Tysk TV-kanal hevder å ha avslørt dopingsvikt under OL i Sør-Korea

Nytt videomateriale avdekker grove sikkerhetsbrister i antidopingarbeidet under OL sist vinter, ifølge den tyske kringkasteren ARD.

En mengde dopingprøver ble tatt bak disse dørene i Alpensia Biathlon Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kanalen har fått tilsendt en video fra en varsler som tilsynelatende viser et ulåst kjøleskap med urinprøver inne på et testrom, skriver Dagbladet.

ARD hevder videre at også konfidensielle papirer lå fullstendig tilgjengelig i kontrollrommet uten at noen kontrollærer var til stede. Og ifølge kanalens medarbeidere var ikke dette de eneste tilfellene av svikt i rutinene hos arrangøren i Pyeongchang.

Les også

Langrennsjentene kritiske til at Russland er tilbake i varmen: – Da er det kanskje ingen vits i å sette noen krav

Les også

Byen som aldri glemmer Maradona

– Galskap

Etter avsløringene om utstrakt dopingjuks under OL i Sotsji fire år tidligere, var det klart hvilken jobb som måtte gjøres opp mot vinterlekene i 2018. Man hadde ikke råd til tabber. Likevel ser det ut til å ha skjedd.

– Etter min oppfatning kan man ikke gå fra kontrollrommet uten at noen følger med. Det er definitivt ikke greit, spesielt ikke når det er tatt prøver der og det ligger dokumentasjon i rommet, sier den mangeårige dopingkontrolløren Volker Laakmann, som ARD har intervjuet i forbindelse med de siste avsløringene.

Les også

Omstridt legende tok VM-gull: – Det er emosjonelt, sier Hushovd

Les også

To år etter denne «avskyelige» plakaten spår Johaug mer hets

Et annet intervjuobjekt er den sveitsiske laglegen Lukas Weisskopf, som var til stede under OL og sier han opplevde tilsvarende omstendigheter.

– Alt er helt åpent. Man kan manipulere alle prøvene eller fjerne dem. Galskap, sier Weisskopf.

– Kan gi nye dommer

ARD trekker fram muligheten for at dette gjør at dopingtatte utøvere fra vinterens OL kan få sine utestengelser eller straffer opphevet.

Ifølge idrettsjuristen Michael Lehner mener det vil være stor sjanse for å bli frikjent dersom det blir bevist at dopingprøvene ikke har vært håndtert på riktig måte.

– Det finnes ikke noe lettere forsvar. Enhver prøve som var i dette dopinglaboratoriet er ubrukelig, sier Lehner.

WADA-erkjennelse

Ifølge ARD skrev Verdens Antidopingbyrå (WADA) i sin OL-rapport at «ulåste kjøleskap» og «manglende sikkerhetspersonell» forekom ved enkelte anledninger.

Kanalen hevder imidlertid å sitte på mer videomateriale som viser hvordan antidopingarbeidet sviktet gjentatte ganger.

Det er Den internasjonale olympiske komité (IOC) som har ansvaret for dopingkontrollene i OL. Den nevnte laglegen Weisskopf hevder å ha overbrakt sine bekymringer rundt antidopingarbeidet i Pyeongchang til IOC for et halvår siden, men han har fortsatt ikke fått svar.

(©NTB)

Publisert:
  1. OL
  2. Doping

Mest lest akkurat nå

  1. Kom ikke inn i Austrått svømmehall og måtte dra til Stavanger og stille seg i kø der: – Nå blir vi stående helt til vi kommer inn

  2. Viking-juvelen satt ut etter smitte: – Jeg er overrasket

  3. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet

  4. Snille, gode Ole Kallelid

  5. Fridykkere løftet opp 77 dekk fra havbunnen

  6. Ole Kallelid er død