Ett mål til kunne endret alt for Norge: – Det var fryktelig nesten

Norge fikk ikke hjelp av Tyskland. Dermed er dette Norges dårligste EM på 18 år.

Stine Bredal Oftedal møtte pressen etter at Norge røk ut av EM.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

NEDERLAND-TYSKLAND 26–21

NANCY: Etter å ha beseiret Spania 33–26 tidligere onsdag, trengte Norge hjelp fra Tyskland. Men tyskerne tapte 21–26 for Nederland i kveldskampen.

Dermed er Norge ute av EM. Hadde Ungarn scoret ett til mål tidligere onsdag, ville imidlertid Norge vært videre.

– Det var fryktelig nesten, da. Om det allerede ikke var vanskelig, ble det egentlig enda vanskeligere da det røk igjen med det ene målet vi manglet for Ungarn. Tyskland kom ikke opp på nivå, og da blir det veldig vanskelig, sier Stine Bredal Oftedal til et samlet norsk pressekorps på spillerhotellet onsdag kveld.

Etter Nederland-Tyskland-kampen fyrte TV3-ekspert Frode Kyvåg løs mot Tysklands innsats.

– Jeg er ikke bare overrasket. Jeg er nesten litt sjokkert. Det Tyskland fremstår som i dag, er et lag fra annendivisjon i Norge. De gjør absolutt alt galt. Det er et lag som først og fremst har distanseskyttere, som i dag ikke turte å skyte et eneste skudd fra distanse, sier Kyvåg.

Her jubler nederlenderne etter kampen.

Peker på avgjørende feil: – Det var bom

Det er 18 år siden sist Norge endte håndball-EM uten medalje. I 2000 ble det sjetteplass under EM i Romania. Nå skal Norge spille plasseringskamp om femteplassen mot Sverige fredag. Nederland får følge av Romania ut av Norges gruppe.

– Det er en kjempeskuffelse sportslig for Norge, sier TV 2-ekspert Bent Svele.

Tyskland var sjanseløse i Nancy onsdag. Det virket som en evighet siden Norge begynte EM med å tape 32–33 for nettopp Tyskland.

Bent Svele mener det tapet ble skjebnesvangert for Norge.

– Hva ble gjort feil?

– Litt av feilen var at Norge bare var halvveis inn i det. De skulle ha i gang mange spillere. De trodde kanskje at de var bedre enn de var, sier Svele.

Her jubler Charris Rozemalen for scoring i Nederlands seier over Tyskland.

Geir Oustorp, ekspertkommentator i TV3, er enig. Han mener det norske laget løste åpningskampen feil og at det til slutt ble avgjørende.

– Norge har bare seg selv å takke. Alle kampene teller i et mesterskap. Det ble feil i den første kampen mot Tyskland. Da tenker jeg på måten man gjorde det på der, ved å være solidariske og la alle få spille. Man trodde at det skulle ordne seg selv. Det var bom.

I et møte med norsk presse etter Nederland-Tyskland-kamp ville ikke landslagstrener Thorir Hergeirsson gå nærmere inn på hva som gikk galt i åpningskampen mot Tyskland.

I ekstase

Norge tapte også den tredje kampen mot Ungarn. Da hjalp det ikke at det norske laget slo tilbake med tre strake seire i mellomspillet.

– Gjort er gjort for Norge. Det var så nær det kunne blitt ut fra forutsetningene man hadde skapt selv. Ingenting kommer av seg selv, sier tidligere landslagsspiller Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Nederland smadret Tyskland. Her jubler Debbie Bont for en scoring, mens Tysklands Xenia Smits er skuffet.

Mange resultater har gått Norges vei. Men Nederland-Tyskland ble én kamp for mye. Norge kunne også gått videre dersom Ungarn hadde vunnet med ett mål mer mot Romania tidligere onsdag.

– Vi tapte dette i kampen mot Tyskland, da vi tapte med ett mål. Det er der drømmen ryker egentlig. Vi kan ikke skylde på Ungarn, sier Norges landslagstrener Thorir Hergeirsson.

– Hva tenker du om at dere er ett mål unna semifinale?

– Det er ikke marginer. Det var ikke godt nok til å nå semifinale. Jeg vil ikke bruke marginer som et ord på det.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson møtte pressen etter Nederland-Tyskland.

Dermed er Nederland klare for semifinale, sammen med Romania, Frankrike og Russland.

Nederland-trener Helle Thomsen, som også er trener i Molde Håndballklubb, klemte alle spillerne i ekstase. Nå har nederlenderne en gyllen sjanse til å endelig vinne et mesterskap - med marerittmotstanderen Norge ute.

Publisert: