Hallén og Semb lite fornøyde med mer overgangsbråk

<p>— Skader seriøsiteten vår.</p>

BANGKOK, THAILAND 20120117.Fotballpresident Yngve Hallén var tilstede under fotballandslagets trening i Bangkok tirsdag. Onsdag møter Norge Thailand i firenasjonersturneringen King's Cup.Foto: Erlend Aas / Scanpix
  • Kjetil Flygind
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

BANGKOK (fvn.no): En trøtt og litt døgnvill fotballpresident landet tirsdag morgen, lokal tid, i Thailands hovedstad Bangkok. Der har han sluttet seg til resten av den norske landslagstroppen.

Men da Yngve Hallén møtte pressen under Norges trening før Thailand-kampen onsdag, var velkomsten heller lunken. Hallén ble møtt med nye spørsmål omkring den pågående etterforskningen av overgangsbråket rundt Raijo Piiroja i Fredrikstad. Han ble også møtt av spørsmål om agenten fra Estland, som det viser seg at både Tromsø og Halléns gamle klubb Sogndal også har benyttet seg av i forbindelse med overganger.

— Det er alltid uheldig når en bransje får negativt søkelys på seg. Men hvordan vi kommer ut av det, er avhengig av hvordan man viser evne til handling, at man er ærlige hvis man har gjort noe galt, og viser klare holdningsendringer. Jeg tror ikke dette skader norsk fotball hvis vi klarer å gjøre dette på en god måte, sier Hallén.

  • Les også: Drillo drillet halve Molde

Sponsorene vil få frem fakta

Men legger til:

- Det finnes ingen skadeskala på dette, men det er alltid uheldig når det blir satt negativt søkelys. Da må man vise at man er villig til å få fakta på bordet og villig til å spille med rene kort , sier fotballpresidenten.

- Hva sier sponsorene, må klubbene ta høyde for at sponsorene blir skeptiske nå?

— Sponsorene er, dette vet jeg, for jeg har snakket med dem, opptatt av at vi skal komme til bunns i dette. De vil få fram fakta, og justere kursen hvis noe er galt.

Piiroja

Det siste halvåret har avdekket to overgangssaker som på hver sin måte viser at det – bevisst eller ubevisst – har blitt gjort avtaler som befinner seg i grenseland for hva som er lov og ulovlig i forbindelse med overganger for spillere fra en klubb til en annen.

I saken hvor Veigar Pall Gunnarsson gikk fra Stabæk til Vålerenga for småpenger, var det Stabæk-talentet Hermann Stengel som havnet i fokus. Da ble han plutselig ble en del av avtalen, uten at verken han eller foreldrene visste noe om det. Opsjonen på Stengel var verdt flere millioner kroner, mens Vålerenga måtte ut med vesentlig mindre i rene overgangspenger for Gunnarsson.

I tilfellet hvor FFK er under politietterforskning, handler det om at Raijo Piirojas agenter skal ha fått penger fra klubben for talentspeiding, mens deler av beløpet i stedet skal ha gått tilbake til Piroja, på hans konto i hjemlandet Estland.

I både FFK, Stabæk og Vålerenga har lederne blitt hentet av politiet og tatt inn til avhør.

I kjølvannet av FFK-saken har politiet og skattemyndighetene vært på besøk hos Hønefoss, Aalesund og Bodø/Glimt i forbindelse med deres estiske spillere.

- Ikke drepen

VG Nett meldte mandag at Sogndal og Tromsø er siste klubber ut som skattemyndighetene vil se nærmere på.

- Dette er ikke drepen på norsk fotball, men det er viktig at vi viser at vi vil ha en sunn og god bransje , sier Yngve Hallén.

- Hvilket råd vil du som tidligere fotballeder, nå president i NFF, gi til dine kollegere i norske klubber før 2012-sesongen starter for alvor?

— Det er sånn at når vi har fått disse store sakene, så har det en preventiv virkning. Folk er nok veldig nøye på å gjøre dette skikkelig. Jeg har stor tiltro til at norske fotballedere skjønner alvoret i dette, sier Hallén.

- Mye styr

Toppfotballsjef Nils Johan Semb er enig.

— Det har vært mye styr med disse overgangssakene, men det er bra at vi får kortene opp på bordet. Det vil sørge for at folk vil holde sin stue ren i framtida. Det skader selvsagt omdømmet vårt og seriøsiteten i forhold til om ting er på stell eller ikke.

- Det er ikke bare overgangssakene som har vært i nyhetsbildet; mange klubber sliter tungt med økonomien sin også¿?

— Det er mye sunnhet i akkurat det, man må sette tæring etter næring, og på sikt får vi en sunnere økonomi i norsk fotball, som gjør at man må tilpasse utgiftene etter inntektene. Det er mange negative episoder, så på sikt kan det være bra å få røsket opp litt. Vi får tåle at det for noen er litt ugreit nå. Men det har absolutt vært noen uheldige saker som vi skulle ha vært foruten, sier Semb.

ENIG MED HALLÉN: Nils Johan Semb mener rotet rundt flere overganger siste tiden skader omdømmet til norsk fotball (Foto: Scanpix).

Publisert:
  1. Herrelandslaget fotball

Mest lest akkurat nå

  1. – Julebordsesongen er nå avlyst

  2. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

  3. Oslo sendte «tidenes styggeste juletre» til London. Nå tilbyr Egersund østlendingene juletrehjelp

  4. Togene går igjen på Sørlandsbanen – politiet ber fortsatt bilister holde seg unna E18 i Agder

  5. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

  6. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge