Hegerberg ble finalehelt. Klarte bragden hun ikke engang selv trodde på.

TORINO (Aftenposten): Ada Hegerberg er tilbake som Champions League-dronning. I finalen scoret hun og satte Barcelona-stjernene i skyggen.

Her scorer Ada Hegerberg i Champions League-finalen mot Barcelona.
Publisert: Publisert:

BARCELONA-LYON 1–3: Lyon overrasket og vant Champions League-finalen over Barcelona lørdag. Stjernespiss Ada Hegerberg ble avgjørende med utrettelig løping og kjemping, én målgivende og én scoring.

Og det i finalen hun trodde hun aldri skulle spille. En alvorlig kneskade holdt henne borte fra fotballen i to år – og truet karrieren hennes. Men nå er hun tilbake på toppen. Hun scoret i kvartfinalen, hun scoret i semifinalen og lørdag dominerte hun også selveste Champions League-finalen.

For Hegerberg var det en drøm bare å være her. Da hun scoret i første omgang, og til slutt kunne juble, hadde hun klart bragden ikke engang hun selv trodde på.

– For et år siden kunne jeg ikke forestille meg å stå her. Jeg har kommet langt. Det handler om motstandsdyktighet og hardt arbeid. Alt var verdt det, sa Hegerberg til rettighetshaver DAZN rett før hun måtte videre på dopingkontroll.

– Ada scoret og hun viste at hun er en leder. Hun ledet oss mot dette Barcelona-laget, sier Lyon-trener Sonia Bompastor på pressekonferansen etter kampen.

I hennes fravær har Barcelona vokst frem som en gigant i kvinnefotballen. Men lørdag kveld var Lyon – turneringens dronninger – igjen best.

Historien Hegerberg ville motbevise

Finalen var i Torino. Men utenfor stadion kunne det virke som vi var i Barcelona. Det krydde av røde og blå drakter og flagg.

Da Lyon-spillerne løp ut på gresset, ble de møtt med øredøvende pipekonsert. Barcelona-spillerne fikk øredøvende jubel. Tribunedominansen var omtrent total.

Men så begynte kampen. Og i åpningsminuttene brøt Lyon opp Barcelonas pasningsspill. Midtbanespiller Amandine Henry vant en duell, løp fremover, skjøt – og ballen dalte inn i lengste kryss.

Det var en uventet vending. For dette skulle jo være kronen på verket for Barcelonas superlag, som har virket uslåelige.

Men det narrativet har ikke Ada Hegerberg villet være med på. Hun har snakket om at det fantes kvinnefotball før Barcelona hevdet seg (da Lyon dominerte). Og Hegerberg fikk sjansen til å bevise det da et innlegg fra Selma Bacha føk mot bakerste stolpe. Den norske spissen headet kontant i nettet til 2–0.

Her jubler Ada Hegerberg for sin 2–0-scoring i Champions League-finalen. Hun omfavnes av sin amerikanske lagvenninne Lindsey Horan.

To norske stjerner

Barcelona har aldri slått Lyon. I Champions League-finalen i 2019 tapte de 1–4.

Dersom Barcelona var nervøse i første omgang, var Hegerberg den rake motsetningen. Hun dundret til i duellene, oppmuntret lagvenninner og ropte mot dommeren. Og da hun fikk ballen i en farlig posisjon, var hun som et rovdyr. Etter en drøy halvtime spilte hun fri Catarina Macario, som enkelt kunne score fra kort hold.

Barcelona var i ferd med å rakne. Men de fortsatte å prøve, fortsatte å føre ballen fremover og lete etter åpninger. Og rett før pause skulle deres norske stjerne presentere seg.

Caroline Graham Hansen, som til da var anonym, løftet en lav ball inn i boksen. Der kom Barca-fansens største helt Alexia Putellas og bredsidet inn 1-3-reduseringen.

Caroline Graham Hansen satte tidvis sitt preg på finalen.

Centimeter fra utrolig scoring

Putellas feiret med å løpe med ballen og kaste den til Ada Hegerberg. Nå var det ordentlig kamp!

Barcelona kom ut inspirerte og energiske, men de slet med å spille seg frem til sjanser. I stedet fikk de nesten mål på ufattelig vis.

Lyon-keeper Christiane Endler sto langt ute, så Patricia Guijarro skjøt fra midtbanen. Skuddet gikk over Endler og deiset i tverrliggeren.

Barcelona-fansen ble mer og mer frustrerte. Lyon-spillerne måtte ofte på legehjelp på gresset og brukte god tid på alle dødballer.

Barcelona fikk noen flere gode sjanser, men det ville seg ikke. Nærmere var Ada Hegerberg, som dundret ballen i stolpen etter en kontring på overtid. Noen minutter etterpå blåste dommeren av og Lyon-spillerne hoppet og jublet på banen.

Publisert: