Bondesønnen som tok hele Trav-Sverige på senga

Adrenalinkicket Kolbjørn Selmer får når hestene hans vinner travløp har gjort ham til eier av en hel flokk travhester. Nå tygger 40-åringen på et tilbud hvor 1800 hestekrefter er i spill.

Publisert: Publisert:

God stemning: Jomar Blekkan og Kolbjørn Selmer har opplevd mye sammen. Foto: Richard Sagen

  • Petter Rasmus
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det haglet med telefoner etterpå, og vi kunne solgt Ivar Sånna etter en uke med svært god avkastning. Vi tok Sverige på senga, sier Kolbjørn Selmer.

Planen var å møte hesteeieren, eiendomsutvikleren, forretningsmannen, racerbåtføreren og bonden i stallen hos Jomar Blekkan på Jakobsli sammen med superstjernen Ivar Sånna.

Ble et år forsinket

Det vakte oppsikt da Selmer kjøpte hesten som ble toer i det svenske derbyet i fjor. Målet var at travsporten i Midt-Norge skulle få sin egen superstjerne. «De sa det ikke var mulig å slå AC Milan heller», sa Selmer. Men det ble i stedet starten på et turbulent år. Hesten ble kalt «Ivar Sovna», og Jomar Blekkan sendte hesten sørover til stall Hamre. Etter flere fiaskoløp ble årsaken funnet. Hesten hadde en polypp i halsen. Etter operasjon og comeback på sensommeren har det vært en gedigen sportslig opptur. Men ideen om base hos stall Blekkan er lagt vekk. Inntil videre. Nå får ivrige hoppeeiere «skylda». 50 doser edle dråper skal klargjøres.

Les også

Nå er Ivar Sånna god nok for drømmeløpene

– Av praktiske årsaker måtte Ivar Sånna til Stavanger noen uker nå for å bli tappet for sæd som skal fryses ned. Det ville ha blitt for mye farting for hesten dersom han skulle kommet opp hit etterpå. Jeg mener han har best av å stå i ro hos stall Hamre en stund før han igjen skal ut i løpsbanen, sier Blekkan.

Engasjert: Hesteeier og traventusiast Kolbjørn Selmer tar gjerne en tur i stallen. Foto: Richard Sagen

Målet er like ubeskjedent som det var foran fjorårssesongen: Deltagelse i de aller største travløpene i Norden denne sommeren, som Elitloppet og Oslo Grand Prix.

– Ivar Sånna er god nok. Vi ble bare et år forsinket, sier Jomar Blekkan.

Les også

Jansrud med ny verdenscupseier: Tangerte alpinlegender

– Blir fort hekta

Selv uten Ivar Sånna er det tett mellom Selmer-eide hester i stallen på Jakobsli. Kolbjørn Selmer eier sju selv, og han er totalt med på et tosifret antall andre hester. Som en av de største hesteeierne i Trøndelag, er Blekkan klar på at Selmer har vært viktig for hans eget virke som travtrener.

– Han har gitt både stallen min og meg en ny giv, sier han

– Når jeg først går inn i ting, blir jeg fort litt hekta. Det har egentlig bare ballet på seg. Vi har satt oss noen mål og drømmer – det var også utgangspunktet da vi kjøpte Ivar Sånna. Vi er relativt godt forspente med hester til klasseløpene – Kriteriet og Derby – i årene fremover. Derfor begynte vi å se enda et hakk opp, sier han.

De to har kjent hverandre siden Selmer sprang rundt i stallen hos Blekkan som guttunge. Naboskapet i Olderdalen har vært tett og godt i mange generasjoner.

– Det har bestandig vært et nært samarbeid mellom de to gårdene her, helt tilbake til bestefedrene våre. Det var de to, John Blekkan og Karl Selmer, som bygde travbanen på Leangen , sier Kolbjørn Selmer.

Jomar Blekkan og Kolbjørn Selmer. Foto: Richard Sagen

Ryktene stemmer ikke

Med den bakgrunnen er det kanskje ikke så rart at de begge har stått frem som svorne tilhengere av fortsatt travbane på Leangen. Men etter høstens oppgjør i voldgiftsretten, er det eneste som er klart at området på Leangen er solgt.

– Kolbjørn var inne på tanken at vi skulle kjøpe oss en gård «sørafor», men jeg sa at vi måtte ta det litt med ro. Det kan jo ennå ta både ti og femten år før det er slutt på travkjøringene på Leangen, sier Blekkan og gliser.

– Før vi konkluderer bastant, må vi vite hva som skjer. Jeg har ikke kommet så langt i tankegangen at jeg for eksempel tenker på å flytte hestene sørover den dagen det er over på Leangen, sier Selmer – som bevisst bruker ordet «sannsynlig» om at banen skal avvikles. Han nekter helt å slippe tanken om at trøndertravets fremtid fortsatt skal ligge på Leangen.

Så profilert Leangen-tilhenger har Selmer vært, at det har versert rykter i travmiljøet om at det var han som tok regningen for de tolv travlagene som brøt ut og prøvde Leangen-salget for retten.

– Det stemmer ikke, sier han om den saken.

Stjerneskuddet: Ivar Sånna er omsider blitt god butikk for eier Kolbjørn Selmer. Foto: Morten Antonsen

God butikk

Det som definitivt stemmer, er at Selmers kjendisstatus har økt betraktelig i løpet av det siste året. Både gjennom kjøpet av Ivar Sånna, og gjennom den såkalte «Overvik-saken» – den mye omtalte og omstridte reguleringen av deler av hjemgården hans til tomter. 40-åringen vrir seg litt i stolen av spørsmålet, men hevder å ha et avslappet forhold til den økte oppmerksomheten.

– Det har jeg egentlig et litt pragmatisk forhold til, jeg plages ikke så veldig av det, sier han og legger til:

– Jeg prøver å svare for meg så godt jeg kan til enhver tid, og så får jeg ikke gjort så mye mer. Men jeg synes Adresseavisen strakk det langt nok i et par av sakene. Jeg kjente meg ikke igjen i den virkeligheten som avisen prøvde å beskrive.

– Overvik ligger jo i Olderdalen. Det var også en annen som var «Olderdalens store sønn»..

– Jeg tror jeg har få likhetstrekk med Bør Børson, utover det å være fra Olderdalen.

– Men er det slik at verdiene knyttet til Overvik-gården gir deg økte ressurser å flytte opp hit – i stallen til Jomar?

– Jeg har drevet med butikk i flere år og har satset på andre ting tidligere. Nå har jeg valgt å satse på hest. I og med at vi har vært heldige med gode hester, har ikke dette vært en veldig stor utgift for meg. Snarere tvert imot. Etter at Ivar Sånna «fikk fyr på raketten», er dette blitt god butikk, sier han.

Vurderer comeback

Det er ikke bare som hesteeier og forretningsmann Selmer har fått spalteplass. I flere år var Selmer profesjonell fører i båtsportens Formel 1. I 2010 ble han «Pole position world champion» i Class one, og han innehar fortsatt en fartsverdensrekord som ifølge han selv er på «to hundre og noen og åtti» kilometer i timen. Nå vurderer han seriøst å gjøre comeback.

– Det foreligger et konkret tilbud. Hele serien har skiftet promotor, og dersom det blir et godt opplegg, har jeg fryktelig lyst til å prøve igjen. Om en måned eller to blir det klart, sier han.

Selmer fnyser av dem som måtte mene at båtracing kun er en dyr lek på sjøen for rikinger.

– Som i alle andre idretter er man avhengig av et team som fungerer, man må få til «godfoten». Ta Bjørn Rune Gjelsten som eksempel. Det var i mine øyne en ekstrem sportsprestasjon da han ble verdensmester seks år på rad i konkurranse med team som hadde ti ganger større budsjett. Men selvsagt har båtracing «glamfaktor», sier han og gliser.

Ville aldri byttet med Jomar

Til tross for at han er vant til å ratte drøyt 1800 hestekrefter i svært høy fart, ville motet sviktet dersom han skulle satt seg bak en av sine egne hester i løpsbanen.

– Travløp tror jeg ikke at jeg hadde turt å kjøre. Også på en båt er vi ti konkurrenter som skal ha det beste sporet inn i den første svingen, men i travløp handler det om levende dyr. Dæven – det er alvor. Jeg ville aldri byttet jobb med Jomar. Da hadde han også sluppet telefonene etter et dårlig løp..

– Jeg er sjeleglad når det går godt, og «styggsur» når det går dårlig. Men jeg venter med å ringe Jomar til dagen etter løpet. Jeg bruker den berømte «tenk – trykk – tal», sier han og gliser.

Også Blekkan ler godt av Selmers beskrivelse. Så vil de neste månedene vise om duoen, sammen med superhesten Ivar Sånna, ler hele veien til Solvalla.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

  2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

  3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

  4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

  5. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

  6. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

  1. Trav