Norge har hatt målvakter i toppklasse i 45 år. Her er hemmeligheten bak suksessen.

Norges målvaktspar blir regnet som verdens beste. Forklaringen synes enkel.

Kari Aalvik Grimsbø (t.v.) og Katrine Lunde er på plass på VM-hotellet litt utenfor Stuttgart. De er lettere nervøse foran åpningskampen, men slik skal det være.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

STUTTGART: Når Kari Aalvik Grimsbø (32) og Katrine Lunde (37) løper inn i VM-hallen for å møte Ungarn lørdag kveld, vet motspillerne at Norge har en vegg i mål.

Grimsbø er den mest meritterte spilleren på landslaget, med totalt ni (!) EM-, VM- og OL-gull. Den fem år eldre makkeren er ikke særlig dårligere med syv.

Begge er blitt kåret til de beste målvaktene i ulike mesterskap, og har nøkkelroller i et lag som satser mot Norges fjerde VM-gull.

Under pressemøtet på spillerhotellet i Stuttgart fredag, hadde de senkede skuldre og godt humør. Begge vet at deres innsats ikke bare betyr noe for VM-laget, men også for alle målvakter som kommer etter dem.

Les også

Her er seks grunner til at det går skeis for Norge i VM

Forbilder utretter mye

For det er nettopp der nøkkelen ligger, mener tidligere landslagsmålvakt Jeanette Nilsen, som jobber i Norges Håndballforbund.

– Gode målvakter blir gode forbilder. Dermed fortsetter en kultur som har vart i mange år. Norge har alltid sterke typer på den plassen. De unge ser at alt er mulig, sier hun.

45-åringen sto selv på landslaget i fire år og fikk med seg blant annet VM- og EM-gull. Hun er glad for at keeperne får oppfølging når de kommer på landslaget, fordi hun tror at mange unge blir neglisjert i klubbene.

– De tar seg frem selv, ikke på grunn av, men på tross av. Jeg tror de ofte står mye alene som unge, uten veiledning.

Hun mener at de selv blir nødt til å finne ut av ting, noe som igjen medfører en spesiell tøffhet.

– Trolig må man være en egen type for å velge å få mange, harde skudd på seg.

Nilsen skal dra til VM 9. desember sammen med alle landslagstrenerne for yngre lag. Selv hjelper hun både målvakter og utespillere på trenersiden i Rælingen i 1. divisjon.

45-åringen hadde selv Kjerstin Andersen som forbilde, telemarkingen som var en av målvaktene som sto bak forsvaret da Norge tok den første medaljen, VM-bronsen i 1986.

Alltid på topp der bak

Landslaget har hatt målvakter på et høyt nivå siden det første VM i 1971.

Liv Fauske, senere Bjørk, som var på landslaget fra 1969 til 1981, ble kåret til VMs beste målvakt i 1973.

– Jeg husker at daværende landslagstrener Thor Ole Rimejorde sa følgende til meg: «Liv, du MÅ ikke være gæærn for å stå i mål, men det hjelper veldig.

Senere skulle typer som Kjerstin Andersen, Turid Smedsgård (VMs beste målvakt 1982), Cecilie Leganger (kåret til verdens beste håndballspiller i 2001) og Heidi Tjugum på All star team i EM 1996 og OL 2000, markere seg sterkt og bli noen av storhetene.

Topp trio. Cecilie Leganger (t.v.), Heidi Tjugum og Katrine Lunde skulle alle komme til å bli verdensklasse. Bildet er tatt foran VM i Kroatia i 2003.

– Jeg har aldri sett henne i så god form etter at hun fikk barn, utbrøt trener Thorir Hergeirsson da Katrine Lunde var høyt og lavt mot Frankrike i juni.

Da ble hun en sterk VM-kandidat. Hun sto med autoritet.

– Det må jeg for å styre forsvaret der bak, sier veteranen som har vært proff i utlandet i 13 år, i Danmark, Ungarn og Russland.

Hun er enig i at keepere kan være spesielle. Selv valgte hun å gå i mål som 12–13-åring.

– Jeg minnes at jeg var den eneste som ville det, men alle ville, påstår søsteren min.

Katrine Lunde er så god at motspillerne har respekt for henne.

Vil lære bort til arvtagerne

Utøveren som kom hjem til Våg Vipers foran denne sesongen, tror også målvaktskulturen i Norge er bestemmende for fremtiden.

– Landslaget jobber med at keeperne er viktige og en stor del av laget. Det settes krav til at det på landslag skal være målvaktstrenere. Hvis landslagskeeperne blir gode, ser de yngre keeperne det. Vi kommer også innom og trener yngre landslag og lag.

Kari Aalvik Grimsbø ble tidlig plassert i målet på grunn av høyden. Hun var den eneste som tok ballene som kom oppe i målet.

– Jeg skjønner folks tankegang at vi er spesielle, som går frivillig inn i målet og blir sure hvis vi ikke blir truffet. Vi er skrudd litt annerledes sammen enn andre spillere, sier hun.

32-åringen mener at målvaktstrener Mats Olsson skal ha mye av æren for at Norges sisteskanser holder det høye nivået år etter år. Hun synes han er flink til å utvikle redningskvinnene.

– Selv om han har vært i jobben i mange år, kommer han stadig med nye ting, sier keeperen som har hatt redningsprosent på 67.

Det skjedde i 2. omgang mot Nederland i EM 2010. Hun slapp inn fire mål.

«Masochister blir målvakter»

Svenske Olsson har vært med kvinnelandslaget siden 2009.

«I håndball er masochister blant de beste målvaktene» står det på en av tegningene han viser frem i foredragene sine, der en målvakt pepres med baller og ber om mer.

Han ser fort hvilke emner som kan bli noe stort i fremtiden og jobber selv etter dette:

– Alle målvakter er ulike og skal utvikle sine individuelle styrker og svakheter.

For en trener gjelder det å utvikle nysgjerrighet og skape refleksjon, er en av hans læresetninger.

– Den som ikke vil bli bedre, slutter å være bra.

Svenske Mats Olsson gjør en viktig jobb for Norge, mener Kari Aalvik Grimsbø.

Peker ut fire i toppklassen

Olsson, som er gift spansk og bor i Santander, prøver å gi dagens målvakter positiv feedback, men også noen nye synspunkter.

Han tror struktur på treningen og det å avklare hva som er behovet, er riktig måte å jobbe på.

Les også

Landslagsmålvakten ble vraket. Nå drar hun til VM likevel.

Silje Solberg i aksjon i Møbelringen Cup i fjor. Da kom hun på All star-teamet.

Dessuten mener han at Norge ikke bare har to, men fire keepere av verdensklasse. Han tar med Silje Solberg (27) i franske Issy Paris og Emily Stang Sando (28) i danske Odense. Begge hadde gått inn i hvilket som helst landslag. Bare ikke det norske akkurat i dette VM.

Der ble de mest meritterte valgt.

Norge-Ungarn lørdag kl. 20.30. Kampen vises på TV 2

Publisert: