«Det kan gå veldig galt med talenter som blir dyrket som Guds gave til fotballen»

STOKKEBLOGG: Store talenter blir dessverre ofte husket som nettopp det.

Martin Ødegaard blir sett på som det største talentet Norge har hatt på mange, mange år, men klarer han å ta det siste steget?
 • Roar Stokke
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

De er født til det, de har en medfødt gave, til å behandle lærkula på en måte som tidlig blir lagt merke til. Da skrus ofte forhåndsforventningene himmelhøyt på deres vegne, enda historien viser at de flesteparten av dem kun blir husket som talent. Talentet som ikke tok det neste steget. Eller kanskje ikke tok det riktige neste steget.

Norsk fotball er per definisjon, om man legger klubb og landslagsranking til grunn, dårligere enn på flere tiår. Og som så ofte før, det er ikke måte på hvor bra det skal bli når de unge spillerne vokser til. Da skal "skinasjonen" igjen spise kirsebær med de store.

Det er noen vonde eksempler for hvor galt det kan fare av sted for tenåringer som blir dyrket som Guds gaver til fotballen. Pur unge guttunger som får et stempel, forhåndsforventninger, det er umulig å leve opp til. De må rive. Fordi nåløyet inn til stjernestatus og suksess er så ekstremt trangt. Hvor mange såkalte store fotballtalenter finnes ikke i verden, ti-tusenvis? Og hvor mange pappaer ser ikke en Lionel Messi, eller en Martin Ødegaard, straks poden har lært seg overstegsfinten?

Freddy Adu var jaktet på av storklubber i hele Europa, men klarte aldri å nå sitt fulle potensiale.

Den unge amerikanske gutten Freddy Adu var et fenomen. Som 14-åring så var han den nye Pele. Amerikas Pele. Hele fotballverden lå for hans føtter, og ikke en toppklubb med respekt for seg selv, unngikk å ha guttungen på blokken sin. For å gjøre en lang og trist historie kort, i dag har Adu kontrakt med en liten serbisk klubb. Og får begrenset med spilletid, og han er bare 25 år gammel. Og ikke en tenåring vet hvem han er. Sotiris Ninis ; Det var ikke måte på hvor god greske Ninis skulle bli heller. Årets unge spiller i Hellas, yngste spiller som skåret for klubb og landslag, og plukket ut til "allstar-team" i ungdomsmesterskap for Hellas. Ninis var "target" for flere store klubber i Europa. Omkvedet var teknikk langt over gjennomsnittet, fotballforståelse, kvikke retningsforandringer med ball, og hurtighet. I dag er Ninis klubbløs, kun 24 år gammel.

Michael Johnson ; det engelske stortalentet, er kanskje et av de tristeste eksemplene på hvor stor fallhøyden kan være, for en ung gutt som ikke lenger bare fikk leke og glede seg med fotballen . Johnsen ble av mange ansett for å bli Englands neste landslagskaptein. Han var dominant som ungdomsspiller både for klubb og landslag. Da tyske Dietmar Hamann spilte i samme klubb som Johnsen, i Manchester City, sa tyskeren at han var et fremdragende talent som minnet han om Michael Ballack.

Dessverre så tålte ikke Johnson presset, som så mange andre engelske talenter før ham, og han er i dag klubbløs, kun 25 år gammel.

Jeg håper at vår egen Martin Ødegaard vil bli husket som talentet som tok det neste steget, og får den karrieren mange spår ham som 15-åring. Det skal noe til å bevare gleden ved fotballen, når man blir gjennomanalysert som tenåring. Og det skal noe til å ta det riktige (og viktige) neste steget også, som betyr Ajax i stedet for Barcelona eller Arsenal, og Nederland i stedet for England og Spania, og tenke mer på sportslig utvikling, mer enn penger, eller?

I samme kategori, som ytterst lovende spillere, dog noen år eldre er;

Roar Stokke blogger om stortalenter.

Sergi Samper , Barcelona, 19 år, det har blitt hvisket og tisket på La Masia i tre år om en spiller med ekstreme ferdigheter, og en fotballforståelse de ikke har sett siden Xavi slo gjennom. Her snakker vi med— og mottak, og en førstetouch og pasninger med hele foten som ikke er alle forunt. Arsenals Arsene Wenger er en stor fan. Dennis Praet , Belgias Andres Iniesta, 20 år og spiller i Anderlecht. Han er en spiller som følges tett av større klubber. Og de har gjort det en stund. En god dribler og blikk for de gode, skapende pasningene gjør ham svært spennende.

Aleksandar Mitrovic fra samme klubb, Anderlecht, 20 år gammel fra Serbia, har vært et av europas største spisstalenter i noen år og skårer alltid mye mål. Sterk og kan sikkert spille i de fleste ligaer. Tar han steget?

Anwar El Ghazi , enda et stortalent fra Nederland som har vært innom Feyenoord, Sparta og De Toekomst, Ajax sitt velrennomerte ungdomsakademi. !9 år, atletisk, kan spille både ving og spiss og er kjapp, god med ballen, sterk én mot én offensivt, og skårer mål. Mye mål.

Om 10 år har vi svaret, fasiten, på hvor mange av dem som ble så gode som det så ut til at de skulle bli. Nåløyet er trangt, og man skal også ha en stor porsjon flaks, for å utvikle seg fra en ung og lovende spiller, til å bli en etablert profil som seniorspiller.

De færreste klarer det, både her og der. De fleste blir husket som talentet som ikke tok det neste, og vanskeligste steget, kvantesteget innen idrett.

Les også

 1. Tjærnås til Ødegaard: Hvis du absolutt skal ut av Norge, velg Ajax

 2. Ødegaard: - Sitter ikke og søker opp meg selv på nettet for å lese

 3. Alt vi har er to tenåringer

 4. Ødegaard skjermes fra utenlandske medier

Publisert:
 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Roar Stokke

Mest lest akkurat nå

 1. Stenger rund­kjøring på Forus i over tre år: – Å reise kollek­tivt kan være et alternativ

 2. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 3. Se FCSB - Viking her – slik er Vikings lag

 4. 11 menn vil bli brann- og rednings­sjef

 5. Dette foreslås det å gjøres med den nest største barne­hagen i Sand­nes

 6. Direkte: Følg trenings­kampen Stjernen-Oilers og chat med vår reporter her