Lindvik hylles av skitopp etter bragd i Hoppuka: – En utrolig atlet

Marius Lindvik kunne bli den første norske vinneren av Hoppuka siden 2007. Men i avslutningsrennet ble det for tøft for 21-åringen.

Karl Geiger (t.v.) tok tredjeplass, Dawid Kubacki vant, mens Marius Lindvik (t.h.) tok annenplassen sammenlagt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

BISCHOFSHOFEN: Han var så nær, så nær, men det holdt ikke for Marius Lindvik. 21-åringen lå på annenplass i Hoppuka før avslutningsrennet i Bischofshofen, og kunne bli den første nordmannen på 13 år til å vinne den gjeve turneringen.

I den fjerde og avgjørende konkurransen, ble han nummer tre foran 15.000 tilskuere som farget rennet med flagg, bannere og lyd.

Det gjorde at Lindvik endte på en kruttsterk 2.-plass sammenlagt i Hoppuka.

Det må sies å være en utrolig prestasjon for nordmannen. Rælingen-hopperen hadde aldri tidligere deltatt i Hoppuka.

Polske Dawid Kubacki var overlegen og vant sammenlagt etter å ha slått knockout på konkurrentene i Bischofshofen. Tyske Karl Geiger ble nummer to i avslutningsrennet, og endte som nummer tre sammenlagt.

Marius Lindvik tok en kruttsterk annenplass i sammendraget.

Hadde knapt ord

Lindvik var høyt oppe etter nye pallplasser, både i rennet og sammenlagt.

– Jeg slet med å finne ut av bakken. Jeg er sykt fornøyd. Jeg vet ikke hva jeg skal si engang. Jeg hadde ikke forventet noe sånt i det hele tatt, sa Lindvik på direkten til TV 2 etter rennet.

Han hadde følt mye styr, ikke minst fra mediene.

– Man merker at alle skal ha tak i deg. Det er digg å legge seg på sengen når man kommer tilbake til hotellrommet, fortsatte Lindvik, som sa at dette definitivt er det beste han har gjort i livet. Jeg har ikke så mange ord igjen, fortsatte unggutten.

Han er mest stolt av å få ut så mange gode hopp på rad. Og størst var det å vinne nyttårshopprennet.

En god klem av mamma gjør godt. Foreldrene var til stede i finalerennet. Marius Lindvik har hatt en knallsesong.

Han hadde hatt det morsomt underveis, og skal bare nyte fortsettelsen.

For sportssjef Clas Brede Bråthen ble det en ny opptur. Det har vært flere av dem i denne utgaven av Hoppuka.

– Marius får kjenne på å være en superstjerne, sier sjefen, som kunne se nordmannen bli hyllet for innsatsen i finalen. Lindvik gikk ut på rød løper med knyttet venstrehånd, da han skulle motta premien for 2.-plassen totalt.

Marius Lindvik i aksjon i det andre hoppet mandag kveld.

– Klassehopp

Da Dawid Kubacki tro til med et hopp på 143 meter i 1. omgang, to meter bak bakkerekorden, ble jobben vanskelig for de andre. Det var 14, 2 poeng foran Lindvik, som hoppet 139 meter, og det ble et for stort forsprang. Mellom dem kom Geiger.

– Et klassehopp, sa TV 2s ekspertkommentator Andreas Stjernen etter 140 meter og tre dommere som ga tyske Geiger 19,5 i karakter.

– Det blir for mye å ta igjen, sa pappa Trond Lindvik til TV 2 etter første omgang. Han var fornøyd med at sønnen hadde mestret den vanskelige bakken.

– Han er best når det gjelder, sa en lettet far.

– Dere har laget en superstjerne, mente TV 2-kommentator Kasper Wikestad, henvendt til foreldrene. Da hadde sønnen hoppet 137 meter i finalehoppet.

Hylles av skitopp

Helt siden 1992 har Walter Hofer vært renndirektør for hopp i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Han har sett mange generasjoner av skihoppere forsvinne, og dukke opp.

Det han har sett av Lindvik i Hoppuka, har virkelig imponert ham.

– Han er ikke bare en talentfull skihopper. Han har alt som trengs for å være blant verdens beste. Han er en utrolig atlet, har utmerket teknikk og er mentalt veldig sterk, forteller Hofer.

Walter Hofer er renndirektør for hopp i Det Internasjonale Skiforbundet (FIS).

Avslutningen i Bischofshofen markerer slutten på den 68. utgaven av Hoppuka. Det blir Hofers siste – i mars gir han seg som renndirektør. 64-åringen mener idretten er avhengig av at nye og talentfulle utøvere, som Lindvik, dukker opp.

– Det Lindvik har prestert er uventet, og det gjør skihopping så spesielt. En dag har du en av seniorutøverne på topp, den neste har du en av de yngre. Dette er veldig bra for idretten, sier han.

Les også

Hoppstjernens «flyhjelm» vekker oppsikt: – Spill for galleriet

Drømte om topp ti

Vi skrur tiden tilbake til 27. desember. På landslagets aller første pressemøte i Hoppuka, var det en optimistisk Lindvik som møtte de norske mediene.

Allerede da kom han med et lite frempek.

– Mitt personlige mål er å bli topp ti. Er jeg topp ti, er jeg veldig fornøyd. Jeg har ikke lyst til å sette meg veldig mye høyere mål enn det, fortalte han til Aftenposten den gangen.

Den uttalelsen skulle vise seg å tåle tidens tann. Han ante allerede da også muligheter for å klatre enda høyere mot sammenlagtstoppen.

– Hvor realistisk er det?

– Det er jo realistisk å komme topp ti i hvert renn i Hoppuka. Det er absolutt mulig, og det er mulig å snike seg enda høyere opp òg for så vidt.

Hoppuka har vist at Lindvik er landet beste skihopper for øyeblikket. Forhåpentlig kan Norge få mer å glede seg over av 21-åringen i tiden fremover.

– Det er veldig gøy å ha en norsk hopper som leverer gang på gang, sier Tom Hilde. Han mente at Lindvik kan bli en ny, norsk superstjerne.

Fannemel med godord

Anders Fannemel, som selv vært med i Hoppuka syv ganger, er i også imponert.

– Marius er en frisk type i hoppmiljøet. Det er ekstremt kjekt og kult å se at han ar gjort det så bra i Hoppuka, sier Fannemel.

Akkurat nå trener veteranen seg opp etter en korsbåndskade, og håper at han kan være tilbake i bakken igjen til sommeren.

Anders Fannemel ser en kommende storhopper i 21-åringen fra Rælingen.

Fannemel satt hjemme i leiligheten på Lillehammer og fulgte det avsluttende rennet på TV.

– Vi i hoppmiljøet har luktet lunten lenge. Marius har for det første vært god som junior og ble også verdensmester. Dessuten har han tatt steget opp i verdenscupen på en fantastisk måte. Han virker veldig uredd og er nysgjerrig i tillegg.

28-åringen synes laginnsatsen har vært strålende i Hoppuka.

– Pallplasseringen i Innsbruck, da Daniel André Tande også kom på 3.-plass, var imponerende, men det er likevel Marius som fortjener mest ros. Den styrken han viser ved å vinne både Garmisch og Innsbruck og følge på med gode hopp i Bischofshofen, er imponerende.

Publisert: