Jakob-riva­lens sølv­bonus: For­fremmet som fengsels­betjent

Etter 12 strake seirer måtte Timothy Cheruiyot (25) gi tapt for Jakob Ingebrigtsen i kampen om OL-gullet. Men da kenyaneren kom hjem ble han likevel forfremmet. Til «overforstander» som fengselsbetjent.

LYKKELIG LIKEVEL: Timothy Cheruiyot måtte for første gang se seg slått av Jakob Ingebrigtsen, til overmål i OL-finalen i Tokyo.
 • Øystein Jarlsbo, VG
Publisert: Publisert:

Det forteller kenyanske Citizen Digital.

Regjerende verdensmester Timothy Cheruiyot var ansatt som sjefsinspektør i Kenyas fengselsvesen før han dro til Tokyo for å vinne gullmedaljen på 1500 meter i OL. Etter å ha lagt Jakob Ingebrigtsen bak seg i alle deres 12 foregående samløp, så han i finalen nordmannen krysse målstreken foran seg.

Cheruiyot ble nummer to med tiden 3.29,01, hele 69/100 bak Jakob Ingebrigtsen (3.28,32).

Vel hjemme fra Tokyo ble Cheruiyot likevel hyllet og satt pris på. Av Kenyas president Uhuru Kenyatta mottok han 60.000 kroner som bonus for sølvmedaljen, og en oppgradering av ansettelsesforholdet i fengselsvesenet.

Seremonien fant sted i statsoverhodets residens mandag for tre dager siden.

Etter ordre fra president Kenyatta, var det Kenyas fengselsdirektør Wycliffe Ogalo som sto for den formelle delen av Cheruiyots stillings- og statusendring.

– Som takk for din førsteklasses prestasjon i OL, som ga heder og ære til ditt land, vil du med umiddelbar virkning bli forfremmet til superintendent i fengslene, skriver Ogala i en offisiell uttalelse.

Jakob Ingebrigtsen fikk også en god mottakelse da han kom hjem fra Tokyo-OL:

Etter å ha vunnet VM-finalen på 1500 meter i Doha for to år siden - der Jakob Ingebrigtsen tok 4. plass - steg Cheruiyot i gradene. Til sjefsinspektør.

Nå er han forfremmet til «Senior Superintendent of Prisons», som direkte oversatt er «overforstander» - med ekstra stjerne i form av «senior». Cheruiyot ble ifølge Citizen Digital ansatt i fengselsvesenet som betjent for seks år siden som resultat av «fysiske tapperhet».

Timothy Cheruiyot kan få revansj for OL-nederlaget førstkommende lørdag. Da møtes rivalene i Eugenes Diamond League-stevne. På en engelsk mile (1609 meter), der blant andre også Filip Ingebrigtsen og OL-gullvinneren på 1500 meter fra 2016, Matthew Centrowitz, stiller til start.

Cheruiyots personlige rekord på distansen er 3.49,64, Jakob Ingebrigtsen har 3.51,30 satt i 2019.

Les også

 1. Agenten: – Betyr ganske mange millioner

 2. Gjert i tårer etter Jakobs OL-gull: – Det var grusomt

Publisert:
 1. Friidrett
 2. Jakob Ingebrigtsen
 3. OL 2021

Mest lest akkurat nå

 1. Cupfinalekongen gnistret da Viking slo RBK. Nå venter Kongsvinger

 2. – Fest løse gjenstander

 3. Rengjør utstyr før og etter bruk, rådes vi på treningssentrene. – Ikke nødvendig, mener FHI

 4. Denne uka måtte flere ut med 3000 kroner for bruk av et slikt skilt

 5. Viking-børsen: «Verdens beste trønder»

 6. Slik mistet Steinkjerringa nesa