Benfica tapte sin åttende strake Europa-finale

Forbannelsen fortsetter etter straffedrama i finalen av Europaligaen.

Oscar Cardozo bommet på sin straffe i finalen av Europaligaen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Benfica hadde de største sjansene, men Sevilla-keeper Beto briljerte både i kampen og straffekonkurransen og hjalp sitt lag til europaligatriumf.

Spillere som slet med krampe i ekstraomgangene måtte avgjøre kampen om pokalen med straffesparkkonkurranse etter 120 målløse minutter. Oscar Cardozo og Rodrigo trippet, stoppet og sendte i vei svake straffer som Beto kastet seg og slo ut.

Dermed lever forbannelsen videre for Benfica, som tapte sin åttende europacupfinale på rad siden gamletrener Bela Guttmann tok farvel med klubben han hadde ført til to europacuptitler med å love at den ikke kom til å vinne igjen på 100 år.

Det er over 50 år siden, og profetien holder fortsatt.

Forrige gang en europaligafinale ble avgjort på straffespark var da Sevilla slo Espanyol i 2007. Sevilla avgjorde på straffespark også i åttedelsfinalen mot byrival Betis i årets turnering.

Hell

Det fortsatte å gå Sevillas vei da det skulle kastes mynt. Laget vant retten til å ta straffer foran egne fans, og deretter fikk Sevilla-kaptein Ivan Rakitic bestemme at Benfica skulle skyte først.

Lima satte inn første Benfica-straffe, men Cardozo og Rodrigo bommet med de to neste. For Sevilla scoret Carlos Bacca (som var svært hemmet av krampe i slutten av finalen), Stéphane Mbia, Coke og Kévin Gameiro.

Beto ble den største helten, slik Andres Palop ble det da Sevilla vant straffesparkkonkurransen for sju år siden.

Med onsdagens nedtur brast også Benficas drøm om storeslem med fire titler denne sesongen. Portugisisk seriegull og ligacupseier er allerede i boks, og til helgen er det cupfinale mot Rio Ave.

Sjanser

Finalen i Torino tok seg opp etter en forsiktig innledning, og begge lag skapte sjanser til å avgjøre i ordinær tid. Sevilla hadde ballen mest, men Benfica kom til de fleste store mulighetene.

Rett før pause måtte Sevilla-keeper Beto i aksjon to ganger med sekunders mellomrom for å nekte Benfica ledermålet. Først refleksreddet han Maxi Pereiras volleyskudd fra kort hold, så stoppet han Rodrigos forsøk.

På overtid i omgangen skrek Benfica på straffespark da Nicolas Gaitán gikk over ende i en duell med Federico Fazio.

Tidlig i annen omgang greide Limo å få ballen forbi Beto, men Nicola Pareja ble redningsmann for Sevilla.

Klasse

Den spanske klubben slo tilbake da José Anotnio Reyes ble spilt gjennom av Ivan Rakitic, men Benfica-stopper Luisão taklet ham før han fikk avsluttet.

Beto måtte vise sin klasse igjen da Lima fyrte løs fra langt hold i sluttminuttene av annen omgang, men fortsatt var det målløst etter ordinær tid.

Sevilla-spissen Carlos Bacca hadde en gyllen mulighet da han i slutten av første ekstraomgang ble spilt fram av Rakitic og stormet alene mot mål. Skuddet hans med utsiden av foten gikk forbi keeper Jan Oblak og rett utenfor lengste stolpe.

I siste ekstraomgang slet flere spillere på begge lag med krampe, og det handlet mest om å pleie beina og planlegge straffesparkkonkurransen.

Der var Sevilla overlegne.

FAKTA

Benfica har tapt alle sine åtte europacupfinaler siden Bela Guttmann, som førte klubben til seier i serievinnercupen i 1961 og 1962, gikk fra klubben i sinne og sa at Benfica ikke ville vinne igjen på 100 år.

1963, serievinnercupen: Benfica – Milan 1-2 (i London)

1965, serievinnercupen: Benfica – Inter 0-1 (i Milano)

1968, serievinnercupen: Benfica – Manchester United 1-4 e.o. (i London)

1983, UEFA-cupen: Benfica – Anderlecht 0-1 og 1-1, sammenlagt 1-2

1988, serievinnercupen: Benfica – PSV Eindhoven 0-0/5-6 på straffer (i Stuttgart)

1990, serievinnercupen: Benfica – Milan 0-1 (i Wien)

2013, europaligaen: Benfica – Chelsea 1-2 (i Amsterdam)

2014, europaligaen: Benfica – Sevilla 0-0/2-4 på straffer (i Torino) (©NTB)

Publisert: