Klaveness etter ny smitte i landslaget: – Vi må stikke fingeren i jorden og erkjenne at vi burde håndtert dette annerledes

Tre nye landslagsspillere har testet positivt på koronaviruset. Nå erkjenner Norges Fotballforbund (NFF) at de tok feil da de ville sende det opprinnelige landslaget ut i Europa.

Toppfotballsjef Lise Klaveness tar kraftig selvkritikk på NFFs vegne av håndteringen etter det oppsto smitte i landslaget forrige uke.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Sent torsdag kveld kom prøveresultatene for Patrick Berg, Marius Lode og Markus Henriksen til Norges Fotballforbund. Alle tre hadde testet positivt en uke etter at Omar Elabdellaoui gjorde det samme. I en pressemelding opplyste landslagslege Ola Sand at en eller flere av dem mest sannsynlig var blitt smittet for en uke siden av Elabdellaoui.

Fredag kom også nyheten om at Joshua King er smittet.

– Inkubasjonstiden er inntil 14 dager, som regel under 10. Om smitte har oppstått direkte fra Omar på alle, er usikkert, sier Sand til Aftenposten.

De norske reglene var klare da Elabdellaouis positive test ble kjent sist fredag formiddag: Alle spillerne skulle i ti dagers karantene. De kunne ikke spille de forestående kampene mot Romania og Østerrike.

Men NFF hadde en annen oppfatning. De mente at det opprinnelige landslaget kunne dra så lenge Elabdellaoui var isolert fra resten av troppen og dro lørdag formiddag mot Gardermoen. Kun en liten time før charterflyet skulle lette, kom den sterke oppfordringen fra Helsemyndighetene om å ikke dra.

I etterkant har representanter i NFF og landslagsspillerne uttalt at de følte seg tvunget til å ikke dra, og at de mente avgjørelsen var feil. Flere i den store fotballfamilien har også vært svært kritisk til myndighetenes håndtering av situasjonen.

Etter de nye smittetilfellene snur NFF på femøringen.

Patrick Berg er en av spillerne som har testet positivt på koronaviruset.

Tar kraftig selvkritikk

Toppfotballsjef Lise Klaveness tar nå kraftig selvkritikk på NFFs vegne i håndtering av situasjonen da smitten oppsto i landslaget.

– Vi var forberedt på at det ville være flere smittede i troppen, på grunn av det store smittetrykket i hele Europa og i Norge. Det er selvfølgelig en klo i magen når man får det bekreftet, men vi var forberedt på det. I helgen sto vi en krevende spagat mellom to regelverk. Men vi må stikke fingeren i jorden og erkjenne at vi burde håndtert dette annerledes, ikke minst vært bedre forberedt på hvordan vi skulle håndtere smitteutbrudd gitt det økte smittetrykket, sier hun til Aftenposten.

Hovedargumentet til NFF var at de forholdt seg til den etterhvert så kjente UEFA-protokollen. Den sier at et lag kan fortsette å spille som normalt om de smittede spillerne isoleres umiddelbart. Nå stiller Klaveness seg undrende om UEFA-protokollen er god nok gitt dagens smittebilde i verden.

– Pandemien er uforutsigbar og vi følte oss trygge på protokollen, men vi må erkjenne at vi ikke tok godt nok innover oss det endrede smittetrykket. Det er et spørsmål om landslagstrykket burde være så stort når smittetrykket i samfunnet er så økende og klubbfotballen så sårbar i forkant av sesongavslutning. Klubbfotballen er det viktigste vi gjør i et slikt år. Medisinsk er disse smittetilfellene i seg selv uproblematisk for resten av samfunnet. Spillerne har det bra og de er skjermet fra samfunnet. Men Uefa, og vi som medlemsnasjon, må bare erkjenne at det ble for krevende å avvikle så mange landskamper i denne fasen.

Vil presse på for endringer

Toppfotballsjefen mener at UEFA-protokollen frem til sist uke har fungert bra. Men at det var feil å avholde landskamper den siste uken.

– Frem til dette vinduet har landslagsfotballen kunnet rulle og gå innenfor UEFA-protokollen og har fungert meget godt. Nå som smittetrykket er så stort i hele Europa ser vi at det har vært mange smittetilfeller i mange landslagstropper. I lys av endret smittesituasjon og også fordi klubbfotballen i de respektive landene står foran en sårbar avslutning på sesongen, ble det feil å avvikle fulle Nations League-runder under de rådende omstendigheter.

Derfor vil NFF nå gå i dialog med Uefa om å gjøre de nødvendige justeringer i protokollen.

– NFF har hatt løpende dialog med Uefa og Uefa har vært tydelig på at kampene skal avvikles. Som resten av Europa la vi dette til grunn. Norge er et av de landene med lavest smittetrykk i Europa. Nå må vi gå i ny dialog med Uefa for å trykke på justeringer i protokollen. I ettertid er det grunn til å stille spørsmål ved om disse landskampene burde vært spilt.

Toppfotballsjef Lise Klaveness.
Les også

Tre nye landslagsspillere har testet positivt på korona: – Ikke spesielt overraskende

Har testet negativt to ganger

André Hansen, Marius Lode, Markus Henriksen og Patrick Berg er spillerne som fortsatt er på spillerhotellet på Storo, opplyser landslagslege Ola Sand.

Lode, Henriksen og Berg fikk svar om at de var smittet av korona sent torsdag kveld. En uke etter at Omar Elabdellaoui testet positivt på viruset.

– Hvor mange tester har de tre spillerne vært igjennom siden forrige torsdag?

– De har vært gjennom tre tester, sier Sand.

Altså har de tre spillerne testet negativt to ganger, før den positive testen kom.

Publisert: