Sjefen aner ikke når Oilers kan friskmeldes

«Sammen er vi sterke», er Oilers’ slagord. Det kunne like gjerne vært «Sammen var vi sterke».

Pål Haukali Higson har tro på at Stavanger Oilers skal finne veien ut av trøbbelet, men tror det kan ta litt tid. Foto: Kjetil Flygind

 • Kjetil Flygind
  Kjetil Flygind
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det var dagen derpå i DNB Arena tirsdag. Et skadeplaget Vålerenga påførte Oilers klubbens sjette hjemmetap på 13 forsøk kvelden i forveien.

Avstanden opp til serieleder Storhamar er på smått utrolige 30 poeng etter 25 spilte kamper. Oilers har gått fra å være laget som slår alle til å bli laget nesten alle slår.

– De poengene kommer vi ikke til å ta igjen, vi er heller ikke der som lag, så det må vi bare legge fra oss. Vi må jobbe oss til forbedring ut ifra situasjonen vi er i nå, ikke fra der vi skulle ønske vi var, sier Oilers-sportssjef Pål Haukali Higson til Aftenbladet.

Mens regnskyene ligger klamme og tunge rundt norsk hockeys ballsal på Tjensvoll, er det som skjer på isen minst like grått og trist.

Hva er galt i Stavanger Oilers?

Les også

Søberg etter tapet: – Vi må gå i oss selv, alle som én

Hakk i platen

– Det er en sammensatt sak. Men akkurat hva som skal til for å få oss ut av situasjonen vi er i, det er det vi jobber med hver dag for å finne svaret på. Alle som er her jobber hardt for å finne løsningen. Men ingen kan trylle. Vi må jobbe oss ut av det, sier Higson.

Etter seks suksessrike sesonger kom smellen. Det har hanglet helt fra sesongen startet. For et utrent øye kan det virke som om Oilers famler i blinde. Prestasjonene og resultatene er svært variable. I perioder er ikke Oilers til å kjenne igjen fra tidligere utgaver.

Etter 25 kamper står laget med 32 poeng. På hjemmebane er det blitt seks tap på 13 forsøk. På bortebane har ti av 12 kamper endt med tap.

I 16 kamper har altså Oilers til slutt gått av isen som tapende lag. Kun ni matcher har endt med seier.

I hele høst har melodien vært at man skal jobbe seg ut av situasjonen. Spillet skal forenkles, man må erkjenne situasjonen, det evalueres og analyseres, spillere ut, spillere inn, stokke om på rekker og sammensetninger. Sett vekk fra en og annen god prestasjon, er det likevel lite bedring å spore. Og retorikken er så å si den samme nå som i oktober.

Les også

Oilers-børsen: Hvor var viljen?

Evaluering

– Det er flere ting som lugger. Vi er der vi er og må jobbe oss ut av det med utgangspunkt i der vi er nå. Etter seks sesonger med suksess, er forventningene skyhøye. Men akkurat nå føles det ekstremt langt opp dit vi skulle ønske vi var, sier Haukali Higson.

– Hvor lenge kan det fortsette som nå før dere må ta ytterligere grep?

– Vi evaluerer situasjonen hele veien. Det er ikke sånn at vi sitter og ser på og håper det skal gå over en dag. Vi evaluerer alle, mulige ting som kan gjøres for at vi skal lykkes og vinne flere hockeykamper.

– Hva forteller evalueringene, hvor ligger hovedutfordringen til Oilers?

– Det handler om å klare å repetere prestasjoner bedre enn vi gjør akkurat nå. Vi må finne vår identitet og være stabile i 60 minutter og i kamp etter kamp. Vi kan bytte ut folk, det ene med det andre, men det er hardt arbeid og jobben som gjøres i hverdagen som er avgjørende. Det er grått og kjedelig å si det, men sånn er det.

– Arbeides det godt nok i hverdagen?

– Det er det vi må evaluere. Det som har vært gjort nå har ikke vært godt nok. Vi må prøve å gjøre endringer og tilpasninger for å bli bedre. Vi har ikke lykkes godt nok med det vi har gjort til nå i sesongen, men vi må bare fortsette og jobbe hardt. Det er ingen snarveier her.

Fordeler ansvaret

– At dere ikke finner veien ut av uføret, hvem sitt ansvar er det? Spillernes, trenerteamets eller ditt?

– Det er alle sammen sitt ansvar. Vi vinner sammen og taper sammen. Det aller viktigste er at vi står sammen som gruppe, lag og organisasjon. Skal vi finne veien ut av dette, må vi gjøre det sammen.

– Er du overrasket over at dere ennå ikke har funnet en vei ut av problemene?

– Ja. Jeg hadde ønsket at vi hadde funnet en vei ut av det. Vi har diskutert det tidligere, da vi gjorde det bra, at denne perioden en dag nok ville komme. Og at det da ville bli tøft. Fordi vi har hatt så stor suksess og forventningspresset i omgivelsene har vært så stort. Utfordringene våre nå er nok mer utfordrende å takle med den historien vi har.

– I så å si hele høst har dere snakket om mulige årsaker til at det lugger. Likevel blir det ikke bedre. Hvorfor?

– Det er det som er det store spørsmålet. Hvorfor lykkes vi ikke med det vi har lykkes med så lenge? Løsningen på det har vi ikke akkurat nå. Men vi har tro på at vi skal finne løsningen. Vi har ingen garantier for at det vi jobber med i dag vil gi resultater i morgen. Vi har lykkes før og vi jobber hele tiden med å identifisere det som gjorde oss gode.

– Vi har et mantra, «Sammen er vi sterke», i denne klubben. Og vi skal jobbe steinhardt for å løse situasjonen vi er i. Men vi har ikke noe tidsperspektiv på når det kan skje.

Les også

Nå blir det større skille mellom elite og bredde i Viking

Fortsatt tillit til treneren

– Hva med trener Pål Gulbrandsen, som allerede har vært tema denne sesongen, har du fortsatt tillit til at han er rett mann?

– Ja. Som sagt står vi sammen om dette. Det er ikke bare å peke på enkeltpersoner. Vi har et apparat i klubben og rundt laget som har gjort veldig mye bra. Nå butter det litt imot. Da må vi stå sammen og løse det.

– Som sportssjef – er det akseptabelt for deg at Oilers ligger der de gjør nå?

– Nei. Vi ønsker ikke å være der vi er. Det er ingen tvil om at vi som klubb ønsker å være i en helt annen situasjon. Men hadde vi vært det så hadde ikke du kommet for å stille de spørsmålene du gjør nå, svarer Haukali Higson.

Som også er lei seg på vegne av supporterne. For de er både frustrerte og forbannet.

– Vi har gitt supporterne våre mange år med glede, og det er kjipt at vi må gi de en periode med frustrasjon nå. Det kjenner vi også på, det skal alle vite. Vi kjenner minst like mye på det som de som kommer på kampene våre. Men vi har nok kanskje litt ulikt syn på hvordan oppgavene skal løses. Men jeg er glad for at folk bryr seg. VI lever av engasjement.

– Tar lengre tid

Pål Gulbrandsen, som tar med seg laget for å møte Lørenskog på bortebane torsdag, kjenner naturligvis også på frustrasjonen.

– Det er veldig frustrerende for alle at det varierer så mye som det gjør. Vi er 30 poeng bak det laget som leder serien, og vi kan ikke spille som det er vi som leder serien med 30 poeng. Vi må spille som der vi ligger. Det er mulig vi legger listen for høyt, høyere enn vi er kapable til å håndtere.

– Hvorfor er det lite bedring å spore hos dere så langt ut i sesongen?

– Nei, vi prøver på det, da, å bli bedre. Og vi har lykkes med det periodevis tidligere i sesongen. Men det skal for lite til å vippe oss av pinnen.

– Famler dere i en blindgate eller vet dere hvor dere skal – bare at det tar tid å komme dit?

– Det tar nok lengre tid å komme dit enn vi hadde tenkt på forhånd.

Publisert:
 1. Stavanger Oilers
 2. Ishockey

Mest lest akkurat nå

 1. «Det er nok nå!»

 2. Preben Aavitsland: – Vi er inne i pandemiens vanskeligste periode

 3. Ida (25) lyktes med å gå ned i vekt og holde den. Her er seks feil mange gjør.

 4. Hjerneforsker Marianne Fyhn: – Det er forskjell på menns og kvinners hjerne

 5. Madla/Revheim: Første etappe vedtatt

 6. Ordførerne er bekymret, men håper å unngå nye, lokale tiltak