«Han er behandlet med en mangel på verdighet mannen rett og slett ikke fortjente»

KOMMENTAR: Fjorårets sensasjonelle seriegull burde blitt betalt tilbake med en ubetinget lojalitet, om det så hadde kostet et nedrykk, skriver Lars Tjærnås.

Claudio Ranieri fikk sparken som Leicester-trener.
 • Lars Tjærnås
  Fotballekspert
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Claudio Ranieri utførte det som etter manges mening er tidenes bragd av en topptrener da han tok Leicester til en like uforklarlig som sensasjonell tittel i Premier League for under et år siden. For det ble han utnevnt til den beste manageren i verden for 2016 av FIFA så sent som i januar. Ingen av delene hjalp. Nå er han historie i Leicester, riktig nok en historie skrevet med gullskrift.

Les også

I januar ble han kåret til verdens beste trener. Nå har han fått sparken

Fotballskribent Lars Tjærnås.

Paradokset i det hele er at han fortsatt trolig hadde hatt en langt større sjanse til fortsatt å ha jobben dersom han hadde ledet dem til en 13 eller 14 plass i fjor. En manager sparkes nemlig oftest fordi gapet mellom forventninger og prestasjoner blir for stort. Og forventningene ble etter fjoråret lagt på et nivå der det var komplett umulig å innfri.

17. plassen Leicester ligger på akkurat nå er nemlig omtrent der de bør ligge målt ut fra ressurser, spillerstall , kultur og tradisjoner. For to år siden ble de nummer 14 etter en utrolig sluttspurt, som nyopprykket lag. De er et lag som skal slåss for å unngå nedrykk, kanskje til og med regne med å måtte ta en tur ned på nest øverste nivå med jevne mellomrom. Derfor var ikke fjoråret bare unntaket, det var det umuliges kunst.

Les også

Fotball-England er rystet, men Leicesters supporterleder støtter sparkingen

Likevel kan jeg, i alle fall hvis jeg anstrenger meg, forstå eierne. De thailandske eierne kan si så ofte og så høyt de vil at de elsker klubben. Jeg tror dem ikke. De kjøpte Leicester av to grunner: For å more seg og for å tjene penger. Begge deler er langt enklere i Premier League enn på nivået under.

Derfor var selvsagt forsikringene om «full tillit» fra eierne til Ranieri for to uker siden akkurat like lite verdt som slike erklæringer normalt er. Det koster for mye å rykke ned. Så enkelt! Og faren for å rykke ned er akkurat nå overhengende. Dessuten er det knapt et styre i verden som ikke innerst inne ønsker å framstå som handlekraftige når det blåser.

Jeg kan forstå styret. Jeg kan ikke forstå spillerne - i hvert fall ikke hvis de relativt sterke ryktene om at de har tatt initiativet overfor eiere om å bli kvitt den italienske gentlemannen stemmer. I så fall er det britisk rekord i utakknemlighet!

Dette er en manager som så sent som for et snaut år siden løftet de aller fleste av dem til noe langt mer enn de egentlig er. Mye takket være han ble de symbolene på en hel fotballverdens håp om at det umulige skulle være mulig også for andre underdogs. Den opplevelsen burde blitt betalt tilbake med en ubetinget lojalitet, om det så hadde kostet et nedrykk.

Naivt? Helt sikkert. Romantisk? Like sikkert, det også. Men Claudio Ranieri har gjennom hele sin managerkarriere vært en populær mann i alle garderober, en som beskytter sine spillere når det er nødvendig, og en leder svært få har hatt noe vondt å si om. Det styrker ytterligere at han nå er behandlet med en mangel på verdighet mannen rett og slett ikke fortjente.

Han fikk kanskje som forventet fra styret og eierne. Han fikk definitivt ikke som fortjent fra sine egne spillere.

Norsk langrennsløper satte Myllylä på plass med dopingspørsmål. Hør historien i denne ukens utgave av Aftenpodden Sport:

Publisert:
 1. Premier League
 2. Claudio Ranieri

Premier League

SVUTMP
1Chelsea1410313362733
2Manchester City1410222982132
3Liverpool1494143123131
4West Ham United147342517824
5Arsenal147251720-323
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Vårt energisystem er satt på spill

 2. – Det er fryktelig dumt å basere hele sexlivet på et lite organ som funker eller ikke funker

 3. Tre skjørt og bluse-hus nominert til pris

 4. Dette kan Lyse gjøre for å dempe strømsjokket

 5. FHI tror tiltak har begrenset effekt mot omikronvarianten

 6. Ett skisenter åpner denne helgen - I Sirdal er det kjørt opp løyper