FIFA bekrefter: Skal bruke omstridt teknologi i sommerens fotball-VM

FIFA ga grønt lys for videodømming i Russland.

KONTROVERSIELT: Videodømming (VAR) er omstridt. Her fra en kamp i FA-cupen i januar mellom Liverpool og West Bromwich.
 • Reidar Løfaldli
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tidligere denne måneden stemte medlemmene i IFAB (The International Football Association Board) – organet som bestemmer fotballens regler - enstemmig for å innlemme VAR (video assistant referee) i fotballens regelverk.

Det store spørsmålet har vært om VAR vil bli benyttet under det kommende fotball-VM i Russland. Fredag kveld kom den bekreftende meldingen fra FIFA-møtet i colombianske Bogotá.

FIFA-president Gianni Infantino har vært en stor tilhenger av å innføre videodømming.

– Vi må følge med i tiden, sier sveitseren ifølge BBC.

– Vi ønsket å gi dommerne verktøy til å ta bedre avgjørelser, og i et VM vil det bli noen svært avgjørende avgjørelser å ta, sier han.

– Det kan ikke være slik i 2018 at alle som ser på hjemme i sine stuer vet om dommeren har gjort en feil etter kun et par sekunder, mens dommeren selv ikke vet det, utdyper FIFA-sjefen.

VIL HA VAR: FIFA-president Gianni Infantino.
Les også

Videodømming splitter de to kommentatorene: – Det er utrolig frustrerende

Har skapt kontroverser

Videodømming har allerede blitt prøvd i en rekke turneringer, blant annet den engelske FA-cupen og ligacupen, samt Confederations Cup (prøve-VM) i Russland sist sommer.

Bruken har ikke gått uten kontroverser. Spesielt i England har det vært stor debatt om VAR-verktøyet etter at det skapte røre i blant annet en cupkamp mellom Tottenham og Rochdale på Wembley.

Hverken La Liga i Spania eller den engelske Premier League bruker VAR, men det har blitt brukt siden sesongstart i den tyske Bundesligaen og italiensk Serie A.

Fransk Ligue 1 skal ta i bruk VAR fra neste sesong, men det er ikke ventet at Premier League vil ta i bruk teknologien kommende sesong.

UEFA (det europeiske fotballforbundet) har allerede uttalt at man ikke kommer til å ta i bruk teknologien i neste sesongs Champions League.

– Ingen vet eksakt hvordan VAR vil fungere. Det er allerede mye forvirring. Jeg er ikke mot det, men vi må bli klarere på når videodømming skal benyttes, sa UEFA-president Aleksander Ceferin forrige måned.

Les også

Ekspertene etter kaoset på Wembley: Uenige om videodømming

Søker sponsor

Sommerens VM arrangeres i Russland mellom 14. juni og 15. juli. I alt skal det spilles 64 kamper i mesterskapet. 36 dommere skal i aksjon sammen med sine assistenter. Flere av dem har aldri brukt VAR tidligere.

FIFA jakter en egen sponsor for VAR-systemet under VM-sluttspillet. Det skriver nyhetsbyrået AP.

VAR blir praktisert på forskjellige måter. Men grunntanken er at én eller flere dommere får tilgang på videobilder – for å kunne vurdere vanskelige avgjørelser. VAR er begrenset til fire typer dommeravgjørelser: Mål, straffer, røde kort og når feil spiller blir idømt kort.

Publisert:
 1. FIFA
 2. Gianni Infantino
 3. Fotball-VM

Mest lest akkurat nå

 1. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker

 2. Nå kan du få «Regå» i hagen

 3. –1800–1900–2000. Solgt!

 4. Ja, det er lov med viltkjøring på Motorveien...

 5. Trump vekker avsky etter minneord

 6. Opprykksfavoritt snublet etter ellevill opphenting