Høyre tror at Norsk Tippings spillmonopol forsvinner snart

– Lisens er uunngåelig, mener Høyres stortingsrepresentant Tage Pettersen.

APP: I Norsk Tippings app for mobiltelefoner kan en tippe, spille lotto, spille forskjellige kasinospill og skrape virtuelle flakslodd.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

ARENDAL: Fremtidens spillpolitikk var tema under Arendalsuka onsdag. Spørsmålet er om Norge skal fortsette med enerettsmodellen, der Norsk Tipping og Rikstoto har monopol på å tilby og markedsføre pengespill i Norge, eller om vi bør se til noen av våre naboland.

Danmark har hatt et lisensregulert marked siden 2012, mens Sverige får det fra 2019. En slik lisensmodell innebærer at de utenlandsbaserte selskapene tas inn i varmen, mot at de betaler skatt av inntektene sine og forholder seg til norske regler.

Under Arendalsuka sa Anette Trettebergstuen at Arbeiderpartiet vil kjempe for å beholde enerettsmodellen.

Fra Høyre var det imidlertid nye takter, etter at spillselskapene hadde lagt frem en rapport som viser at de utenlandske selskapene nå er større enn Norsk Tipping på onlinespill (internett) i Norge.

Les også

Strammer inn på tilgangen til pengespill: – Nordmenn føler at dette er enda et overgrep

Høyres stortingsrepresentant Tage Pettersen

– En bekymrende utvikling

– Både Høyre og regjeringen har sagt at vi vil beholde enerettsmodellen i denne perioden. Men rapporten viser en bekymrende utvikling. Nå må vi ta en diskusjon om lisens før vi blir tvunget til å gjøre det, sier Tage Pettersen.

Rapporten fra Menon, gjort på oppdrag for fire utenlandske spillselskaper, viser at en enerettsmodell vil gi mindre penger til norsk idrett og frivillighet om bare noen år. Dette fordi veksten i markedet er på onlinespill, og her trekker stadig flere nordmenn til de utenlandske selskapene.

– Idrettslag og frivilligheten kommer til å rope og skrike dersom de plutselig får mindre tilskudd. Derfor er vi tjent med å ta denne diskusjonen nå. I dag har vi ikke kontroll over spillmarkedet. Vi klarer ikke å stanse de utenlandske selskapene, og må huske at Norge ikke er en øde øy i verden som ikke blir påvirket, sier Høyres stortingsrepresentant.

Les også

Spillselskapene fnyser av norske politikere: – Dette er ren symbolpolitikk

Etter debatten i Arendal spurte Bergens Tidende om Pettersen tror at enerettsmodellen snart er en saga blott i Norge.

– Jeg tror at det kommer en endring, ja, og at et lisenssystem er uunngåelig. Jeg har vært en varm forkjemper for enerettsmodellen lenge, men jo mer jeg har lært er jeg i større grad tilhenger av et lisenssystem, sier Pettersen.

– De utenlandske spillselskapene er her, uten at vi i dag kan legge føringer med tanke på forebygging og behandling, fortsetter han.

Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet.

Ap vil beholde eneretten

Anette Trettebergstuen og Arbeiderpartiet liker dårlig de nye signalene.

– Det er passivt av Høyre å si at enerett er det beste, og samtidig si at det ikke er noe vi får gjort uansett med å stanse de utenlandske selskapene. En lisensordning vil føre til økt markedsføring av pengespill og flere problemspillere, sier Trettebergstuen.

– Det er ikke mulig å stenge de utenlandske aktørene helt ute. Men det er mulig å gjøre mer for å stenge dem ute. Vi må gå den veien fullt ut, mener hun.

Les også

Svenskene gjør det stikk motsatte av Norge: – Spillmonopolet er ikke effektivt

Innføres i Sverige snart

Hennes «partikollega» Peter Johnsson i svenske Socialdemokraterna var selv en forkjemper for enerett i Sverige gjennom mange år, men mener nå at det er bra at Sverige får en lisensordning fra nyttår.

– Jeg skiftet mening. De internasjonale selskapene tok mer og mer over, og det var «ville vesten-tilstander» uten lisensordning. Jeg tror også at det er lettere å bekjempe spillproblemer med lisens. Norge kommer til å gjøre det samme og innføre lisens, både for å beskytte sin egen spillpolitikk og dem som spiller, sier Johnsson. Han er ansvarlig for spillpolitikk i Arbeiderpartiets søsterparti i Sverige.

Les også

Alle drømmer om at Norsk Tipping skal ringe. Men denne samtalen er ikke av den gledelige sorten.

Han reiste på studietur til Danmark, som har hatt lisens i flere år.

– Online-markedet er der, og det må også norske politikere forholde seg til, sier Henrik Norsk Hoffmann i Nordic Gaming.

Publisert: