Slik forklarer spillerne planen bak Høgmos sjokkuttak

— Da vi fikk laget hadde vi fullt fokus på å prestere, sier Pål André Helland.

UTE AV EM: Pål André Helland kom inn ved pause, men kunne ikke hjelpe Norge til EM-sluttspillet. Ungarn ble for sterke i Budapest.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

UNGARN — NORGE 2-1, 3-1 sammenlagt

GROUPAMA ARENA: (Aftenposten): - Det er en veldig skuffet gjeng som kommer bak her, nærmest advarte Alexander Søderlund da han som førstemann snakket med sportspressen etter det bitre 1-2-tapet for «drømmemotstanderen» Ungarn.

75 minutter før kampstart gikk det et gisp gjennom presserommet da lagoppstillingen til Per-Mathias Høgmo kom. Fire endringer, og de offensive midtbanespillerne Markus Henriksen og Martin Ødegaard skulle danne spissduoen. Dette hadde ingen sett for seg. Og kritikken lot ikke vente på seg da det norske spillet gikk fullstendig i stå i første omgang.

— Det kunne vært en genistrek, det kunne bikket begge veier, prøvde Søderlund seg. Selv var han en av fire som var satt ut av laget, men det forklarte han med et problem med leggen som han hadde fortalt om før kampstart.

Les også

Høgmo overrasket spillerne med sjokkuttaket

Les også

Høgmo tok en vill sjanse. Satset alt. Og tapte alt.

Les også

Nyland: - Pinlig å ryke mot Ungarn

Mener uttaket var offensivt

Tom Høgli er en annen veteran som mener Høgmo gjorde helt rett, selv om det betyr at han selv var en av dem som ble vraket.

— Jeg synes det var et offensivt uttak med en god mening bak. Vi ville trille ballen, vi merket på Ullevaal at da vi slo innlegg var de gode til å heade ut. De slet langs bakken. Det var fornuftig, men det er ikke alltid det går som man vil i fotball, sa veteranen som nå gir seg på landslaget.

Han var klokkerklar på at han mener at spillertroppen har hundre prosent tillit til Per-Mathias Høgmo som landslagssjef.

Søderlund sier dette om kampplanen:

— Vi skulle jo komme oss inn i mellomrommet, spille ut og få noen innlegg. Det er jo det Martin (Ødegaard) og disse spillerne gode på, sier han.

Per Ciljan Skjelbred i drivet i første omgang.

Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred ville ikke si særlig mye om hva han synes om kampplanen til Høgmo.— Det får vi ta senere. I dag har jeg ikke så mye å si om noen ting, det tror jeg ikke er så lurt for noen heller. Vi står bak alt, og er med på hver avgjørelse. I dag var Ungarn lure og sto smart. Vi klarte ikke skape nok uro for dem, sier han.

- Vi gjemte oss og tok ikke ansvar

Pål André Helland startet friskt da han kom inn ved pause, men utover i omgangen stilnet han også. Han sier spillerne var litt forberedt på det som kom.

Det var ikke noen diskusjoner spillerne imellom over det overraskende uttaket.

— Det var et par-tre konstellasjoner som vi hadde i hodet som vi var forberedt på, og dette var en av dem. Da vi fikk laget hadde vi fullt fokus på å prestere. De som er skuffet over ikke å starte får bite det i seg og backe opp dem som starter, sier han.

Mohamed Elyounoussi var en av dem som fikk sjansen. Han startet ute til venstre i stedet for Jo Inge Berget. Det ble en stor nedtur for Molde-spilleren.

Mohamed Elyounoussi i knestående etter Norges største sjanse er blitt avverget.

— Jeg var ikke helt på i dag, som resten av laget. Vi kom under tidlig og gjorde det vanskelig for oss selv. Det så ut som de var raskere og sterkere enn oss. De vant fullt fortjent.- Jeg fikk en sjanse som jeg ville ha, men den tok jeg ikke vare på. Vi var tamme der ute, og mange som gjemte oss og ikke tok ansvar.

16-åringen slet

På et stappfullt og ellevilt stadion med 23.000 ungarere sulteforet på et sluttspill i fotball, ble kanskje anledningen for stor for enkelte av de unge spillerne.

Tamas Priskin feirer med lagkameratene etter 1-0.

Martin Ødegaard er bare 16 år, men spilte fra start. Han mener imidlertid ikke at den veldig spesielle anledningen ble for mye å håndtere.Likevel var han selvsagt veldig skuffet over at det gikk så dårlig.

— Det er mye som går feil. Vi skal ikke tape for dette laget over to kamper, og vi taper to kamper mot dem og det er altfor dårlig. Det er bare å beklage, sa han.

— Jeg var ikke mer nervøs en vanlig, vi visste at det var en viktig kamp og var spente.

Hør Aftenpostens podcast etter at EM-drømmen brast:

Publisert: