eget personell og gjennom samarbeid med klubbene, sier Jan-Roar Saltvik, daglig leder i NFF Trøndelag.

– Vi må finne en annen løsning som gjør at alle forstår hva vi som samfunnsborgere må forholde oss til. Samtidig må vi finne en måte å ivareta at barn faktisk må være i aktivitet. Blant annet er det jo barn som lever i hjem som ikke er så veldig hyggelig å være i til enhver tid, følger han opp.

I Rogaland fotballkrets har for eksempel fotballspilling blitt tillatt i Sandnes kommune, men ikke i Stavanger. Det har ført til noen utfordringer. Forslaget til NFF mener kretsen er fornuftig.

– Det aller viktigste er å hindre smitte. Det er et budskap som henger høyt, sier Erik Løland, daglig leder i Rogaland fotballkrets.

Inntil videre ser de ikke på det som nødvendig å be om hjelp fra politiet, slik man har gjort i Oslo fotballkrets.

Daglig leder i Trøndelag fotballkrets, Jan Roar Saltvik, sier det er viktig å finne en måte å ivareta at barn faktisk må være i aktivitet.

Politiet har rykket ut flere ganger

Søndag kom nyheten om at Oslo fotballkrets ber om politihjelp til å stoppe bruk av stengte fotballbaner.

– Dette gjør vi fordi vi får mange henvendelser fra idretten, fra publikum og folk som er vitne til mye uvettig aktivitet, sa Magne Brekke, generalsekretær i Oslo Idrettskrets.

Politiet i Oslo forteller til NRK at de har rykket ut etter «fem-seks meldinger om at folk spiller fotball rundt omkring», men at de ikke har opplevd dette som et stort problem.

Likevel ser man at rundt om i landet har politiet er blitt tilkalt for å stoppe store samlinger av barn og ungdom.

  • 18. mars rykket politiet ut etter meldinger om at 20–30 personer spilte fotball på Møhlenpris i Bergen.
  • 19. mars rykket politiet ut etter meldinger om at 20 personer spilte fotball i Sogndal.
  • 19. mars rapporterte kveldsvakten ved Lillestrøm politistasjon inn syv folkesamlinger som måtte splittes opp, skriver TV 2.
  • 21. mars rapporterte politiet i Trøndelag at de mottar en del tips om at større grupper med barn og ungdommer møtes for å leke.
  • 22. mars rykket politiet ut etter meldinger om at 25 ungdommer spilte fotball i Spjelkavik.
Publisert: