Norges kaptein: - Presidenten kunne godt ha sagt at vi fortjente plassen

For første gang siden 2011 er håndballgutta med i VM. Det måtte en gratisbillett til for at det skulle skje.

Bjarte Myrhol og Norge åpner sitt VM torsdag kveld.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

NANTES: Torsdag kveld starter Norge håndball-VM med kamp mot Polen. En nøkkelkamp, ettersom lagets mål er å bli blant de to beste i gruppespillet.

– Han (IHF-president Hassan Moustafa) kunne godt ha sagt at vi fortjente plassen. Det ville gjort følelsen inni meg litt bedre. Jeg tror at om vi hadde slått Slovenia i VM-kvalifiseringen, ville Slovenia fått wild card. Det var de to beste lagene som kjempet om den plassen, sier Bjarte Myrhol får åpningskampen i Parc des Expositions i Nantes på Frankrikes vestkyst.

Les også

Derfor provoserer denne mannen håndball-Europa: – Det er nesten ikke til å tro

Lagkapteinen er inne i sin 16. sesong på landslaget. Ennå har han ikke vunnet noe, men han har aldri vært så nær som han var i fjor. Etter at EM-finalen var 15 sekunder unna, endte det til slutt med fjerdeplass. Som oftest benevnt som den sure fjerdeplassen, men for håndballgutta var det en beste prestasjonen noensinne.

Deretter røk OL-plassen i kamp mot Danmark og Kroatia og deretter VM-plassen – før et wild card reddet Frankrike-turen.

– OL-skuffelsen hang lenge i. Det var både vondt og spennende å se OL på TV, sier 34-åringen som hadde drømt om OL-deltagelse. Når vi bemerker at det «bare» er tre og et halvt år til neste år, svarer Skjern-spilleren bare med et smil.

Bjarte Myrhol hadde ønsket at håndballpresident Hassan Moustafa ville sagt at de fortjener plassen i VM.
Les også

Sagosens hemmelighold fikk sjefen til å frese: - Ville ikke gjort det samme igjen

Vil svinge et par år til

– Det har vært et rufsete år, og jeg håper vi kan rette opp noe her. Samtidig er jeg blitt mer og mer klar over at med et så ungt lag vil det nok svinge litt et par år til. Det er karakteristisk for unge lag, sier veteranen, som imponerer alle med sine holdninger og sin utholdenhet.

Før Myrhol dro hjemmefra, rakk han å komme med på halvårets lag i Danmark – som seriens mest effektive spiller. Og da har vi ikke nevnt forsvarsinnsatsen.

– Det har vært en bra sesongen for meg, men jeg skulle gjerne ha kommet inn i VM med enda mer selvtillit. Oppkjøringskampene mot Sverige ble ikke helt som vi hadde ønsket oss. Derfor var vi alle enige om at vi måtte opp ett stepp på treningene før VM – og det synes jeg vi har greid. Selv om kamp nummer to mot Sverige var OK (tap 25–27), manglet det fortsatt ti prosent, sier den alltid ærlige Myrhol.

Les også

Norsk nøkkelspiller mister håndball-VM

Åpner mot «nye» Polen

«Nye Norge» heter det gjerne når vi stiller med ferske lag. Nå kan ny-betegnelsen trygt flyttes østover.

I fjor vant Norge over Polen i EM på deres egen hjemmebane. Etter fjerdeplassen i OL har polakkens to beste spiller (Marcel Lijewski og OL-toppscorer Karol Bielecki gitt seg). I tillegg har skadene rammet Polen nærmest som en epidemi, og hele seks mann er ute. Rent matematisk skulle det da ligge an til norsk seier.

– Sånn går det dessverre ikke an å tenke. Det er åpningskamp, det er nerver. Laget vi slo i fjor hadde vi forberedt oss godt mot. Det har vi ikke kunnet i år. Jeg har ikke lyst til å si at vi er favoritter.

– Men om målet om å bli topp to i gruppen skal innfris, så må dere vel vinne den kampen?

– Det kan kanskje synes sånn, men mye kan skje i puljen. Men alle på laget var veldige enige om målet. Målsettinger skal være høye.

Skadet etter ti minutter

Mesterskap har ofte vært litt marerittaktige for Myrhol. I fjor rakk han ti minutter av åpningskampen mot Island i EM før han fikk en flenge mellom to fingere og ble borte til hovedrunden begynte.

I VM 2007 rakk han én time før han prolaps og ryggen låste seg. Før EM på hjemmebane i 2008 hadde han igjen ryggproblemer, men ble akkurat klar. I VM 2009 brakk han nesen, men spilte videre. Det var bare et brudd, som han uttrykte det.

Flenge mellom to fingre har han hatt to ganger samme sted, men det er glemt.

– Jeg tror skadestedet nå er like sterkt som noe annet sted på kroppen.

En sterk Bjarte Myrhol er nødvendig for Norge.

Hør hvorfor idrettsgallaen på Hamar engasjerer Lars Tjærnås i Aftenpodden Sport:

Publisert: